Siltech MXT


Rene Smit | 19 augustus 2004 |

Om voor mijzelf uit te vinden of het nu inderdaad zo is dat het gebruik van één kabelmerk binnen een audioset echt beter werkt dan meerdere merken gemixt, wordt er door distributeur More Music een doos met Siltech kabels bij mij afgeleverd.

Hierin zitten kabels uit de Mxt Professional Series, waaronder een “New York" interconnect”, “New York" luidsprekerkabels plus een Berlin netkabel. Volgens de pakbon zouden er 4 lengtes van 4 meter luidsprekerkabel in moeten zitten wat ik waag te betwijfelen gezien het formaat van de doos.


Mxt Professional series New York en Berlin

De Mxt serie is de meest betaalbare lijn Siltech kabels en bestaat uit drie types te weten London, Paris en New York die allemaal als interlink en luidsprekerkabel beschikbaar zijn. Daarnaast is er nog een digitale kabel, een videokabel, s-videokabel en netkabel. Alle producten hebben de naam van een wereldstad. Mxt is een afkorting van mixture, in dit geval een combinatie van koper, zilver en goud.
Hoe duurder het type kabel hoe meer strengen zilver/goud gebruikt worden om tot betere prestaties te komen. Uitpakken leert dat er wel degelijk 16 meter luidsprekerkabel in de doos zit, dat is mogelijk omdat de 2e generatie New York kabels een stuk flexibeler is dan de 1e generatie die ik in het verleden een keer op proef in huis had. Nieuw is ook de s-connector aansluiting, alle luidsprekerkabels worden standaard afgemonteerd met een uiteinde voorzien van schroefdraad. Hierop kunnen dan naar keuze spades, pin of banaanstekkers geschroefd worden. Een erg handig systeem en bovendien uitermate flexibel wanneer bijvoorbeeld een andere versterker of speakers worden aangeschaft die andere aansluitingen vereisen. Men dient dan slechts de juiste connector aan te schaffen zonder de kabel opnieuw te laten afmonteren. Zeker voor recensenten een feest omdat die met de regelmaat van de klok van apparatuur wisselen, met telkens andere aansluitingen. De prijs van een set kabels is daarom gesplitst, een stereoset New York van 2x2,5 meter kost 450 euro en daarbij komen dan de kosten van 18 euro per set van 4 connectors, ongeacht de uitvoering.

Zoals waarschijnlijk genoegzaam bij iedereen bekend maakt de Nederlandse kabelfabrikant Siltech gebruik van een uniek procédé waarbij het mogelijk is de open ruimtes tussen zilver kristallen op te vullen met goud voor nog betere geleidende eigenschappen. In de “oude” G3 serie werd alleen zilver gebruikt als geleidermateriaal maar in de Mxt serie wordt ook koper gebruikt, dat resulteert in een wat vriendelijker prijskaartje terwijl de prestaties niet of nauwelijks slechter zouden moeten zijn. Het instapmodel London is opgebouwd uit 2 strengen G3 zilver/goud materiaal in combinatie met 68 strengen koper, de duurste New York is opgebouwd uit 6 strengen G3 en 162 strengen koper. Alle kabels zijn voorzien van donkerblauw gekleurde mantels die tevens een afschermende werking hebben. Het Berlin netsnoer is uitgevoerd in dezelfde donkerblauwe kleur, andere technische specificaties zijn hiervan niet beschikbaar. Het snoer is voorzien van stevige connectors die een goed contact waarborgen. Zoals vermeld is de 2e serie kabels een stuk flexibeler dan de eerste serie en dit maakt verwerken van de kabels een stuk eenvoudiger. Zeker in kleine ruimtes achter een audiorack of in een kast is dat erg prettig.


Aansluiten

Om te horen of er synergie tussen de kabels uit dezelfde serie is, werd de set stap voor stap voorzien van steeds meer Mxt producten. Als eerste werd de standaard gebruikte Siltech ST48G3 interlink tussen de M-Audio dac en de voorversterker vervangen door de New York interlink. In een later stadium werden de bi-wire Cable Talk Concert luidsprekerkabels vervangen door een dubbele run New York luidsprekerkabels. Een dubbele run is nodig omdat ik gebruik maak van twee eindtrappen. Tenslotte wordt het standaard netsnoer van de Philips DVD963Sa speler vervangen door het Berlin netsnoer. De overige apparaten in de set zijn allemaal voorzien van een vast netsnoer dus experimenteren is hier niet mogelijk. Naast de DVD963Sa werd ook een Marantz DV6400vM als bron gebruikt en ter vergelijking was er ook nog de Clearaudio Champion draaitafel met Siltech ST48G3 interlink naar de Naim voortrap. Speakers kwamen van Meadowlark, Totem en mijn eigen Spendor monitors. De New York luidsprekerkabels zijn aan de versterkerzijde voorzien van 4 mm banaanstekkers en aan de speakerkant spades. Het opschroeven van de losse connectors werkt soepel en probleemloos.

