ARTIKEL

High End 2003 (dagverslag 4/4)

Jan de Jeu | 02 juni 2003

Antoinette en Jan de Jeu bezoeken High End 2003 en schrijven voor HiFi.nl een dagelijks verslag.
Klik hier voor dagverslag 1
Klik hier voor dagverslag 2
Klik hier voor dagverslag 3
Klik hier voor dagverslag 4

Dagverslag 4 - High End 2003 Dag Frunkfurt; hallo München! Bis `Heim 2004`.

De derde dag begint inderdaad zoals we verwacht hadden. Vanouds de meest drukke dag en dat merken we op de aanrijroute. We komen vast te staan en kruipen tergend langzaam richting Kempinski. Daar aangekomen blijkt de laatste parkeerplaats ook vergeven te zijn en de alternatieve parkeerplaats van Auto-Kino is vol. We moeten terug om de auto ergens (bijne twee kilometer verderop) langs de weg in de berm te parkeren.

Na een wandeling door de zon stappen we uiteindelijk dan toch de grote hal van het hotel binnen. Daarmee hebben we zicht op de brede grote trap die naar de eerste verdieping leidt. Het brengt ons op het idee om vandaag te beginnen met een bezoek aan das Erkerzimmer waarin zich zoals vanouds de producten van de Duitse fabrikant Clearaudio bevinden. We lopen langs de inmiddels vertrouwd aandoende gallerij van uit acryl vervaardigde kunstwerken en zien aan het eind ervan een van de nieuwe producten die ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan uitgebracht zijn. Het is de nieuwe draaitafel `Emotion` met de eveneens nieuwe arm `Satisfy`. Kosten: € 690, inclusief Aurum Classics MM element € 749. Duidelijke cuncurrent van budgetspelers van andere merken zoals bijvoorbeeld Project. We besluiten om meteen even door te lopen naar de tweede kamer van dit merk waar we onder andere de top draaitafel van hen spelend aantreffen. Aangestuurd door Clearaudio voor- en eindtrappen en staand op de nieuw ontworpen stand.

Het zien van al die fraaie `boortorenplatforms` maakt dorstig en we dalen dan ook weer af naar de benedenverdieping om in de wintertuin deze dorst te lessen en een plan de campagne op te stellen. Deze dag proberen we toe te komen aan alle kamers die we tot nu toe slechts vluchtig of helemaal niet bezocht hebben. Een drukke dag.

We walsen om te beginnen de Ballsaal in waar we enkele fraaie LP`s scoren. Aangekocht bij o.a. Da Capo en In Akustik. Wanneer we dan helemaal rondlopen komen we bij de ingang Lehmann Audio tegen, fabrikant van fraaie phonoversterkers. Tacet GmbH presenteert Ral Surround Sound op DVD-Audio. Hoewel er op meerdere plaatsen nog met DVD-A gedemonstreerd wordt bekruipt mij het gevoel dat DVD-A het toch af gaat leggen tegen SACD. Schuin daar tegenover HMS met luidsprekerkabels, wandcontactdozen, etc. In de box daarnaast projectoren van het Italiaanse merk SIM 2 die we ook later bij enkele demo`s aantreffen. Fraai design. We gaan de hoek om, passeren nog veel meer mooie LP`s, ronden nogmaals een hoek en staan bij Blue Danube waar we de nieuwe Flüsterbär bewonderen. De nieuwe platenwasser die als enige op de markt geschikt gemaakt kan worden voor het reinigen van zowel LP`s als tien inch LP`s en Singles. Verderop passeren we het blad Stereo waarna we doorlopen naar Infinity in de Smokers Lounge dat een grote meerkanaal installatie presenteert. Om de hoek van de Smokers Lounge horen we `echte` muziek. We vinden er een dame zittend achter een grote zwarte vleugel terwijl ze Jazz standerds ten gehore brengt. Dit klinkt pas echt mooi, Jan. Jan knikt en we blijven even staan, zoals zovele andere bezoekers, om te luisteren. Dit is toch niet te vergelijken met de muzikale uitspattingen in de vele kamers om ons heen. 

