Pioneer DCS303 set


Rene Smit | 06 maart 2003 | Pioneer

Wanneer ik mijn vrouw vertel dat we gedurende een maand een compleet thuis theater van Pioneer ter recensie in huis krijgen reageert ze in eerste instantie bijzonder negatief. Ze ziet de bui van 5 extra speakers, subwoofer en de daarbij noodzakelijke kabels al hangen. En dat ook nog uitgerekend tijdens de feestdagen waarbij de gemiddelde Nederlandse huiskamer toch al een metamorfose ondergaat door het binnen brengen van de gebruikelijke kerstboom en aanverwante zaken.

Ook de timing van de bezorger van de goederen  is fantastisch. Stel je een doorsnee Nederlands gezin voor met 2 kinderen van 4,5 en 3 jaar oud die op 5 december eind van de middag in afwachting zijn van de grote kindervrind uit het verre Spanje. Plots gaat de bel………………verschrikte gezichten, de spanning is te snijden. Pappa moet mee naar de deur want de Sint is plotseling toch wel eng, de deur zwaait open en een vriendelijke man zegt: goedemiddag, de Nederlandse pakketdienst met een zending van Pioneer Nederland. Boegeroep is zijn deel en ergens achter in de hal roep ik: ja, dat is voor mij zet u het daar maar neer! De kinderen vragen zich verbaasd af waarom Sinterklaas de cadeaus voor Pa met de pakketdienst laat bezorgen dus er is het één en ander uit te leggen. Gelukkig voor de kinderen arriveert ook Sinterklaas enige minuten later met een zak vol pakjes die wel voor hen bestemd zijn.

Wanneer enige uren later de rust weergekeerd is sleep ik de 2 relatief bescheiden dozen de kamer in en begin met uitpakken. Mijn vrouw vraagt wanneer de ontbrekende dozen geleverd worden want een complete set met 5 speakers en een subwoofer kan toch nooit in 2 dozen verpakt zijn. Toch wel, de set is handzaam verpakt in 2 dozen, 1 met de dvd-speler annex receiver en 1 met de speakers inclusief de benodigde bekabeling. Na alles op de eettafel te hebben uitgestald hoor ik achter me: “mmmmmmmmmm, mooie kleur die speakers past goed bij onze televisie”. Inderdaad, de speakers zijn uitgevoerd in de momenteel zeer gewilde kleur zilvergrijs in plaats van het tot voor kort voor speakers en tv’s gebruikelijke zwart. Ook de dvd-receiver kan haar goedkeuring wegdragen. Een superslank apparaat uitgevoerd in hetzelfde zilvergrijs met subtiele chroomaccenten.

Pioneer DCS303 set

Installeren

De daarop volgende zondagmorgen trek ik uit om het complete systeem te installeren. Collega recensent René van Es is net op bezoek en heeft “bij toeval ” zijn digitale camera meegenomen.  Terwijl ik zwoegend en zwetend het wandmeubel probeer te verschuiven  om de kabels van de diverse speakers op de receiver aan te sluiten is zijn enige bijdrage het indrukken van de ontspanknop van de camera. Gelukkig is afgezien van het sjouwwerk zijn expertise niet echt gewenst. De installatie van de set is vrij eenvoudig te realiseren.

Alle kabels, speakers en aansluitterminals zijn voorzien van een corresponderende kleurcodering zodat dit eigenlijk niet fout kan gaan zelfs niet voor een leek op dit gebied. Let alleen even goed op de plus en min bij het aansluiten om fasefouten te voorkomen. Mijn eigen dvd-speler is middels een Oehlbach SCA1000 scartkabel aangesloten op de Philips 28PW9525 100hz matchline breedbeeldtelevisie. Helaas is er op de Pioneer receiver geen scartaansluiting beschikbaar zodat ik moet uitwijken naar een bij de firma Andeweg geleende s-vhs kabel. Het voordeel van e.e.a. is dat in een later stadium beide spelers a/b vergeleken kunnen worden.

Na alle aansluitingen gedaan te hebben wordt het tijd de basisinstellingen te doen. Middels de duidelijke Nederlandstalige handleiding wordt je stap voor stap door het menu heen geleid. Alle gebruikelijke dvd eigenschappen zijn beschikbaar zoals het kiezen van een standaard taal voor geluidsweergave en ondertiteling etcetera. Waar ik totaal geen ervaring mee heb is het instellen van de volumes van de diverse speakers. Ik ben gewend te luisteren naar slechts 2 speakers en niet naar 5 stuks plus een subwoofer. Gelukkig is dit met de handleiding, de afstandsbediening en vrouw en kinderen uit de buurt goed te doen.

Per kanaal moet de afstand tot de luisteraar ingesteld worden en vervolgens kunnen met een testtoon,  welke de Pioneer zelf genereert, de volumes van de verschillende kanalen gelijkgesteld worden. Hoewel het mij door collega en autoriteit op meerkanaals gebied Garmt van der Zel al diverse malen verteld is dat deze testtoon niet altijd correct is ga ik er zeker gezien de relatief bescheiden prijs van deze set toch maar van uit. Met een db-meter en een test dvd kan een beter resultaat gehaald kan worden maar in dit segment zullen slechts weinigen dit ook daadwerkelijk doen. 

