ARTIKEL

David Chesky workshop

Redactie HiFi.nl | 07 februari 2002

Chesky Dit jaar bestaat het tijdschrift HVT (Hifi Video Test) 30 jaar. Bij HVT alle reden om verschillende leuke evenementen te organiseren. Zoals multikanaals workshops. Op de afgelopen VAD in Veldhoven heeft u hier een voorproefje van kunnen krijgen: in een, wat kleine, ruimte kon u daar met uitleg van Werner Dabringhaus van MDG meerkanaals SuperAudio CD en DVD-Audio gedemonstreerd zien en horen. Vanwege de belangstelling tijdens de VAD heeft HVT nu besloten om meer van deze activiteiten te organiseren.

De eerste gelegenheid is 18 mei. De locatie is Baarn. In de mastering- en editingruimtes van Polyhymnia zal HVT dan niemand minder dan David Chesky ontvangen. Chesky Records is zeer waarschijnlijk geen onbekend label voor de bezoekers van hifi.nl. Dat komt omdat op dit label niet alleen uitstekende artiesten worden uitgebracht maar ook de opnamekwaliteit meer dan dik voor elkaar is. Ook loopt Chesky al geruime tijd voorop waar het om het uitbrengen van muziek in hoge resolutie digitaal betreft. Zo was Chesky Records een van de eerste labels die de DVD-Video standaard gebruikte om stereo opnamen in 24-bit 96Khz. uit te brengen. Ook met stereo SuperAudio-CD liep men weer voorop en nu met meerkanaals muziek op SuperAudio-CD en DVD-Audio natuurlijk weer. Chesky neemt op in het 6.0 formaat (zie illustratie en www.chesky.com) en brengt deze opnames zowel op DVD-Audio als op SuperAudio CD uit. Onder de bezielende leiding van Chesky zal aandacht gegeven worden aan tweekanaals stereo en 6.0.

Chesky zelf heeft over het verschil met tweekanaals stereo het volgende te zeggen: Audiofielen zijn geobsedeerd door het recreëren van een muzikale gebeurtenis met twee kanalen, maar in de realiteit horen we altijd omgevingsgeluid om ons heen. Het probleem met stereo is dat die omgevingsgeluiden in twee kanalen worden gepropt. We zijn er ook zo aan gewend dat we denken dat het de juiste manier is, terwijl het compleet onjuist is wanneer je een echte akoestische ruimte wilt herscheppen. Met stereo kijk je als het ware naar de opname, met 6.0 meerkanaals zit je in de akoestische ruimte. Voor iedereen die geïnteresseerd is in zo goed mogelijk opgenomen muziek is deze demonstratie dan ook een buitenkansje. Maar ook voor iedereen die gewoon van mooie muziek houdt...

Het was op het eerste gezicht makkelijker geweest wanneer de meerkanaals opnamen `gewoon` conform de 5.1 home cinema norm waren. Chesky denkt daar anders over: Luister, de aarde is niet plat.We kunnen niet gewoon achterover gaan zitten en de zaken maar accepteren zoals ze zijn omdat ze toevallig de norm zijn. Als we dat zouden doen, zouden we nu nog naar 78 toeren mono platen luisteren.We moeten ons denken ontwikkelen omdat sommige van de nu ogenschijnlijk idiote ideeën de norm van morgen zullen zijn.

De workshops vinden plaats in het schitterende pand van Polyhymnia aan de Prinses Marielaan te Baarn en biedt daarom tevens de gelegenheid om dit bolwerk van meerkanaals SuperAudio CD-opnamen te bekijken. Omdat David Chesky ook maar een mens van vlees en bloed is en zich niet over meerdere ruimtes kan verdelen, assisteert een deel van de balance en recording engineers van Polyhymnia bij de workshops. Dit biedt u de gelegenheid hen aan te spreken en te vragen naar hun ruime ervaring.

Een andere goede reden dus om u zo snel mogelijk aan te melden voor deze workshop. Het aantal plaatsen is door de fysieke beperkingen van het gebouw beperkt, dus wie het eerst komt... Er wordt in sessies op verschillende tijdstippen gewerkt: Sessies
Sessie 1: 10:00 uur tot 11:30 uur
Sessie 2: 11:30 uur tot 13:00 uur
Sessie 3: 15:00 uur tot 16:30 uur
Sessie 4: 16:30 uur tot 18:00 uur
Sessie 5: 18:00 uur tot 19:30 uur
Sessie 6: 19:30 uur tot 22:00 uur

U kunt zich aanmelden voor deze workshops door een e-mail te sturen naar HVT. U krijgt dan vanzelf tijdig te horen in welke sessie u ingedeeld bent.

Extra informatie
Wat? HVT meerkanaals 6.0 workshop met David Chesky
Waar? Polyhymnia International; Prinses Marielaan 10
Wanneer? Zaterdag 18 mei, vanaf 10:00 uur
Toegang: gratis.

Om u aan te melden voor deze workshops print u onderstaande bon uit, vult u deze in en stuurt u deze naar: stuurt u een e-mail naar HVT, Eric Bleys, postbus 755, 3740 AT Baarn

Ook kunt u natuurlijk een e-mail sturen naar: ebleys@hifivideotest.nl. Vermeld u in deze e-mail de volgende gegevens:
- met hoeveel mensen u wilt komen
- uw adres (straat, postcode en woonplaats)
- uw telefoonnummer en uw e-mail adres
- bent u wel/geen abonnee op HVT?

Natuurlijk zal HiFi.nl ook aanwezig zijn en een verslag van de workshops op HiFi.nl publiceren..

 


EDITORS' CHOICE