De Solo-familie staat sinds 2005 traditioneel voor apparaten die voorzien zijn van een stevig versterkerluik en een schijfjeslezer, en dat allemaal in een slanke behuizing. Dat is een vrij bijzonder concept. Tegenwoordig zijn er ook diverse andere toestellen beschikbaar onder de Solo-naam, zoals een subwoofer en soundbar. Wij zoomen in op wat Arcam ‘systemen’ noemt: de Solo Movie 5.1 en de Solo Music.
Er is ook een Solo Movie 2.1, maar die is op de beperktere luidsprekeraansluitingen na quasi identiek aan de 5.1-versie. Het gaat hier trouwens om totaal nieuwe Solo-modellen die dit jaar geïntroduceerd werden. Verwar ze dus niet met de Solo’s die reeds vanaf 2005 in de winkels liggen. Al is het concept gelijk gebleven, zowel de binnenkant als de mogelijkheden zijn bij de nieuwe Arcam Solo-modellen sterk aangepast.
Elegant in de woonkamer
De Solo Movie en Solo Music hebben dezelfde compacte vormgeving met vloeiende lijnen die beide apparaten zo interieurvriendelijk maken. Toch zal je ze niet gauw met elkaar verwarren, want de Movie is zwart en de Music is zilverkleurig. Beiden bezitten eenzelfde, mooi design dat de nodig elegantie krijgt door een afgeronde bovenhoek, wat de Solo’s meteen visueel onderscheid van andere slimline-receivers. De Arcams slagen heel goed in hun opzet, namelijk bijna onopvallend in je woonkamer staan. Met name de grafiekzwarte Movie verdwijnt bijna in de achtergrond.
Ook de bouwkwaliteit is van een hoger niveau dan typisch bij pakweg compacte AV-receivers, wat ook wel mag. Het gaat hier tenslotte om toestellen uit een hogere prijsklasse. Ze vertonen op dat vlak veel eigenschappen van een beter audiotoestel, zoals de goed afgewerkte achterkant met degelijke luidsprekerterminals en een perfect passende drive-lade.
Er zijn uiteraard nog verschillen tussen de Solo Movie en Solo Music, zoals de verschillende schijfjeslezer: bij de Movie een Blu-ray, bij de Music een cd/SACD-speler. Het tweede grote verschil is dat de Movie via DLNA filmbestanden kan afspelen, naast foto’s en muziek. Bij de Solo Music ben je beperkt tot muziekstreaming. En dat zijn ongeveer de enige verschillen die er bestaat tussen de Music en Movie.
Altijd geschikt voor tv
De Solo Movie 5.1 kun je nog het best beschrijven als een compacte AV-receiver die een 5.1-opstelling kan aansturen. Het beschikt over vier HDMI-ingangen en één HDMI-uitgang. Wellicht denk je nu: als de Movie een AV-receiver is, dan moet de Solo Music een stereoreceiver zijn. Ja… en neen. Want hoewel de Music enkel twee paar stereospeakers kan aansturen en geen Blu-ray-speler bevat, heeft het toch ook vier HDMI-ingangen en een HDMI-uitgang. Je mag dus ook de Music met je tv verbinden, je zal er enkel geen surroundgeluid uit krijgen.
Het functioneel verschil met de Movie 5.1 is duidelijk (de extra surroundkanalen), de kloof tussen de Solo Music en de Movie 2.1 is zo goed als onbestaand. Het komt neer op een Blu-rayspeler, want ook de Solo Music bezit een sub-uitgang en is eigenlijk een 2.1-systeem. Het is een wat rare kronkel van Arcam, maar goed: je hebt dus de keuze uit drie Solo-systemen, waarvan twee sterk op elkaar lijken.
Bedienen via een cirkel
De voorkanten van de Solo’s zijn zeer strak getekend. Heel bijzonder zijn de controls die in een cirkel gegroepeerd zijn bovenaan het toestel. Hiermee kun je door menu’s navigeren en opties selecteren, zolang je het toestel niet in een tv-meubel hebt geplaatst.Â
De controlecirkel vonden we zelf heel praktisch bij het opstellen van de Solo’s, bij dagelijks gebruik ga je wellicht niet uit de zetel springen om op het toestel zelf iets bij te regelen.  Wellicht ga je eerder de afstandsbediening of app gebruiken. Ook heel praktisch is dat de uitstekende meegeleverde remote een universele is. Je kunt het programmeren om bijvoorbeeld je decoder of tv te bedienen.
Streaming en DAB+
De Solo-toestellen spelen niet enkel media vanaf de ingebouwde schijfjesspeler af. Je hebt de optie om externe bronnen aan te sluiten via de HDMI-ingangen of via het bescheiden aanbod aan cinch/digitale ingangen. Er is geen phono-ingang, wat we vooral bij de Music een gemis vinden. Echt een groot gemis is het niet, maar in deze prijsklasse was een USB klasse B-ingang of een USB-poort voor een stick ook mooi geweest.
De Solo Music toonde zich daarbij bereid om nagenoeg elk muziekformaat af te spelen via Minimserver op een Synology DS216play, incluis DSD en – dit is heel uitzonderlijk, op de Movie – multichannel WAV-bestanden, maar niet Apple Lossless. Dat is een beetje een gekke uitzondering.
De MusicLife-app kun je ook gebruiken voor andere DLNA-spelers, maar enkel bij Arcam-apparaten heb je toegang tot enkele streamingdiensten (via de optie ‘airable streaming’): Tidal, Deezer en Qobuz, en daarnaast podcasts en internetradio’s. Goed nieuws voor Qobuz Sublime-abonnees: de Solo’s streamen in hi-res.
Alle Solo’s hebben een FM/DAB/DAB+-tuner en bezitten een ethernetpoort en WiFi. Wil je DAB-ontvangst of WiFi gebruiken, dan moet je wel de meegeleverde antennes vastschroeven.