Infinity Classia C336 en C205


Rene Smit | 30 oktober 2008 | Fotografie Rene Smit | Infinity

Infinity is een luidsprekermerk dat al vele jaren bestaat maar waarnaar ik nog nooit serieus geluisterd heb. Een speciale reden hiervoor kan ik niet bedenken, het is er gewoon nooit van gekomen. Nu sta ik echter aan de vooravond van een eerste uitgebreide kennismaking. Via importeur Harman Consumer Holland heb ik de beschikking gekregen over twee verschillende sets uit de nieuwe Classia serie. Het betreft een set monitor luidsprekers van het type C205 en een set vloerstaanders type C336. Verder zijn er binnen de serie nog een C225 centerspeaker, een tweetal subwoofers waarvan er één zelfs draadloos aangestuurd kan worden en C255ES surroundspeakers.

Wanneer de goederen arriveren realiseer ik opeens weer hoe groot een verpakking moet zijn om een speaker met een hoogte van 123 centimeter te herbergen. Oppakken van de doos laat me ook direct weten hoe zwaar 25 onhandelbare kilo’s kunnen zijn. Genoeg geklaagd, laten we de speakers eens nader bekijken.


C205

Alle speakers in de Classia serie kennen eenzelfde design. Waarbij het meest opvallende kenmerk de schuin oplopende bovenkant is. De kast is hierdoor aan de voorzijde lager dan aan de achterzijde. Door in de zwarte uitvoering gebruik te maken van een hoogglans lak, en in de kersen uitvoering van glanzend fineer wordt dit stijlaccent extra benadrukt. De zijkanten springen iets in ten opzichte van de voor- en achterkant en is geribbeld uitgevoerd. Wanneer de afneembare fronten verwijderd worden krijgen de speakers met hun in zilvergrijs uitgevoerde units een hightech uitstraling.



De C205 is uitgevoerd met een 25mm tweeter en een 133mm woofer. Beiden maken gebruik van een door Infinity gepatenteerde CMMD technologie. Deze afkorting staat voor Ceramic Metal Matrix Diaphragms. Kort gezegd zorgt het voor extreme stijfheid en demping van de tweeter en wordt ook de vervorming van midden- en laagweergevers aanmerkelijk verminderd. Voor degene die de Engelse taal beheersen is er op de site van Infinity een bijzonder uitgebreid verhaal over deze techniek te lezen.  De tweeter is bovendien gevat in een speciaal gevormde behuizing die er voor zorgt dat het afstraalgedrag optimaal is. Ook is de C205 voorzien van een kleine basreflexpoort aan de voorzijde. Dit maakt de speakers geschikt om als surroundspeaker direct tegen een achterwand te bevestigen. De C205 is hiervoor standaard voorzien van ophangbeugeltjes aan de achterzijde. Hier is ook de enkelvoudig uitgevoerde set aansluitterminals te vinden. Deze zijn geschikt voor zowel spades, banaanstekkers en blanke draad met voldoende tussenruimte om ook een wat dikkere luidsprekerkabel te kunnen gebruiken.


C336

Zoals gezegd kent de C336 eenzelfde design als de C205 monitor speaker. Met een hoogte van 123 centimeter staat er echt een serieus grote speaker in de luisterruimte. Gelukkig is de breedte slechts 21,6 centimeter en de diepte 26,7 centimeter. Hierdoor blijft de benodigde ruimte op de vloer beperkt. Infinity heeft voor de C336 niet bezuinigd op het aantal luidsprekerunits, maar liefst vijf stuks per kant. De tweeter is gelijk aan het exemplaar wat gebruikt wordt in de C205. Daarnaast beschikt de C336 ook nog over een 100mm middentoner en drie 165mm woofers. Dit maakt de C336 een echte 3-weg luidspreker.



Volgens opgave zouden de speakers met deze wooferbezetting, de grote kastinhoud en de aan de achterzijde geplaatste reflexpoort in het laag doorlopen tot 35Hz. Bij de C336 zijn de aansluitterminals dubbel uitgevoerd zodat bi-wire en bi-ampen tot de mogelijkheden behoort. Een elegante oplossing van Infinity is de mogelijkheid om de iets buiten de kast geplaatste voetjes niet alleen te voorzien van losse (meegeleverde) spikes maar ook te voorzien van dempende rubber dopjes. Een vloervriendelijke optie.

Aansluiten en opstellen

Beide types werden uiteraard beluisterd in combinatie met de huiskamerset. De C205 monitors werden echter ook gebruikt in combinatie met een “mini” versterker van Bard Audio. Om de C205 speakers op oorhoogte te krijgen worden ze geplaatst op zestig centimeter hoge Sound Organisation stands. Deze stands zijn afgevuld met zilverzand en vormen zo een solide basis voor de forse C205 monitors. Blu Tack zorgt voor de verbinding tussen stand en speaker. In combinatie met de Bard Audio versterker wordt vM SC3R silverwire luidsprekerkabel gebruikt. In de “grote” set worden de speakers, zowel de C205 als ook de C336, aangesloten op een vM MA240 versterker met Inakustik LS1002 luidsprekerkabels in een bi-wire uitvoering.

