ARTIKEL

High End 2003 (dagverslag 3/4)

Jan de Jeu | 31 mei 2003

Antoinette en Jan de Jeu bezoeken High End 2003 en schrijven voor HiFi.nl een dagelijks verslag.
Klik hier voor dagverslag 1
Klik hier voor dagverslag 2
Klik hier voor dagverslag 3
Klik hier voor dagverslag 4

Dagverslag 3 - Vrijdag 30 mei

Vandaag is de eerste bezoekersdag en dat is goed te merken. Zodra we aankomen en ons melden als de Nederlandse pers wordt ons vriendelijk doch dringend verzocht onze Volvo elders te stallen. Deze maal kunnen we bij Auto-Kino parkeren en moeten we een aardig eindje lopen. We ondervinden echter dat het vandaag een dag is met een hoge temperatuur. Jan kan de afgelopen dagen niet sporten maar ziet dit echter niet als een aardig alternatief. Ik ben niet zo sportief, in ieder geval niet als het aankomt op wandelen langs de snelweg in de volle zon en zie hier dan ook de lol niet van in. Ik ben blij als we eindelijk, moe en warm, arriveren. Met de prijzen van gisteren nog vers in ons geheugen besluiten we maar niets te drinken en langzaamaan te beginnen aan de orde van de dag. Het is beduidend drukker op de beurs. Vele mannen, weinig vrouwen, met tassen. Tot mijn verwondering slepen enkele mensen zelfs inmense rugtassen mee, volgens Jan om fotomateriaal in te verzamelen. Met hun verhitte rode gezichten lijkt het mij in eerste instantie dat die mensen het vandaag erg zwaar zullen hebben met de vracht folders. Zodra ik echter de glinsterende ogen zie begrijp ik dat ze het inderdaad zwaar zullen hebben maar dat de folders daar niets mee te maken hebben. Ze rennen van kamer naar kamer en zitten op het puntje van hun stoel. Hun ogen doen me denken aan wijlen mijn hond zodra ik haar een koekje voorhield. Gisteren hebben we een aardig stukje van de beurs bekeken en we besluiten verder te gaan waar we waren blijven steken.

We beginnen bij Transrotor (foto onder) in kamer 309. Het merk van Herrn Räcke. Het eerste model wat we zien is evenwel niet van zijn hand maar van Mitchell, de Technodeck van 1750 euro. Transrotor doet de distributie voor Duitsland. Maar ook Transrotor zelf heeft een aantal nieuwe modellen: Bijvoorbeeld Fat Bob SLK. Daarnaast de nieuwe Trans Rotor Fat Bob Reference met een nieuwe SME arm die vanaf 3700 euro te koop is. De nieuwe SME arm is twee dagen voor de beurs binnengekomen en dus met recht funkel nagel neu!! Hij lijkt vooral bestemd voor export naar de USA. De draaitafel die mij persoonlijk wel aanspreekt is de nieuwe Super Seven La Rochia voor 7000 euro compleet met SME arm en Goldring elite reference element.

 High End 2003 (c) Xingo

Siltech, die vorig jaar de kamer deelde met het Duitse Audionet, heeft dit jaar een eigen ruimte. Deze bevindt zich op de bovenste etage waar helaas de akoestiek niet geweldig is. We kunnen echter goed converseren met Edwin en Gaby van der Kley en een achtergrond muziekje zorgt voor een gezellige toon. We maken kennis met een journalist uit Rusland die vertelt over High End audio in zijn land. Een stuk onontgonnen gebied. Deze man is een pionier in de audiojournalistiek in Rusland. Onder invloed van de groeiende economie is er een kleine groep mensen die zich bezig houdt met High End audio. De man is duidelijk onder de indruk van de smaak van de Nederlanders en dan heb ik het nu even niet over audio maar over onze stroopwafels. Ja probeer dat maar eens uit te spreken in het engels met een russisch accent!  Hij vertelt dat, nu we het toch over kabels hebben, Monster aanvankelijk het buitenlandse kabelmerk was in de USSR. Tegenwoordig zijn er echter meerdere kabelmerken op de markt waaronder Siltech. Edwin van der Kley benadrukt dat de Russische Hi Fi consument een kwaliteitsbewuste consument is. Ik maak van de gelegenheid gebruik om een van de nieuwe folders van de classic serie mee te nemen zodat ik in de komende weken de recensie van de mij ter beschikking gestelde kabels af kan ronden.

In kamer 350 stuiten we op drie grote schermen die hetzelfde beeld weergeven. Aangestuurd door Lexicon apparatuur laat de kwaliteit weinig te wensen over. Maar waarom in Godsnaam drie schermen? Dat het ook anders kan wordt bewezen in de ruimte 207 waarin Sonus Faber luidsprekers uit de Cremona serie gecombineerd worden met Krell electronika. Terwijl we er zijn klinkt Norah Jones en hoewel de geluidskwaliteit op deze beurs niet optimaal is, is het wel duidelijk dat het systeem potentie heeft. Maar ja, ik ben natuurlijk Sonus Faber fan.

High End 2003 (c) Xingo

Audio Agile (foto boven) speelt in kamer 356. Er wordt gespeeld met prototypes waarop de belettering zelfs nog ontbreekt. Eind van het jaar zullen de componenten, die luisteren naar de naam Verve, waarschijnlijk beschikbaar zijn: ook in Nederland.

Iets verderop tref ik het merk waar ik persoonlijk mijn hart aan verloren heb. In kamer 332 staat een opengewerkt exemplaar van de S300 eindversterker en ontwerper Ole Christensen wijst mij op de nieuwe voortrap: De D2. Hij is leverbaar vanaf september en moet 5000 euro opbrengen. Welk merk ik het over heb? GamuT (foto onder).

