ARTIKEL

Ontstaan Home Cinema


Garmt van der Zel | 10 november 2002
(Naar aanleiding van een vraag van een van de HiFi.nl bezoekers, legt Garmt van der Zel in 500 woorden uit hoe Home Cinema is ontstaan.)

Laten we beginnen met home cinema in het algemeen. Dit gaat eigenlijk terug naar het begin van televisie, in de jaren `30. In feite werd toen het fenomeen beeld naar de huiskamer gebracht. Uiteraard met zeer kleine schermpjes en zwart-wit, maar toch...

Televisie22Films werden nog weinig vertoond in die tijd. Toen de video-recorder werd uitgevonden, hadden mensen de keuze om i.p.v. naar de bioscoop ook thuis op ieder gewenst moment naar films te kijken. Het geluid was nog mono en niet van erg goede kwaliteit.

Hier kwam verandering in met stereo VHS. Nu brak echt het home cinema zoals we dat kennen meer en meer door. Vanwege het stereo geluidsspoor werd het mogelijk surround geluid te extraheren. Het Dolby Surround geluid dat mensen al lang al kenden van de bioscoop, werd nu ook op de banden gezet. Met een Dolby ProLogic decoder kon het surround van de band hoorbaar gemaakt worden.

Eind jaren `70 werd een nieuw medium ontwikkeld: LaserDisk. Op deze beeldplaten kon hoge kwaliteits beeld analoog worden opgeslagen. In de begintijd was ook het geluid analoog, maar dit werd later digitaal. Tijdens de opkomst van LaserDisk begon THX met het ontwikkelen van allerlei standaarden en verbeteringen op bestaande surround-systemen om het geluid in de huiskamer meer te laten lijken op wat mensen gewend waren in de bioscoop. THX heeft veel gedaan om de industrie en de consumenten meer kwaliteitsbewust te maken van surround- en filmgeluid. Met LaserDisk kwam ook meer en meer de
opkomst van projectoren en echt grootbeeldprojectie. Van TV en video-recorder ging men over naar LaserDisk en projector, waarmee men weer een stuk dichter bij de bioscoopbeleving kwam.

In begin jaren `90 werd voor het eerst het discrete Dolby Digital 5.1 op LaserDisk vastgelegd. Hier werd later DTS aan toegevoegd.

Half negentiger jaren werd DVD ontwikkeld. Zoals we alleen weten een enorm doorslaand succes. Geluid en beeld waren nu beiden digitaal. In de toekomst zal ook DVD worden verbeterd, vooral op het gebied van beeldkwaliteit.

Sim RTX2Op dit moment is "HDTV" langzamerhand meer bekend aan het worden in de VS: een enorme winst in beeldkwaliteit. Op dit moment zijn er meerdere televisie-stations die HDTV uitzenden en ook is er al een medium om dit op te nemen en om voorbespeelde banden mee af te spelen: D-VHS. Men gaat dus weer terug naar een band om de enorme data-hoeveelheid die HDTV beelden innemen op te kunnen slaan.

Op dit moment is men echter druk in de weer met het ontwikkelen van een nieuwe optische drager (vergelijkbaar met DVD) om HDTV via een disk te kunnen aanbieden. Dit zal echter nog jaren duren. Eenmaal gezien is nooit meer vergeten: HDTV komt heel dicht in de buurt van 35 mm film en overtreft deze op sommige punten.Met dit medium is de bioscoop thuis ook op beeldgebied een realiteit. Op geluidsgebied overtreffen veel kwaliteitssystemen inmiddels ruim de bioscoop.

EDITORS' CHOICE