Om de banaanstekkers achterop de speakers aan te sluiten dienen de plastic afdekdopjes uit de dubbel uitgevoerde aansluitterminals verwijderd te worden. Ook het aansluiten van spades en blanke draad behoort tot de mogelijkheden. Omdat er gebruik gemaakt wordt van bi-wire bekabeling worden ook de verbindingsplaatjes tussen de beide terminals verwijderd.



Bronnen zijn een Funk Vector draaitafel met Shelter 301 element en een vM SA230vM multispeler. Beiden zijn met Siltech SQ88G5 Classic MKII interlinks op de versterker aangesloten. De apparatuur staat afwisselend op Quadraspire QX25 of vM RA4 dempers. De C205 speakers staan ongeveer twee meter uit elkaar, de afstand tot de achterwand is circa tachtig centimeter. Licht ingedraaid geeft het mooiste stereobeeld. De C336 speakers kunnen door hun fysieke verschijning niet op de normaal gebruikelijke plaats opgesteld worden en komen hierdoor wat verder uit elkaar te staan. Met enig schuiven lukt het de speakers 2,5 meter uit elkaar te zetten wat een stereobeeld oplevert zonder “gat” in het midden. Net als met de C205 is de afstand tot de achterwand ongeveer tachtig centimeter. Nadat beide splinternieuwe sets een aantal dagen gespeeld hebben wordt het tijd om de prestaties te gaan beoordelen aan de hand van, voor mij, bekende muziekfragmenten.
 

Luisteren


Door het formaat en de veelheid aan units boezemen de C336 speakers ontzag in, zeker wanneer er geluisterd wordt zonder dat de fronten geplaatst zijn. Met maar liefst drie woofers per kant en een kast met behoorlijk veel inhoud verwacht ik veel, lees te veel, laag. Reeds bij het beluisteren van de eerste cd kan ik dit vooroordeel laten varen. De Infinity C336 speakers klinken opvallend lichtvoetig en ontberen elke vorm van “boem bas”. Hiermee hebben de speakers het eerste plusje al te pakken.

Om zeker te zijn pak ik het album On Every Street van de Dire Straits uit de kast. Het laag op deze cd kan dreunend en aangezet klinken, echter niet met de C336 als weergevers. Wel lees ik in mijn aantekeningen: “Big sound!”. Inderdaad is het opgebouwde beeld breed en behoorlijk diep. Zelfs zo breed dat het, ondanks dat de speakers al flink uit elkaar staan, nog buiten de speakers gaat. Door het volle geluid raken details in het middengebied, zeker bij een wat hoger volume, ietwat ondergesneeuwd. Zo is bijvoorbeeld de cowbell wat moeilijker te volgen. Het hoog daarentegen blijft mooi open, transparant en gedetailleerd. You and Your Friend van hetzelfde album laat de Dobro gitaar met het zo kenmerkende geluid ver buiten de linker speaker horen. De spannende sfeer die het nummer kenmerkt wordt goed overgebracht, hoewel het wel een fractie meer bite zou mogen hebben.



Van een heel andere orde is Bette Midler’s  nummer The Rose. De plaatsing van de stem is mooi in het midden van het beeld en ook de ruimtelijkheid is goed te noemen. Gezien het formaat van de speakers en het gebruikte aantal units zou de piano iets meer impact en body mogen laten horen. Daar staat tegenover dat er totaal geen sprake is van scherpte in het midden en hoog.

Swingend, pakkend en muzikaal klinkt: Miss Otis Regrets waarbij het basloopje aan het begin van het nummer wel wat erg lichtvoetig is. Ook zouden de snerpende blazers in het middengedeelte iets meer bite mogen hebben. A Case Of You in de live uitvoering van Diana Krall is een liedje wat ik kan blijven horen en wat me keer op keer weet te raken. Met de C336 speakers als weergevers wordt de zaalambiance wat minder goed gevangen, en doet de zaal kleiner lijken. Ook kleine details zoals bladmuziek die omgeslagen wordt en kuchende geluiden achter in de zaal zijn minder aanwezig. De stem van Diana wordt geloofwaardig weergegeven maar klinkt aan de warme kant. Nu is het vergelijk met de Audiovector S3 Signature speakers die in normaal gebruik niet helemaal eerlijk. De prijs van een set S3’s is ruim het viervoudige van een set Infinity C336 speakers. De prestaties zijn afgezet tegen de prijs van 998 euro voor een paar uitstekend te noemen.

