Argon Audio 3245


René van Es | 22 november 2007 | Fotografie René van Es | Argon

Uitgezonderd enig gooi men smijtwerk van merken waar nog geen mens ooit van heeft gehoord, die voornamelijk via drogisterijen en supermarkten worden verkocht, dacht ik dat losse componenten altijd veel meer zouden kosten dan wat het Deense merk Argon weet te bieden voor zijn bescheiden prijs.

Argon heeft zich kennelijk tot doel gesteld werkelijkheids weergave te realiseren met middelen waar iedereen in de branche het nakijken heeft. Goed afgewerkt, in staat op een behoorlijk niveau weer te geven, compleet en doordacht. Een blik op het uiterlijk en het prijskaartje deed mij geen seconde aarzelen, dit wilde ik aan de tand voelen.

Zeker omdat de importeur zijn reputatie heeft hoog te houden. Met als gevolg dat ik twee dagen na aankomst van de eerste Deense pallets in Tilburg naar huis keerde met drie dozen. Een versterker, een DAB/FM tuner en een cd speler. Samen met een waarde van 699 euro. Niet per stuk, totaal als u de set in één keer koopt! Zonder DAB maar met behoudt van FM kost de set zelfs nog 100 euro minder. Splinternieuw, een vette primeur, wie doet me wat.


Argon onder de kap

In de drie kasten lijken de apparaten op elkaar. Er zijn zoveel mogelijk Chinese onderdelen toegepast. Zo heeft de cd speler een chipset voor de d/a conversie van Sunplus en een loopwerk van Encca dat CD en MP3 af speelt. Drie klokken zijn toegepast. Eén klok is de besturing, de twee andere hebben betrekking op de conversie. De speler en de tuner maken beide gebruik van een kleine standaard trafo, de versterker heeft een flinke ringkern aan boord.

De DAB/FM tuner heeft een speciaal board met alle ontvangst elektronica waar Texas Instruments en SMD techniek de hoofdrol op spelen. De versterker is conventioneel gebouwd met één set transistoren per kanaal. Hij levert een vermogen van 2 x 40 Watt aan 8 Ohm of 2 x 50 aan 4 Ohm. De print laat een discreet opgebouwde versterker zien. Opamp’s doen alleen dienst voor de bronkeuze, de besturing en de phono versterker. De voeding heeft een buffering van in totaal 20.000 uF. Jammer is dat in alle apparaten veel draadbruggen noodzakelijk zijn. De printen hadden beter ontworpen kunnen worden. De displays van de apparaten tonen alle functies die zijn gekozen. Informatief en goed afleesbaar. De 1 cm dikke aluminium fronten bevatten telkens een zelfde hoeveelheid druktoetsen en steeds één enkele draaiknop. Op de versterker wordt met de druktoetsen één van de zes ingangen gekozen. Met de regelaar verandert het volume, de bass en treble instelling of loudness.

De cd speler heeft toetsen voor alle gebruikelijke functies, de draairegelaar is voor track up/down. Op de tuner kan rechtstreeks voor zowel FM als voor DAB gekozen worden uit vier voorkeurzenders. Met de afstandbediening zijn dat er twee maal 10. Er is een autotune aanwezig, maar met zo’n beperkt aanbod van voorkeurzenders heb je daar niet veel aan. De display toont RDS informatie, PTY en alle wenselijke DAB info tot en met signaalsterkte. De tuner heeft een dubbele antenne ingang, voor FM en DAB. Slechts één enkele analoge uitgang. Net als de cd speler. Beide hebben geen digitale uitgang. De versterker heeft zes ingangen, waarvan één voor phono MM elementen en één met een 3,5 mm jack plug. De luidspreker aansluitingen laten na het verwijderen van de in Europa verplichte plastic dopjes blank draad, spades en banaan stekkers toe. Tenslotte een line out uitgang. Op het voorpaneel zit een hoofdtelefoon uitgang. Al met al is de afwerking aan de buitenkant zeer netjes. Een voorbeeld van design.