Luisteren

Gelukkig biedt distributeur More Music de mogelijkheid de kabels voor langere tijd te gebruiken zodat ik uitgebreid de tijd had elke individuele verandering te beluisteren. Ik ben begonnen met het vervangen van de ST48G3 interlink door een New York. Met een vanaf prijs van 179 euro voor een stereoset van 75cm mag deze interlink nog betaalbaar genoemd worden. De normaal in gebruik zijnde ST48G3 kostte destijds al aanzienlijk meer. In het besef dat ik me op glad ijs begeef durf ik toch te stellen dat een zorgvuldig uitgekozen interlink van een gerenommeerd merk de prestaties van een set kan maken of breken. Dat hoeft niet altijd tot extreme kosten te leiden, belangrijker is het matchen van de diverse componenten en, gedeeltelijk, een persoonlijke voorkeur. De ST48G3 interlinks hebben zich in mijn set al bewezen als transparant en ruimtelijk klinkend en bovendien behoorlijk neutraal. Wisselend naar types van andere merken, zowel duurder dan goedkoper, geeft altijd een minder eindresultaat. Overschakelen naar de New York interlink zorgt ervoor dat het geheel wat warmer gaat klinken en iets minder analytisch. Niet dat de ST48G3 nu direct analytisch klinkt maar deze woordkeus is meer om het verschil tussen beide aan te kunnen geven. Het verschil in geluid tussen beide interlinks zal waarschijnlijk direct te maken hebben met het gebruik van koper in de New York kabel. Kleine details die voorheen makkelijk te volgen waren verdwijnen ineens iets meer in het grote geheel. Luisterend naar de track “Yulonga” van Dead Can Dance laten de uit het niets opduikende percussie instrumenten zich iets minder spookachtig openbaren en ook staan de instrumenten een fractie minder los in de ruimte. Daarentegen krijgt de stem van zangeres Lisa Gerrard wat meer warmte wat, hoewel misschien niet helemaal de waarheid, als aangenaam ervaren kan worden.

Zo langzamerhand wordt het tijd om de Cable Talk luidsprekerkabels te vervangen door de Siltech New York exemplaren. Nu is het precies andersom, van een volledig koperen kabel naar een mix van koper, goud en zilver. Ook is er een aanzienlijk prijsverschil, de Cable Talk kostte ongeveer 5 jaar geleden omgerekend 25 euro per meter in bi-wire uitvoering. De Siltech nu 450 euro voor een single wire set van 2,5meter, ongeveer 90 euro per meter dus. Puur op basis van prijs mag ik een positief verschil in weergave verwachten, snel luisteren of dit ook echt het geval is. Dat de eerste luisterervaring niet direct super positief uitvalt is te wijten aan het feit dat de kabels nagelnieuw uit de verpakking komen, terwijl de interlink al diverse malen gebruikt was en dus ingespeeld is. Na twee weken spelen begint alles al veel meer op zijn plaats te vallen. Nu maakt het prijsverschil zich pijnlijk duidelijk. Alle audiofiele parameters worden beter ingevuld, er is meer ruimtelijkheid zowel in de breedte als in de diepte van de soundstage. Instrumenten krijgen nog meer een individuele klankkleur, het hoog wordt aanmerkelijk transparanter met veel meer hoorbare kleine details en ook de laagweergave van vooral de Spendor speakers wordt flink strakker. Was de combinatie New York interlink met Cable Talk luidsprekerkabels er één die neigde naar de warme kant, toevoegen van de New York luidsprekerkabels brengt meer neutraliteit. Nogmaals luisterend naar de Dead Can Dance CD laat horen dat de kleine achteruitgang door het gebruik van de New York interlink t.o.v. de ST48G3 volledig is goedgemaakt en zelfs de oude situatie ruimschoots overklast. De percussie instrumenten hangen nu volledig los in de ruimte en doemen op uit een volledig zwarte achtergrond. Duidelijk is te horen dat de CD opgenomen is in een kerk. Rondom de stem van Lisa is veel lucht en je hoort de stem galmen in de ruimte. CD na CD verdwijnt in de speler en telkens word ik getrakteerd op onvermoede details in de opname die plots duidelijk te horen zijn. Ook opvallend is de toename in ruimtelijkheid, bij het beluisteren van goede live opnames zoals Peter Gabriel’s “Secret World Live” lijkt de omvang van de stage toegenomen te zijn en is ook het toegestroomde publiek in aantal toegenomen. De performance krijgt veel meer kracht en autoriteit, tijdens het beluisteren van “Sledgehammer” zit ik aan mijn luisterstoel genageld van verbazing. 
                        