Luisteren & Conclusie

Ook de stem van Marc Cohn krijgt eenzelfde warme gloed wanneer ik luister naar het nummer Ghost Train. De geremasterde MFSL versie van het titelloze album waarop deze track te vinden is blinkt vooral uit in een toename aan details in het midden en hoog ten opzichte van de normale versie. De C336 speakers laten dit probleemloos horen. Ook wanneer de muziek drukker wordt sneeuwen de details niet onder in het grote geheel. Het snufje extra warmte wat de speakers in de weergave leggen klinkt bij deze muziek eigenlijk best prettig.



Laatste test is het nummer Uninvited van Alanis Morissette. Een track die heel dynamisch en confronterend kan klinken. De C336 mist een beetje de slamm en ook is het venijn een klein beetje uit de stem van Alanis verdwenen. Gezien het formaat van de speakers verwacht je in eerste instantie meer geweld bij dit nummer. Voordeel is natuurlijk wel dat deze speaker ook in kleinere ruimtes in te zetten is zonder een overdaad aan lage tonen voort te brengen.

Omdat het zwaartepunt van de recensie ligt op de C336 speakers is hier het meest uitgebreid naar geluisterd. De C205 werd tussendoor beluisterd op de zolderkamer in combinatie met een Bard Audio versterker, zie de recensie elders op de site. Hierbij viel al op dat de C205 blijkbaar een makkelijke belasting vormt voor een versterker. In combinatie met het mini versterkertje werd gewoon lekker muziek gemaakt. Om het even welke muziekstijl beluisterd werd, de C205 speakers gaven geen krimp. Later verhuisde de speakers naar de woonkamer waar ze aan de “grote” set gekoppeld werden.

De klanksignatuur is identiek aan de C336. Ook nu is het spoortje warmte in de weergave te horen, hoewel minder dan met de vloerstaanders. Dit heeft misschien te maken met het ontbreken van een “echte” middentonen luidspreker. De C205 is “slechts” een tweeweg speaker met een tweeter en woofer. Na het beluisteren van de vloerstaande C336 was het geen verrassing dat de C205 monitor nog wat minder laag produceert. In mijn woonkamer van acht bij vijf meter is het bijna noodzaak de speakers met een subwoofer te ondersteunen. Binnen de Classia serie is hierin voorzien, zelfs draadloos, dus dat hoeft geen probleem te zijn. Luisterend naar een aantal tracks zoals hierboven genoemd valt op dat de hoogweergave net zo open en transparant is als bij de grote broers. Extra plusje voor de C205 is een streepje meer ruimtelijkheid en ook weten de speakers iets makkelijker fysiek te verdwijnen. Beiden logisch gevolg van de kleinere kast, op deze vlakken blijven kleinere speakers nu eenmaal heer en meester.




Conclusie

De uitgesproken vormgeving van de speakers uit de Infinity Classia serie maakt de speakers geen allemansvriend.  Dit is alleen maar te waarderen, uiterlijk blijft nu eenmaal een kwestie van smaak. Wel is het goed te constateren dat Infinity alle speakers inclusief de subwoofers eenzelfde vormgeving heeft gegeven inclusief een fraaie afwerking. Bij het samenstellen van een surroundset zeker een voordeel. Qua weergave zijn de Infinity speakers ook niet dertien in een dozijn. De fabrikant heeft er waarschijnlijk bewust voor gekozen de speakers niet super neutraal te laten klinken maar er een snufje warmte aan toe te voegen, bij veel muziekopnames hoeft dat zeker geen nadeel te zijn! Luisteren naar de speakers in combinatie met een (surround)versterker van uw keuze is dan ook wel aan te raden. Staat het uiterlijk van de speakers u aan en matched het met de overige apparatuur dan zijn de speakers een aanrader. Met setprijzen van 498 euro voor de C205 monitors en 998 euro voor de vloerstaande C336 zijn de Infinity speakers op zijn zachtst gezegd concurrerend geprijsd. Heel veel speaker voor het geld, vooral de C336!

Prijzen:
Classia C205: 498 euro per paar
Classia C336: 998 euro per paar


Importeur:
Harman Consumer Holland
Wilgenweg 8 B, 2964 AM Groot-Ammers
The Netherlands
Phone: +31 184 60 8060
Fax: +31 184 60 8050

Gebruikte apparatuur:

vM MA240 geïntegreerde versterker vM PA535 eindversterker vM PHM3 phonotrap vM SA230vM SACD speler Funk Vector draaitafel met RB300 arm Shelter 301 element Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray speler Audiovector S3 Signature speakers Audiovector K-C Signature centerspeaker Polk FX3i surround speakers Focal Chorus 705V speakers Panasonic TH42PV45 plasmascherm Marantz SR5600 surround receiver Bekabeling en accessories: Siltech SQ88G5 Classic, Sharkwire SC-L03 interlinks, Inakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabels, Inakustik AC1502-6 stekkerblok, Inakustik HDMI kabel, Supra Lorad netsnoeren, AHP klankmodule, Quadraspire QX25 voetjes, Alphason audiorack