Na alle instellingen gedaan te hebben zet ik snel een film aan om te beluisteren of alles naar behoren speelt. De aanvalsscene uit de film Pearl Harbour laat gelijk horen dat ik de beginnersfout heb gemaakt door het volume van de subwoofer veel te hard te zetten. Erg makkelijk is dat tijdens het afspelen van discs het volume per kanaal kan worden bijgesteld zonder eerst in allerlei menu’s verzeild te raken. Misschien iets wat gebruikelijk is voor dit soort sets maar voor mij een handige feature. Na het terugstellen van het subwoofer volume kan een aanvang gemaakt worden met wat beter leren kennen van de set en de kwaliteit hiervan maar voor de liefhebbers eerst een aantal technische specificaties.

DCS303 technische specificaties   

Zoals reeds beknopt aangegeven in de inleiding bestaat de set uit een dvd-receiver, 4 identieke miniatuurspeakers voor front en surroundkanalen, een centerspeaker ongeveer  2 maal de grootte van de frontspeakers en een passieve subwoofer van ook bescheiden afmetingen. Het frequentiebereik van de speakers is 100hz. tot 20.000hz  en de subwoofer loopt van 30hz. tot 2800hz. Pioneer geeft voor de receiver een vermogen van 75 watt rms aan 6 ohm per kanaal op wat gezien de ultralage behuizing van slechts 70mm. niet misselijk is. Achter op het apparaat zit dan ook een kleine ventilator voor extra koeling. Niet geheel overbodig want tijdens intensief ( lees op redelijk volume) film kijken werd de kast dusdanig warm dat inbouwen in een wandmeubel zonder ventilatie mogelijkheid niet aan te raden is.

De dvd-receiver ziet er gelikt uit met fraaie chroomaccenten en een smalle display die ook van afstand goed te lezen is.  Samen met de zilvergrijze kleur van de speakers zal de set in weinig huishoudens uit de toon vallen. Het tuner gedeelte beschikt over RDS, 30 voorkeuze zenders, autotuning en een timer. Qua surrounddecoders is de receiver ook behoorlijk up to date. Zo zijn Dolby Pro Logic en Pro LogicII, Dolby Digital en DTS beschikbaar. De ingebouwde dvd-speler speelt dvd-video, dvd-r, dvd-rw, cd-r, cd-rw, cd, video-cd en MP3. De receiver beschikt over een digitale optische ingang, een  audio en video input en output en een s-vhs output. En dan nu waar het toch eigenlijk allemaal om gaat:
kijken en luisteren.

Pioneer DCS303 set

Kijken en luisteren
Gedurende de weken dat de Pioneer surroundset bij ons logeerde zijn we een regelmatige gast van de videotheek geweest. Er is gekeken naar films in allerlei genres van actie tot drama. Ook kwamen diverse films uit de eigen collectie nogmaals aan bod. In de reeds meerdere malen bekeken film Jurassic Park van Steven Spielberg laat de DCS-303 horen dat Dolby Digital toch wel een behoorlijke stap vooruit is in detaillering en surroundeffecten ten opzichte van mijn nog slechts met Dolby Pro-Logic uitgeruste Philips tv. In de scène waar de computerdeskundige zich tijdens een gierende storm per jeep een weg baant door de jungle  heb ik plotseling de neiging naar mijn  schuurtje te lopen om mijn regenpak te halen. Zo duidelijk hoor ik de regen om me heen kletteren!  In de befaamde “deuren” scène van the Haunting laat de kleine subwoofer de aluminium deurposten van onze woonkamer trillen. Voorwaar geen slechte prestatie gezien de bescheiden afmetingen van subwoofer.

Om de subwoofer nog iets strakker te laten klinken en waarschijnlijk ook de buren een plezier te doen heb ik de sub na een paar dagen op Sonic Design dempertjes gezet waardoor hij ontkoppelt wordt van de vloer. Gebruik in ieder geval de bijgeleverde rubber dopjes onder de sub en zet hem niet direct op de vloer. De weergave wordt er beter van en ruzie met de buren wordt vermeden.

Wanneer je de surroundmode van de receiver instelt op Auto kiest deze altijd de beste op de cd of dvd beschikbare optie en hoef je eigenlijk nergens meer naar te kijken. De beeldweergave van de dvd-speler is prima. Aangesloten via een s-vhs van goede kwaliteit werd ik getrakteerd op een haarscherp beeld met fraaie kleuren. Ten opzichte van mijn eigen 2 jaar oude Sony dvd-speler  die middels een dure Oehlbach scartkabel is aangesloten op de tv kon ik geen verschil ontdekken in beeldkwaliteit. Muziekweergave van gewone 2-kanaals audio cd’s  was het prettigst luisteren in de normale stereo mode met de optie Bass op off.  De kleine speakers laten dan hun beperkingen horen waarbij aangetekend moet worden dat ik waarschijnlijk een te kritische luisteraar ben en zeker niet vergeten moet worden dat de complete set “slechts” 699,- euro kost.

Concluderend kan ik stellen dat het hele gezin zich prima vermaakt heeft met deze set. Film kijken wordt  naar een hoger plan getild, je wordt echt in de film getrokken. De set is eenvoudig te bedienen en kleine aanpassingen in de geluidsweergave zijn makkelijk uit te voeren tijdens het film kijken zonder eerst in allerlei menu’s te verzeild te raken. Het wordt de komende weken afkicken in huize Smit, ja zelfs voor mijn vrouw die na het beleven van onze favoriete film” Top Gun” volledig overstag was en in één klap vergat dat er 5 extra speakertjes de huiskamer geplaatst waren. Enig lichtpuntje is dat het retourneren van de set onze nachtrust  waarschijnlijk wel ten goede zal komen.        
               
Leverancier:

Pioneer Benelux BV
Versterkerstraat 10, 1322 AP Almere
Postbus 3010, 1300 EM Almere
Tel. +31-036-5387777