ARTIKEL

Dynamic Solutions pakt uit met primeurs

René van Es | 10 mei 2001
Tijdens de luistershow gegeven door Dynamic Solutions op vrijdag 27 april in de stemmige ambiance van De Nederlandsche Bank te Amsterdam heeft Dynamic Solutions voor meerdere primeurs gezorgd.

Het eerste deel van de avond werd er geluisterd naar de Master Three, inwendig en uitwendig voorzien van Nirvana (SX) bekabeling. In de normaal voor conferenties gebruikte zaal werd een niveau neergezet met deze monitor, dat ruim uitsteeg boven de mogelijkheden van de zaal. Middels een uitgebeide muziekkeuze liet eigenaar Rick Paap de aanwezigen genieten van een prima geluid.

Het tweede deel van de avond werd besteed om te luisteren naar de nieuwste telg in de Master familie, de Master Four (vanaf Fl. 4959,- per set). Een wat eenvoudiger speaker t.o.v. zijn grote broers, maar met duidelijke familiaire trekjes, een transparant en open karakter. Het tweeweg systeem is gemonteerd in een vloerstaande kast met als afmetingen 100x20x22 cm (HxBxD). Voor het hoog wordt een textieldome gebruikt va 28 mm en het laag wordt verzorgd door een 15 cm. woofer met een gecoate papierconus. Het systeem is net als de andere Master`s een Acousted Vented Cabinet, een handelsmerk van Dynamic Solutions. Het gemak weermee de akoestisch slechte ruimte met muziek werd gevuld was opvallend. Een breed geluidsbeeld en een zeer gefundamenteerd laag, ondanks de geringe afmetingen van de woofer.

Naast de eigen Master serie is Dynamic Solutions importeur van merken als Hegel (elektronica) en Nirvana (bekabeling). De Hegel serie heeft een zeer opvallende vormgeving. Strak en eenvoudig en goed passend in een modern interieur. Dat ook de binnenkant prima op orde is, bewees de CD-speler van Hegel die deze avond werd gebruikt. Alle aanwezige bekabeling was trouwens van Nirvana.

Geheel nieuw in Nederland zijn de versterkers van de hand van Richard Marsh. Marsh heeft zijn sporen in de audio eerder verdiend met zijn werk aan kabels (o.a. MIT, Monster) en zijn onderzoek naar condensatoren, waar o.a. Hafler van heeft geprofiteerd. Marsh heeft nu zijn eigen lijn ontwikkeld, waar met name Absolute Sound zeer over te spreken is. Tijdens deze luisteravond werd als primeur de lijn voorgedragen en geluisterd is naar de A400S stereo eindversterker van 2x200 Watt. De combinatie met de Master luidsprekers doet het zeer goed een de prijs voor deze topklasse versterker lijkt bescheiden (FL. 9000,-).

Op ons verzoek heeft Rick Paap van Dynamic Solutions het verschil laten horen tussen de Marsh P2000 transistor voorversterker (Fl. 4500,-) en de P2000t buizen voortrap (Fl. 6500,-). In beide gevallen bleef het algemene beeld gelijk, de neutrale klank van Marsh bleef stevig overeind. Maar heel goed was hoorbaar dat buizen toch "zachter" van klank zijn en een ronder geluidsbeeld neerzetten, terwijl de transistor versie de details in de muziek meer benadrukte en een spitser geluidsbeeld geeft. Het lekkere is dat nu iedereen kan kiezen voor het "buizen" en "transistor" geluid, elk met zijn eigen voor- en nadelen, binnen een en dezelfde lijn. Blijft alleen nog de wens het positieve van beide in een enkele kast terug te vinden. Maar dat is een utopie. Marsh heeft meerdere eindversterkers in het programma, dat begint bij 2 x 120 Watt. Later dit jaar komt Marsh ook met een eigen A/V processor.

Een avond doorgebracht bij de Nederlandsche Bank, waar nu eens niet over de Euro werd gepraat maar waar muziek werd gemaakt. Rick Paap heeft deze unieke locatie een ander aanzien gegeven deze avond. Wie niet aanwezig kon zijn, kan zijn produkten terugvinden op www.dynamic-solutions.nl of hem e-mailen voor documentatie en dealer adressen via info@dynamic-solutions.nl


EDITORS' CHOICE