De binnenkant is functioneel goed, toont wel aan dat het allemaal niet teveel mag kosten om te bouwen. Iets dat terug komt in de super voordelige prijs. Alle waar naar zijn geld, ook in de Argon’s. Met elk onderdeel van de set komt een afstandbediening mee in de doos. Slechts één remote is nodig om de hele set te bedienen. Twee stuks blijven in mijn geval als reserve liggen.

Argon On the radio

Om met een complete Argon set te spelen is niet veel nodig. Ervan uitgaande dat de opstelling met deze aantrekkelijke prijs niet terecht zal komen bij netfilter en kabelfreaks maak ik gebruik van Linn interconnects die in de la liggen. Standaard netsnoeren zonder netfilter en een speaker kabel van Chord. De meegeleverde snoertjes zijn aardig om “even te kijken of het werkt” maar kunt u daarna terug doen in de doos. Enige aandacht voor de aansluitingen is met elke set op zijn plaats. Wat luidsprekers betreft speel ik eerst met een set Ruark Sabre III monitors, maar ik realiseer mij dat de prijs daarvan te ver van Argon componenten ligt, zodat ik al snel overstap naar Dali Ikon 2 in de Hobo Special Edition. Geplaatst op Target stand. De DAB antenne is een stuk draad met een F-connector, te vinden in de doos. De FM antenne is een Magnum Dynalab ST-2 waarmee ik vrij ben van alle storing veroorzaakt op het kabelsignaal waar ik tot voor kort toe veroordeeld leek. Het enige dat verder nodig is, is de afstandbediening, een stapeltje cd’s en een paar leuke radio-uitzendingen.

Radio is dag en nacht voorhanden. Het instellen van zenders is een fluitje van een cent en dan kan ik switchen tussen DAB en FM signaal vanuit de luie stoel. Ik moet eerlijk bekennen dat de Argon de eerste tuner in een rij is die werkt met FM op een eigen antenne. Tot nu toe bleek DAB ontvangst met een bitrate van 128 kB altijd superieur aan FM. Dat de FM ontvangst nu opvallend beter is dan DAB kan liggen aan het signaal uit de ether, het kan ook zo zijn dat FM in de DAB3245 beter in staat is het meest natuurlijk weer te geven. DAB is dit keer de verliezer. FM klinkt ruim en tot buiten de luidsprekers. Heel natuurlijk en zelfs met diepte in de weergave. DAB klinkt meer met een neusklank, is vlakker en minder losjes. Stemmen van omroepers op FM zijn veruit te prefereren boven DAB. Ik ben echter bang dat met een kabelsignaal aangesloten de mening om zou kunnen keren. In beide gevallen is de tuner een prettig te bedienen apparaat, dat zeker meerwaarde heeft in de opstelling voor alle momenten dat muziek welkom is maar cd’s wisselen te veel werk. Geniet voluit van Radio 2 of Radio 4, of elke andere zender die u binnen kunt halen. Ruis, brom en piepvrij. De tuner voldoet uitstekend.

En druk op de toets cd op de afstandbediening is voldoende om de tuner uit te schakelen en de cd speler te starten. Rachelle Ferrell zingt live in Montreux. Het vergt enige aanpassing om van luxe en kostbare cd spelers terug te schakelen naar de CDP3245 van Argon. De cd weergave blijft zelfs na enige weken inspelen aan de harde kant. Waar de tuner daarnet nog diepte weer gaf met radio uitzendingen is de cd speler daar minder goed toe in staat. De weergave is levendig in dynamische zin, sterk in ritme, minder goed in het neerzetten van een mens of een instrument. Dat viel me ook op toen ik de cd speler tijdelijk inzette in een veel te kostbare opstelling, omdat hij “toevallig bij de hand was”. Een tikje meer romantiek mag best vanuit de speler komen. Een wat donkerder klinkende luidspreker helpt uiteraard ook. De prijs in aanmerking nemende heeft de speler recht van spreken met Rachelle. Een willekeurige multispeler of dvd speler kan nog steeds niet op tegen de Argon CDP3245. Ik wil u alleen waarschuwen voor een punt van aandacht.

