Hanss Acoustics RC-20 maakt ze schoon


René van Es | 11 december 2009 | Fotografie René van Es | B&W

De liefhebber van vinyl kan niet zonder een behoorlijke platenwasmachine. De oude stoffige collectie van de zolder vraagt om een wasbeurt, zodat de chips en dipsausjes uit de jaren `60- `70 uit de groeven worden gewassen. De koopjes van de rommelmarkt op Koninginnedag verdienen een tweede leven zonder vuil en zelfs de nieuw aangekochte 180 grams exemplaren worden beter en vooral minder statisch met de juiste vloeistof en platenwasbeurt.

Platenwassers zijn er in soorten en maten, van zeer eenvoudige Knosti exemplaren tot kostbare, dubbelzijdige wasmachines, uitgevoerd in plexiglas. Ergens tussen die twee uitersten vinden we de nieuwste aanwinst op de Nederlandse markt, de Hanss Acoustics RC-20 die uit China komt, al doet zijn naam dat niet direct vermoeden. Eigenlijk doen alle duurdere wasmachines hetzelfde. Ze laten de te behandelen plaat vastgeklemd rondraaien op een plateau, waarna een afzuiger de opgebrachte vloeistof met het losgeweekte vuil kan afzuigen en opslaan in een reservoir. De verschillen tussen de wassers zitten deels in de afwerking, deels in slimmigheden die bedacht zijn en deels in de kracht van de motor om de afzuiging te regelen.

De Hanss Acoustics RC-20 valt tussen alle andere platenwasmachines direct op. De meeste lijken op een oude koffergrammofoon zonder hoorn. De Hanss heeft afgeronde vormen, is langwerpig en is veel hoger dan normaal. Beslist sierlijk van vorm. De behuizing is gemaakt uit aluminium delen, met een kunststof bodem en een aluminium bovenplaat. Andere delen, zoals de afzuigarm en het plateau, zijn eveneens van kunststof. Op de voorzijde slechts twee stevige schakelaars, ieder met één functie: aan of uit. Voor de motor en voor de afzuiger. In tegenstelling tot sommige andere wassers draait de Hanss slechts één kant op. Dat vind ik geen bezwaar.

Fluisterstil

Het mechaniek dat het plateau laat draaien maakt weinig geluid, mijn eigen platenwasser is daarbij vergeleken een rammelkast. Niet verwonderlijk als je de RC-20 open schroeft.

Inwendig is de Hanss netjes afgewerkt, solide bedrading, veilig voorzien van krimpkous bij de aansluitpunten, een heel zware 1200 Watt motor en een reservoir voor het opvangen van de vloeistof. Alles is keurig vastgezet en de solide opbouw verklaart een deel van de vraagprijs voor deze machine. Over details is serieus nagedacht. Het plateau is bewust kleiner dan het oppervlak van een LP, zodat teveel opgespoten vloeistof niet een zojuist schoongemaakte plaatkant opnieuw kan vervuilen. De puck waarmee de plaat wordt geklemd is groot en voorzien van een zachte rubber rand die over het gehele plaatlabel sluit. Daarmee blijft het label beschermt tegen nattigheid die het label zou kunnen aantasten. De puck klemt om de spindel van het draaimechaniek. Platen zijn snel vastgeklemd en losgemaakt. Ook de puck is één en al degelijkheid en netjes afgewerkt. De motor voor de afzuiging is zo sterk (ook hoorbaar) dat het armpje zichzelf vastzuigt op de plaat. Een enkele omwenteling met de afzuiger aan volstaat in 9 van de 10 gevallen om de plaat volledig schoon te zuigen. Viltjes onder het armpje zorgen dat de plaat niet beschadigt, accessoires die uiteraard los verkrijgbaar zijn.

Reinigingsvloeistof

Met de Hanss Acoustics RC-20 wordt geen reinigingsvloeistof meegeleverd, daarom mag u zelf bepalen wat u het beste bevalt. Veelal zal een dealer uit coulance de eerste fles meegeven. Met meerdere merken vloeistof heb ik goede ervaring, edoch een beetje audiofiel zweert bij een bepaald merk nietwaar?

 

In de praktijk werkt de Hanss Acoustics RC-20 snel en handig. Plaat opleggen. Vastklemmen met de puck. Vloeistof spuit ik op de plaat met een afgeleide van een plantenspuit. Ik laat de Hanss meerdere rondjes draaien terwijl ik met de meegeleverde borstel de vloeistof verdeel en tegelijk het vuil in de groeven losmaak. De afzuigarm breng ik boven de plaat en die haalt zowel de vloeistof als het losgeweekte vuil weg van het oppervlak. Het resultaat is een brandschone plaat, zonder restvloeistof, vrij van statische elektriciteit, met een droog en onbeschadigd label. Precies zoals ik het graag zie, want ik ben zuinig op mijn platen. Het is onmogelijk om te bepalen hoe schoon de plaat precies is geworden door de behandeling. Een simpele controle is het bekijken van de hoeveelheid (in dit geval afwezigheid!) van residu aan de naaldtip. Wat bovendien veel vertrouwen geeft, is de hoge zuigkracht waardoor het losgeweekte vuil geen kans heeft en tot diep in de groeven geen zichtbaar vocht achterblijft. Dat scheelt plaatruis en spetters veroorzaakt door de achtergebleven resten. Dit is beslist één van de wassers met de hoogste zuigkracht, maar toch zo gedoseerd dat het vinyl geen kans krijgt om te beschadigen.

 

Conclusie

De snufjes en uitvoering van de Hanss Acoustics RC-20 platenwasmachine maken het product de moeite waard, ondanks de wat hogere vraagprijs ten opzichte van sommige concurrenten. Belangrijk is dat het platenlabel droog blijft en dat vuil verdwijnt. Het is eveneens belangrijk dat een apparaat degelijk en veilig is. Die eigenschappen zijn alle te vinden in de Hanss. Daar komt het fraaie uiterlijk nog eens bovenop. De Hanss Acoustics RC-20 is een sierraad onder de platenwasmachines en trekt direct de aandacht. De vormgeving is misschien een tikje “retro” te noemen. De volledig aluminium kast straalt iets bijzonders uit, maar vraagt wel de nodige ruimte in een rek, vooral vanwege de hoogte van pakweg 32 centimeter. Over smaak valt niet te twisten, maar als één platenwasser het verdient om zichtbaar opgesteld te worden, dan is het deze Hanss RC-20. Werken met de Hanss gaat zo snel, dat ik hem na een paar platen al veruit superieur achtte boven mijn eigen, bijna de helft goedkopere platenwasser. Daarna heb ik nog snel heel wat platen ingespoten en droog gezogen, want de handige, diep reinigende Hanss RC-20 ga ik node missen. Een zeer begerenswaardig product en tegelijkertijd veel meer dan alleen een mooi smoeltje.

Prijs:

Hanss Acoustics RC-20 - 750 Euro

Importeur:

Music2
Web: www.music2.nl