In de gang naar het restaurant komen we langs een aantal salons waarin o.a. TAG Mc Laren en Linn presentaties verzorgen. In de laatste salon een groot systeem van A Capella. Terug in de hal beginnen we aan onze tocht langs de hotelkamers. Loricraft Audio toont platenwassers en draaitafels van het merk Garrard beginnend met de 301 en doorlopend tot de 501 met als speciale uitvoering de `Inspiration` van edelstaal in dezelfde lak gespoten als de Rolls Royce Corniche. Marantz presenteert in het al oude stereo de nieuwe PM 17mk2 KI en CD speler 17 mk 2 KI. Tevens de SA-17 SACD speler. ELAC heeft een bijzondere jubilee edition van de ELAC 310 die in een tot 250 paren gelimiteerd aantal zal verschijnen. Bij Dynaudio als meest recente luidspreker de Special 25, een compacte luidspreker gepresenteerd vanwege het 25-jarig jubileum. Ook Avantgarde heeft nu zijn eigen homecinema systeem met 5 volactieve coaxiale `Solo` hoornsystemen elk goed voor 250 watt. De film Starwars vult tijdens ons bezoek de ruimte volledig. Duevel luidsprekers laten ons elders omnidirectioneel meegenieten van een live concert van The King: Elvis.

Op de eerste verdieping probeert de PDSP-1 van Pioneer aan te tonen dat een enkele luidspreker een compleet surround systeem kan vervangen. Ook Audiodata heeft twee noviteiten op deze beurs. De kleine High Tech luidspreker `Petite` en de `Carree` die aan de wand bevestigd kan worden. Wederom een Linn kamer met ditmaal de nieuwe Linn Kisto System Controller; het hart van een home entertainment systeem. Konus Audio Systems heeft de wereldpremiere van de nieuwe Shigaraki Phono Stage van 47 Laboratory. Bij Naim Audio de CDS 3 CD speler met separaat netdeel. Quad Musikwiedergabe GmbH heeft op een gegeven moment de machinerie van Quad Engeland overgenomen en produceert nog steeds de ESL 63. Ook te zien is de nieuwe in China geproduceerde LE 2  geinspireerd op een in de 60`er jaren voor Braun ontworpen LE 1. Dali bouwt sinds 20 jaar luidsprekers en stelt nu de `Helicon` voor. De Helicon 400 jubilee is gebaseerd op de Euphonia serie met een 55 mm bandje en een 24 mm Peerless tweeter. Voor het diep midden bereik zijn twee Scanspeak units verantwoordelijk. De Diapason Adamantes 3 blijft een mooie speaker, ook wanneer hij aangestuurd wordt door de voor mij onbekende Norma voorversterker en monoblokken, bekabeld met Hi-Diamond. Denon pakt uit met de AV-receiver Denon AVR-2803 met High End DSP en een zevenkanaal eind trap.

De bovenste etage brengt Canton waar DVD Audio meerkanaal gepresenteerd wordt. Ook Cyrus laat een breed scala van dertien voor Duitsland nieuwe producten afkomstig uit drie nieuwe productlijnen zien. Bij Nagra loopt het speeksel mij spontaan in de mond bij het zien van al dat moois. Sony zet het SACD medium in het middelpunt. Medewerkers van Polyhymnia International BV demonsteren op de apparatuur hun nieuwste SACD opnamen. Met de klank van Mainley Labs buizenversterkers uit de USA nog in de oren dalen we de trappen weer af. Tijd voor een pauze in dit hotel waarin in de ene kamer de airco keihard draait terwijl in de aangrenzende kamer alle ramen openstaan en het bloedheet is. Maar ja, coördinatie tussen `aussteller` is in de HiFi industrie nu eenmaal niet het sterkste punt.

High End 2003 (c) Xingo

Nog steeds zijn er enkele aanbieders aan onze aandacht ontsnapt. Dit zijn echter de kamers waarin alleen merken staan die in Nederland niet verkrijgbaar zijn en om die reden voor ons minder interessant zijn. Bovendien is er een limiet aan wat je aan indrukken op kunt doen. Laat in de middag verlaten we dan ook voor de laatste maal het fraaie hotel. Hier zullen we wel nooit meer terugkomen. Morgen is de laatste beursdag. Wij zullen er evenwel niet bij zijn. De laatste dag wordt gebruikt om van de fraaie Duitse natuur te genieten. Dag Frunkfurt; hallo München! Bis `Heim 2004`.

Jan & Antoinette de Jeu


EDITORS' CHOICE