ARTIKEL

OLS Kerstshow 2002

René van Es | 16 december 2002

20 jaar top hifi

Om het 20-jarig bestaan van het bedrijf te vieren organiseerde O.L.S. in het afgelopen weekeinde een kerstshow. Onder het genoegen van een hapje en een drankje viel te genieten van apparatuur in zes demo ruimtes en een live optreden van de groep “Van Binnen”. In vogelvlucht een korte impressie van wat er zoal te horen en te zien was.

OLS Kerstshow 2002 (c) HiFi.nl

In demoruimte één daverden de dinosauriërs over mij en mijn vrouw heen. Via een Avance Deep Image projector kwam het beeld tot stand. Het geluid vanuit de actieve Matrix luidspreker systemen van O.L.S., aangestuurd met Primare voorversterker een Moon Stellar dvd speler. Naast deze ruimte een bescheidener opstelling met Vecteur elektronica (Frans) en O.L.S. Emotion Series. Conventionele luidsprekers in een stereo opstelling zoals die veelvuldig worden verkocht. Showroom drie laat de huidige trots op zeer hoog niveau horen. De Kharma CRM 3.2 staat te spelen met Primare spullen. Kharma is het topproduct van O.L.S. en wordt ten onrechte gezien als import vanuit de USA. Juist het omgekeerde is het geval. Kharma is puur Nederlands en wordt in Breda ontwikkeld en gemaakt. De CRM 3.2 heeft van Absolute Sound een “Golden Ear Award” gekregen en is uitgeroepen tot “Best Buy in the Class One components list". Voorwaar een succes met speaker die aan de andere kant van de oceaan 19.000 dollar mag kosten. Het geluid is er naar, de Primare set komt adem te kort en laat eigenlijk teveel beperkingen horen. De Kharma verdient beter. En is voor ons Nederlanders vriendelijker geprijsd.

OLS Kerstshow 2002 (c) HiFi.nl

Een ander voorbeeld van home cinema staat in de volgende luisterruimte. Arcam gecombineerd met wederom O.L.S. Emotion series. Muziek dvd’s spelen de gehele tijd door en laten een aangenaam geluid horen. Hoeveel dat geluid nog beter kan blijkt als ik in de grootste luisterruimte ademloos geniet van de grootste Kharma’s, de Exquisite Extended Reference 1A. Opgesteld een CEC TL-0 loopwerk met Weiss d/a converter. Daarachter een Lamm LL2 voorversterker en Tenor wp-75 OTL eindversterkers. Alle bekabeling van Kharma zelf en cryogeen behandelt. Voor wat hier speelt koopt u een aantrekkelijke woning net buiten de randstad. Wie topklasse zoekt, kan het vinden in Breda. De luidspreker heeft de grootste omzet in de USA en het Verre Oosten, maar heeft inmiddels ook zijn weg gevonden in de Nederlandse huiskamer. De aanwezigen lijken en zijn stuk voor stuk onder de indruk van de uiterst natuurlijke en dynamische weergave van een set op top niveau.

OLS Kerstshow 2002 (c) HiFi.nl

Iets minder duur, maar zeker het neusje van de zalm staat in de zesde demoruimte. Hier speelt de nieuwe Kharma Midi-Grand-Ceramique achter Cec, Audionote converter en voorversterker met Lamm ml-1 monoblokken. Prototypes zijn te vinden van de Midi-Exquisite voor een Britse klant. De diamant tweeters laten een zijdezacht hoog horen met een onaardse transparantie. De prijs voor de Midi-Grand-Ceramique is 28.000 euro een paar. Stevig maar we hebben het over een serieus high end stuk vakwerk waarin heel wat technologie steekt. Tenslotte genieten we nog even van de band “Van Binnen” die speelt over een PA systeem van Kharma/O.L.S. De actieve Matrix speakers zorgen voor het midden en hoog, terwijl 4 enorme bas hoorns het laag voor de rekening nemen. Als elke band met zulke apparatuur zou spelen gebeuren er twee dingen: het geluid wordt veel beter en zwakke artiesten vallen door de mand. Hoe hard het ook gaat, de speakers geven niet op en lijken te spotten met decibellen.

OLS Kerstshow 2002 (c) HiFi.nl

Charles, Jeffrey en de andere medewerkers va O.L.S. hebben via een korte hernieuwde kennismaking met Kharma ons weer met de neus op de feiten gedrukt. Nederland is een land waar echt fraaie dingen vandaan komen. We richten ons nog altijd te veel naar merken van over de grens. Met de belofte dat wij een set Kharma’s voor een recensie tegemoet kunnen zien verlaten we al dromend het pand. U hoort nog van ons. En van O.L.S.

Nog enkele foto`s:

OLS Kerstshow 2002 (c) HiFi.nl

OLS Kerstshow 2002 (c) HiFi.nl

OLS Kerstshow 2002 (c) HiFi.nl

OLS Kerstshow 2002 (c) HiFi.nl

OLS Kerstshow 2002 (c) HiFi.nl

EDITORS' CHOICE