Als laatste is er dan nog het Berlin netsnoer. Zoals al gezegd beschikt dit netsnoer over stevige connectoren die duidelijk beter contact maken (en houden op de lange duur) dan een standaard exemplaar. Met een prijs van circa 100 euro behoort het snoer tot de goedkopere exemplaren op de markt. Mijn Philips DVD963Sa is het enige component in mijn set, afgezien van de Klipsch subwoofer, dat is voorzien van een afneembaar netsnoer en daarom kan hij werken met de Siltech kabel. Gelukkig is ook deze kabel soepel en niet al te gewichtig, de speler blijft keurig op zijn plaats en laat zich niet optillen zoals ik bij andere netsnoeren wel eens heb gezien. Al luisterend blijkt dat de verschillen niet dramatisch zijn maar zeker waarneembaar. Wat het meest opvalt, is de iets toegenomen rust in het geluidsbeeld, de speler lijkt makkelijker en vloeiender zijn werk te doen.
Een voor de nabije toekomst geplande upgrade naar een dedicated geaarde stroomgroep voor de audioset zal het snoer waarschijnlijk nog beter laten presteren.

Conclusie

Na het stap voor stap vervangen van de uit diverse merken bestaande kabels in mijn set door uit de Mxt Professional lijn afkomstige Siltech producten, ontstaat inderdaad een totaal wat groter is dan de som der delen. Het geproduceerde geluid is transparant en open zonder door te schieten naar analytisch en klinisch. De laagweergave is strak, droog en zeer doortekend. Grote plus is dat de weergave ten alle tijden muzikaal blijft, de kabels lijken niets toe te voegen aan het geluid maar slechts als doorgeefluik te fungeren. In de gebruiksperiode waren er diverse componenten in huis, zowel bronnen als speakers en nooit was het een probleem om aan te geven wat de verschillen onderling waren. De Siltech kabels laten dat feilloos horen. Mijzelf bewust van het prijskaartje van de complete bekabelingset durf ik toch te stellen dat de gevraagde prijs realistisch is. Toevoegen van de kabels in mijn set gaf een verbetering die op componenten niveau ligt.

Waarom worden kabels eigenlijk nog steeds niet als volwaardig component beschouwd maar dienen te vaak nog als sluitpost bij de aanschaf van een set? Misschien omdat de kabelbranche toch nog steeds omgeven wordt door voodoo verhalen. De Siltech kabels zorgden er in mijn systeem voor dat het, door mij zo gewaardeerde, Naim geluid met veel gevoel voor ritme en timing volledig behouden blijft. Alleen alle andere parameters worden veel beter ingevuld. Het geluidsbeeld is breder en dieper, het hoog transparanter en detailrijker en de laagweergave strakker, dieper en meer doortekend. Met angst en beven wacht ik op het telefoontje van distributeur More Music waarin ze me gaan vragen de kabels te retourneren. Ik zal ze missen!!

Prijzen

 Mxt New York  interlink, stereo  1 meter 214 euro 
 Mxt Berlin  netsnoer,  1,5 meter 99 euro
 Mxt New York  luidsprekerkabel  2 x 2,5 meter  450 euro
 Spades of banaanstekkers    per 4 stuks  18 euro


Distributeur
More Music
Hoofdstraat 177
3971 KK Driebergen
Tel. 0343-532526
Fax 0343-531909
info@moremusic.nl
www.moremusic.nl

 

 

Gebruikte Hardware: 

Versterker: Naim Nait 3, Naim Nap90, Naim Flatcap Speakers: Spendor S3, Totem Rainmaker, Meadowlark Swallow, Klipsch KSW10 subwoofer Spelers: Philips DVD963Sa vM modificatie, Marantz DV6400 en vM gemodificeerde uitvoering Draaitafel: Clearaudio Champion met Benz Micro MC20e element en Clearaudio Basic phonotrap Kabels: Cable Talk 4.2 biwire, Siltech ST48G3 interlinks, Siltech Mxt New York en Berlin