Dat het ritme goed zit en ik steeds mee wip in de stoel ontstijgt aan de andere kant de prijsklasse. Verstaanbaarheid is erg goed, van het oplossende vermogen van de speler van het orkest achter Ferrell kan voor deze hoeveelheid euro’s niet de wereld verwacht worden en krijgt u daarom ook niet. Nu is Ferrell niet de lekkerste cd in de kast om ergens op te spelen, dus zoek ik iets wat makkelijker in het gehoor ligt en kom terecht bij Katie Melua. Dat is op een slissende “S” na aanstekelijk te noemen. Lekker vrolijk, helder en wederom erg sterk in ritme. Het riekt haast naar de rhythm & pace van Naim. Katie staat goed op hoogte en wordt niet naar de grond gedrukt. De basweergave is aan de lichte kant. Geen enkele noodzaak om de luidsprekerpoorten dicht te maken met de AMP3245 in actie. Wie meer laag zoekt kan uiteraard de loudness aanzetten of de bas opregelen. Net zoals het hoog wat naar beneden kan, naar smaak instelbaar. Het purisme van een recensent hoeft u echt niet te volgen. Muziek is genieten en dat doet iedereen op zijn eigen manier. Wat overblijft na de bovenstaande opmerkingen is een dame die heerlijk haar teksten kweelt. Op een manier die zonder Chinese hulp eenvoudig weg niet meer mogelijk lijkt op deze aardkloot.

High end is niet te verwachten voor de bedragen die Argon rekent, wat u krijgt is een heel behoorlijke weergave die menige luisteraar die shopt in deze klasse zal verbazen. Voor de prijs van een minisetje levert Argon losse componenten die met een paar behoorlijke luidsprekers en wat aandacht boven verwachting presteren. De set voor de beginner, de niet teveel eisende muziekluisteraar. Of de student/scholier die hard moet sappelen voor een beetje extra boven de studiebeurs en de bijdrage van pa of ma. Of u kunt Katie net als ik in de logeerkamer laten spelen, in de slaapkamer, tot aan de caravan. Plezier is verzekerd. Eerlijk gezegd, hoe langer ik draai hoe meer lol ik in de set heb. Misschien ben ik op bepaalde punten te kritisch geweest. Alleen al mijn cd speler in de huiskamer kost drie en een half maal het bedrag van deze hele Argon set samen. Aan de andere kant, kritiek punten horen bij elke prijsklasse en mag je noemen. Want met een Argon CDP3245 die iets “liever” is zou het plezier nog een stapje verder gaan.

Weg met Melua, op naar iets klassieks uit de collectie. Piano werken van Chopin, Mozart, Schubert en anderen. Zoals vaak is de weergave van klassieke muziek in mijn oren meer vergevend dan pop of jazz. Iets dat vast te maken heeft met opname techniek. Van klassiek wordt minder snel verwacht dat het lekker klinkt op een gettoblaster of uit een gepimpte auto. Daarom is de opname meer in balans met de werkelijkheid. Blijvend is de ritmiek van de set. Zelfs met alleen een piano beweeg ik mee op de maat. Ik blijf dat verbazend vinden voor deze prijs en garandeer u dat het een aspect is in de weergave dat de set extra aantrekkelijk blijft houden. De piano weergave is goed genoeg om de intonatie van de vertolker te volgen. Dat een Steinway helemaal recht wordt aangedaan geloof ik niet. Zoiets vergt een zwaardere investering in elektronica en luidsprekers. Waar opnieuw de cd speler het meeste debet aan is, op Radio 4 via de FM band liet de versterker horen een beetje meer in zijn mars te hebben ten opzichte van hetgeen ik nu beluister. Niettemin zit ik lekker. Droom wat voor mij uit en verlang naar de volgende tracks met Bach en Beethoven. Als jongeman (te lang geleden) kon ik alleen maar dromen van deze kwaliteit en moest het doen met toen inferieure Japanse versterkers en krakende kristal elementen in een platenspeler. Pas met de komst van de roemruchte Pioneer A400 leken de Japanners te snappen dat muziek uit luidsprekers behoort te vloeien en niet moet worden geperst. China heeft dat sneller door. In dit verband zie ik de Argon AMP3245 niet zo legendarisch worden als de NAD 3020 destijds, maar hij heeft zeker de aspiraties. Goed geluid is opnieuw betaalbaar en vooral bereikbaar voor vrijwel iedereen.

