ARTIKEL

Niet te kraken

Dr. Longbeard & Marja | 08 april 2003

“Niet te kraken” watermerk technologie komt eraan.

Volgens een recent artikel op ZDNet komt er spoedig een nieuw door Stealth MediaLabs ontwikkelde watermerk technologie beschikbaar die beloofd het kopieren zoals we dat nu kennen te veranderen. Het credo van Stealth is trouwens iets als “De missie van Stealth MediaLAbs is consumenten van digitale audio en video de beste ervaring te leveren door ervoor te zorgen dat media leveranciers economisch geinteresseerd blijven in het creeeren van boeiende en waardevolle programma’s”.
Nu dat we gerustgesteld zijn in het feit dat onze digitale audio ervaringen in de meest goede handen zijn, laten we eens gaan kijken naar de watermerk technologie waar Stealth aan werkt.

Dit nieuwe type watermerk technologie is er een die altijd in een nummer opgeslagen blijft. Of de muziek nu digitaal, analoog of zelfs van de radio is opgenomen.

Het watermerk is in het nummer zelf ingebed als een aantal nullen en enen die “gebruik maken van acoustische eigenschappen en de gehoorkarakteristieken van de mens, zodanig dat het door de luisteraar niet waar te nemen is.” Ik kan het mis hebben, en aarzel niet me te corrigeren, maar ik weet niet hoe je binaire gegevens doorgeeft in een analoog signaal of via een radio signaal, zeker omdat een radio uitzending het originele signaal toch al degradeert. Kan een watermerk in een audio signaal worden opgenomen op zo’n manier dat het een analoge uitzending inclusief signaal degradatie overleefd?

Hoewel de oorspronkelijke plannen voor het nieuwe watermerk gericht zijn om het ‘rippen’ van recensie exemplaren van CDs te voorkomen en het voorkomen dat muziek al snel op internet terechtkomen, het blijft zorgwekkend dat er zo veel extra’s in dit type watermerk zijn ingebouwd. Waarom zou je radio uitzendingen aanpassen tenzij je ervan overtuigd bent dat het een onderdeel is van een auteursrechten systeem?

Zelfs als we aannemen dat het het mogelijk is een watermerk te coderen in een muzieknummer zonder de klank aan te tasten en dat het nummer tevens kan worden uitgezonden via de radio of anderszins analoog, wie garandeert dat er geen software te schrijven is die de beveilging eruit kan filteren? Het idee om algoritmes te gebruiken om gegevens te filteren is niets nieuws. Op deze manier werken formaten als MP3 en Ogg. Terwijl systemen als dat van Macrovision enkel omzeild kunnen worden door een fysiek apparaat dat de kopieer beveiliging overslaat, is een computer veel fexibeler op het gebied van editen, filteren en manipuleren van audio. Om een watermerk te maken dat al dit soort aanvallen weerstaat, zou het dus onmogelijk moeten zijn een computerprogramma te schrijven om de beveiliging weg te filteren.

Natuurlijk, zo’n aktie zou illegaal zijn volgens de DMCA, de Amerikaanse Digital Milennium Copyright Act, maar als het nummer schoongewassen is, dan is het niet mogelijk te zeggen wat de bron is van het nummer. Het hele Stealth project lijkt op weer een ongelukkige poging om een tegen kopieren beveiligd systeem te ontwikkelen, maar dan met toegevoegde restricties voor analoog en radio. En sinds wanneer is het opnemen van de radio niet meer toegestaan? Je gaat je afvragen of draaitafels en vinyl weer helemaal terugkomen.

Meer informatie

www.stealthmedialabs.com
Bron: www.theinquirer.net
Vertaling: Dr. Longbeard & Marja


EDITORS' CHOICE