High End 2003 (c) Xingo

Binnenlopend in 373 bij Stax Germany zie ik diverse mensen met op hun hoofd een hoofdtelefoon van dit illustere merk. Op het eerste gezicht ziet het er vreemd uit, deze op de muziek meeswingende mensen die volledig afgesloten zijn van de buitenwereld. Waarschijnlijk zijn zij echter wel diegenen die het meest genieten van muziek op dat moment.
 
Op strooptocht naar LP`s in de Ballzaal wordt ik plotseling op de schouder getikt door een bekend gezicht. Marcel van Overbeek van AH! vraagt me of ik hem niet wil zien en troont me lachend mee naar de stand waarin ik de Tjoeb CD speler (onder) en geintegreerde versterker zie staan. Juist omdat ik zo gepreoccupeerd was door het zwarte goud zag ik alleen maar stands met LP`s op dat moment. Uiteraard wil ik een Nederlandse fabrikant op de High End wel zien!! Jammer dat er niets speelt van deze producent. Binnenkort toch maar weer eens afreizen naar Eindhoven.

High End 2003 (c) Xingo

Wanneer wij doorlopen door de oorspronkelijke Ballzaal komen we bij een man die een demonstratie geeft met een apparaat dat de randen van CD`s onder een bepaalde hoek afsnijdt. Hij geeft een demonstratie en bewerkt de rand vervolgens met een zwarte viltstift. Of de geluidskwaliteit verbetert? Geen idee. Volgens hem wel. Er was echter geen ruimte om dat te controleren.

In 104 en 105 een oude bekende. Herr Dabringhaus geeft een demo van zijn 2+2+2 systeem. Het verhaal over het orgel van de Kathedraal van Rouen heb ik al eens eerder gehoord maar de demo blijft illustratief.

 High End 2003 (c) Xingo

De deur van kamer 170 blijkt gesloten. Demo`s van 20 minuten vinden om het half uur plaats. Uiteraard zijn wij weer te vroeg. Of te laat? Ik heb de pest aan wachten dus loop gewoon door. Later komen we terug en treffen in die ruimte een prachtige installatie aan: JMLab Alto Utopia (foto onder) aangestuurd door Lexicon RT 10 Disc speler en Halcro DM8 voorversterker (foto boven) en Halcro DM68 monoblokken. Wat kan HiFi toch mooi zijn.

High End 2003 (c) Xingo

Twee kamers met Gryphon (onder) bevat meer aan audiofiele lekkernijen dan menigeen kan verwerken. Ik moet bekennen dat ook ik danig opgewonden raak door dit merk. 

High End 2003 (c) Xingo

Snel door naar Lindemann. Aldaar speelt een versterker die ik zelf reeds eerder gerecenseerd heb en waaraan ik goede herinneringen bewaar: AMP 4. Ook de CD1 SE komt mij vertrouwd voor. Wat speelt is echter de D 680, de SACD speler van Lindemann, die in HVT een goede recensie kreeg van Henk Peters. Dit maal speelt hij over de luidsprekers van Lindemann: de B 90.

Yves Bernard Andre oftewel YBA, treffen we aan in 147. Net als vorig jaar speelt hier de Passion. Dit maal zijn het de voor- en eindversterkers in combinatie met de CD 2 die een prijskaartje heeft van 4700 euro.

Het Amerikaanse kwaliteitsmerk Ayre presenteert zich in kamer 146 met de CD speler CX 7 en de geintegreerde versterker AX 7. Het geluid wordt weergegeven door Avalon Symbol.

Avantgarde brengt in kamer 145 haar nieuwe, om niet te zeggen spiksplinternieuwe bashoorn systeem onder de aandacht. In dit geval bestaat het uit zes modules maar het aantal is afhankelijk van de ruimte waarin het toegepast zal worden. Hier speelt het in combinatie met de Trio. Aansturing geschiedt door de eveneens vers van de pers gerolde geintegreerde twee maal twee watt in klasse A leverende geintegreerde versterker die in huis ontwikkeld is. 

We hebben er weer een aardige wandel opzitten en ietwat moe betreed ik de ruimte van Taurus. Daar zie ik echter mijn droom op het gebied van CD spelers en ik ben gelijk weer wakker: de Kalista van Metronome. Een, in mijn ogen, schitterend staaltje design. Vanaf het eerste moment dat ik hem zag, bij de High End 2002, hoop ik hem ooit op onze audiokast te zetten. Ja erop, deze is niet gemaakt om weg te stoppen. Helaas is het een absurde prijs en zal ik het met mijn dromen moeten doen.
 
Bjorn Wiman weet ons te verleiden tot het bijwonen van een demo met het nieuwe 5.1 systeem van Audionord waarin gebruik gemaakt wordt van Magnepan weergevers. De Marantz versterking weet een open beeld aan de Magnepans te ontlokken bij het weergeven van de zojuist opnieuw uitgebrachte `Dark side of the moon` SACD van Pink Floyd.

Hoe kunnen we beter eindigen dan met het noemen van een bron die het hoogste genot kan creeren: de draaitafel. In dit geval de VPI Aries 2 aangestuurd door het meest recente merk van de man Mark Levinson: Red Rose Music.

Opnieuw is er een einde gekomen aan een lange vermoeiende maar tegelijkertijd bevredigende beursdag. En ook morgen zullen wij weer van de partij zijn.

Tot dan!!

Jan & Antoinette de Jeu


EDITORS' CHOICE