ARTIKEL

VAD: Home Cinema 2

Garmt van der Zel | 19 oktober 2003

Fox Audio

Van deze importeur o.a. produkten van Bel Canto en Verity Audio. Interessant produkt is de PLayer, een CD/DVD/DVD-A/SACD multi-speler met onder andere Faroudja DCDi progressive scan, individuele voedingen en clocks met lage jitter, 108 MHz 12 bit video DACs, een SDI video uitgang (optioneel) en digitale uitgangen op RCA, BNC en AES/EBU.

VAD SHow 2003 (c) Xingo

De fabrikant claimt een zeer audiofiel geluid en maakt dat volgens de Amerikaanse pers ook waar. De prijs is met 11.995 Euro ook vrij audiofiel. Van hetzelfde merk ook digitale multi-kanaals versterkers (de eVo4 voor 4.995 Euro en de eVo6 voor 5.995 Euro), een surround processor (die niet werd gedemonstreerd) en de PRe6 6-kanaals voorversterker. Tesamen met speakers van Verity Audio, waarvan men de nieuwe ´Tamino´ serie speakers presenteerde, gaf dit een zeer rustig en gecontroleerd geluidsbeeld.

Mafico

Mafico gaf een stille presentatie van o.a. de Bryston SP1.7 surround processor en Bryston 9B SST versterker.

VAD SHow 2003 (c) Xingo

VAD SHow 2003 (c) Xingo

Eerstgenoemde is een 7-kanaals surround voorversterker met een zeer goed analoog gedeelte, gelijk aan de BP25 stereo voorversterker. Zoekt u een ´no nonsense´ neutraal klinkende surround processor met zeer goede analoge doorvoer, is deze vooversterker echt iets voor u. De ´bijpassende´ 9B SST 5-kanaals eindversterker maakt de zeer goede reputatie van Bryston op het gebied van versterkers absoluut waar. De 9B SST heeft een vermogen van 120 W per kanaal (8 Ohm) en is opgebouwd met 5 compleet gescheiden versterkermodules (dus ook voor ieder kanaal een aparte trafo) en THX Ultra gecertificeerd. Zowel RCA als XLR ingangen zijn voorhanden.

Music Matters

Dit jaar een behoorlijk aantal noviteiten bij Music Matters, waaronder de produkten van Chord Electronics. Spelend waren de DSP 8000 surround processor (16.000 Euro) en SPM 1900 (7500 Euro) en SPM 603 (5200 Euro) 5- en 3-kanaals eindversterkers.

VAD SHow 2003 (c) Xingo

Naast het extreem fraaie aluminium uiterlijk dat opviel, was ook de klank via de grote Amphion Kryptos speakers (als fronts gebruikt) en de kleinere Argos (zij- en achter-speakers) van zeer hoge kwaliteit: zeer open, eerlijk, snel en compleet vanzelfsprekend, zonder te vermoeien. De DSP 8000 decodeert alle populaire surround codecs en heeft naast RCA ook gebalanceerde uitgangen. De eindversterkers van het merk gebruiken een revolutionaire zeer krachtige en snelle schakelende voeding, oorspronkelijk ontwikkeld voor de ruimtevaart en speciaal voor het merk ontwikkelde MOSFETS. Het beeld vanuit een Linn DVD-speler werd weergegeven door de nieuwe Action! Model One projector (8.990 Euro) van het merk Projectiondesign. Helaas was de ruimte niet goed verduisterd, zodat de beeldkwaliteit niet echt kritisch kon worden beoordeeld, maar redelijk veelbelovend genoemd mag worden.

Audiac

Deze importeur heeft meerdere merken in het programma waarmee een surround-installatie kan worden opgebouwd, zowel in elektronica (Mark Levinson, Arcam, Lexicon) als luidsprekers (Thiel, Revel, Wilson Audio). Al met al een indrukwekkend gamma aan produkten! Gedemonstreerd werd met een surround set van Lexicon, bestaande uit de vrij recent uitgekomen kleine broer van de MC-12 surround processor, de MC-8, de universele RT-10 DVD/SACD/DVD-A-speler van het merk en de LX5 eindversterker.

VAD SHow 2003 (c) Xingo

Met een set Revel speakers gaf dit zoals gebruikelijk bij deze importeur een geluidsbeeld van hoge kwaliteit: homogeen, dynamisch en eerlijk. De projector was een JVC DLA-SX21E D-ILA projector die een van de mooiste plaatjes van de show neerzette.

Viertron

Van het merk Meridian liet Viertron primeurs zien in de gloednieuwe ´G´-serie. Naast een aantal 2-kanaals produkten werden voor home theater de G68 multi-kanaals controller (vanaf 6.450 Euro), G98 DVD-Audio transport (vanaf 5.600 Euro) en (heel bijzonder!) de G91 DVD-Audio speler/controller/tuner (vanaf 6.450 Euro) getoond en gedemonstreerd. Ook in de serie opgenomen een aantal eindversterkers, waaronder de de G55 5-kanaals en G56 en G57 2-kanaals eindversterkers.

VAD SHow 2003 (c) Xingo

Gebaseerd op de technologie van de zeer kostbare en revolutionaire 800-serie componenten werd een nieuwe ´full-width´ lijn produkten ontworpen met een vrij slank zilver- of zwart-kleurig aluminium uiterlijk en de inmiddels bekende zwart-glazen bovenplaat. Reacties op de nieuwe ´look´ zijn vrijwel unaniem positief. Een nieuwe zeer mooi verlichtte afstandsbediening wordt meegeleverd en deze bedient tevens de oudere modellen uit de 500- en 800-serie. Naast de afstandsbediening kunnen de produkten ook via het voorpaneel en via een seriele kabel met een PC worden bediend. Gecombineerd met de DSP speakers van het merk kunnen er sets worden gebouwd die het muzieksignaal digitaal houden tot aan de speakers, maar ook kunnen er met analoge versterkers normale luidsprekers worden gebruikt. De DVD-spelers uit de G-serie zijn in staat vrijwel alle mogelijke PCM-gebaseerde optische schijfjes, inclusief MP3, CDV en natuurlijk CD (of de CD laag van een SACD). Uiteraard ook DVD-Video en DVD-Audio. Bijzonder is de video processor in de surround controllers, die de video-signalen van de composite, S-Video en component ingangen kunnen de-interlacen (met Faroudja DCDi) en scalen naar 720p of 1080i HDTV resoluties en via DVI/HDMI digitaal uit kunnen geven. Net als bij de 500-serie is digitaal transport van DVD-Audio mogelijk van speler naar surround processor. De bediening via het voorpaneel van de produkten is zeer gemakkelijk en prettig o.a. door het gebruik van ´soft keys´. Het display hernoemt de eronder gelegen knoppen naar gelang de context/status van het apparaat. Zo bedienen de soft keys van de G91 in het ´Home´ menu de gewenste ingang en bij het spelen van een DVD worden de soft keys navigatie-knoppen. Hier is zeer goed over nagedacht, dat is duidelijk! De controllers zijn uitgerust met een normale volumeknop, die echter een digitale regeling aanstuurt. Gebruikelijk voor het merk ook de modulaire opbouw (modulairder dan de 500-, maar iets minder dan de de 800-serie) en de flexibele software-sturing.

VAD SHow 2003 (c) Xingo


EDITORS' CHOICE