Argon geeft les.

Het is toch eigenlijk van de gekke dat Argon een lesje kan geven aan 95% van de merken in bedieningsgemak, compleetheid en doordacht ontwerp. Neem simpele dingen als: even fel brandende led’s op het voorpaneel, een cd lade die sluit als je de speler uitdrukt, een cd die start als de lade sluit, gelijke display’s met zelfs even grote letters, twee antenne ingangen (voor FM én DAB), even grote behuizingen met alle knoppen op dezelfde plaats of een afstandbediening die afhankelijk van de bronkeuze de tuner of de cd speler in/uitschakelt zonder extra snoertjes en schakelaars. U lacht wellicht, maar ga eens kijken in een willekeurige audiowinkel en vergelijk Argon met vele anderen op zojuist genoemde gebieden. Mij geeft het aan dat een stel ontwerpers niet zit te slapen boven een tekenbord maar serieus denkt aan de consument. Denkt aan comfort, idiot proof bediening en design. Terwijl het prijskaartje dat niet doet vermoeden.

De interne bouw laat zien dat gewerkt is met strikte budgetten. Geen high tech ontwerpen, simpele functionaliteit voert de boventoon. Veel Chinese onderdelen en chips vinden een plekje op de printen die jammer genoeg wel erg veel draadbruggen laten zien. De weergave aspecten zijn uitvoerig beschreven. Mij beviel de tuner en de versterker het beste. De cd speler zou ik graag wat minder helder zien omdat met een verkeerde luidspreker keuze de weergave te scherp kan worden. Ondanks het kleine prijskaartje kon ik met plezier luisteren. Opvallend goed waren de ruimtelijke weergave met de tuner op FM stand en het gevoel voor ritme dat de cd speler laat zien. Het is duidelijk dat Argon met zijn missie gaat slagen. Dit is een combinatie die veel mensen met interesse in all-in-one over de streep kan trekken tot de aanschaf van losse componenten. Met als voordelen gescheiden voedingen, bedieningsgemak en een simpel upgrade pad. Uiterlijk goed, klinkt goed en de bouw is op niveau. Ik schreef het al in het begin: “wie doet me wat voor 699 euro”. De Argon set is een voltreffer in de doelgroep.


Prijzen:
Argon set DAB/FM (versterker + speler + tuner): 699 euro
Argon set AM/FM (versterker + speler + tuner): 599 euro

Losse componenten per stuk:
Argon AMP3245 versterker: 249 euro
Argon CDP3245 CD speler: 229 euro
Argon TUN3245 FM/AM RDS tuner: 199 euro
Argon DAB3245 FM/DAB tuner: 299 euro


Importeur:
AND Benelux BV
Herastraat 47
5047 TX Tilburg
Telefoon 013 4550955
Fax 013 4555666
E-mail info@andbenelux.com
Web www.andbenelux.com

Gebruikte Hardware: 

Digitaal:

Argon CDP3245 cd speler

Radio:

Argon DAB3245 DAB/FM tuner Magnum Dynalab ST-2 FM antenne

Versterking:

Argon AMP3245 versterker

Luidsprekers:

Ruark Sabre III Dali Ikon 2 Hobo Hifi Special Edition

Kabels en accessoires:

Interlinks: Linn Analogue LS-kabels: Chord Company Odyssey 4 LS-stands: Target MR60 Overig: Acoustic Analysing TVA dempers, Target SpikeShoes