De best gelezen productbesprekingen van 2011


Redactie HiFi.nl | 25 december 2011 | Marantz

Zoals we eerder al aankondigden, sluiten we 2011 af met de bekende jaaroverzichten. Nu de eerste nummers van de Top 2000 voorbij gekomen zijn en de laatste week van het jaar begonnen is, is het tijd om af te trappen met het eerste lijstje: de best gelezen recensies van 2011.

Uit het systeem achter de website en met hulp van GoogleAnalytics achterhaalden we de top tien, die we - zoals het hoort - in aflopende volgorde presenteren. Op de laatste pagina vind je bovendien een mooi overzicht met toppers uit andere artikelseries. 

Veel leesplezier, en vanuit de redactie een fijne jaarwisseling gewenst! 

Nummer Tien: Cambridge Audio Minx.
"Af en toe word je als relatief doorgewinterde hifi-recensent nog eens verrast," schreef Marc in zijn recensie. "Dat overkwam me toen ik een paar maanden geleden met importeur Dimex een bezoek bracht aan Cambridge Audio in Londen. Ik was uitgenodigd voor de introductie van de Minx luidsprekers in een van de meest hippe bars die de Engelse hoofdstad rijk is. Nu kwam de verrassing niet in deze hippe bar - waar de Minx’en werden gebruikt als zaalversterking - hij kwam een dag later in het Londense hoofdkantoor van Cambridge Audio. Daar had men namelijk een fraaie stereo-opstelling gemaakt met twee Minx satellieten en een Minx subwoofer." De recensie komt op plaats tien in ons jaaroverzicht. 

klik op de afbeelding om naar de recensie te gaan

9 - Arcam en Dynaudio

Op plaats 9 in het overzicht vind je niet zozeer een productbespreking, als wel een duo-test. Geen vergelijking, maar twee bij elkaar horende componenten, zo werd de conclusie. Er hoort dan ook wat toelichting bij: 

"De componenten in deze als geheel geteste set zijn allemaal al wat langer op de markt. Het zijn echter nog steeds de meest recente modellen in hun serie, al kan ik ze dus niet meer gloednieuw noemen. Toch is er meer dan voldoende aanleiding om deze combinatie van de Arcam CD37 cd-speler en de A38 versterker uit de FMJ serie en de illustere Dynaudio Contour S 3.4 luidsprekers eens langs de meetlat te leggen."

klik op één van beide afbeeldingen om naar het artikel te gaan

8 - Naim Ovator S-400

Op nummer acht in deze lijst: de Naim Ovator S-400. De aanvullende woordspeling `Staande Ovatie` in de titel van het stuk zegt al genoeg: Naim is zo’n heerlijk eigenwijs Brits merk dat in de loop der tijd een zeer warm plekje in mijn hart heeft weten te veroveren. Het vervolg dat die nieuwsgierigmakende kop met de zin `een verbijsterende ontmoeting` in de inleiding krijgt, kan maar één ding betekenen: lezen!

klik op de afbeelding om naar de recensie te gaan

7 - Bowers & Wilkins PM1

De nummer zeven, het artikel over de Bowers & Wilkins Personal Monitor 1, valt in de categorie productbesprekingen, of misschien eerder achtergrondartikelen (de uitgebreide test volgt komend kalenderjaar), maar desalniettemin wisten onze lezers de PM1`s goed te vinden. Logisch, de bijzondere luidsprekers hebben dankzij hun ontwerp en uitstraling al een streepje voor op menig concurrent. Probeer maar eens niet op onderstaande afbeelding te klikken...

klik op de afbeelding om naar het artikel te gaan

6 - ADL GT40 USB DAC

Wie het merk Furutech kent, denkt al snel aan accessoires om bestaande apparatuur natuurgetrouwer te laten weergeven. Het gros van de zaken op de prijslijst van importeur X-fi betreft dan ook kabels, netsnoeren en stekkermateriaal. Vreemde eend in de bijt is de GT40 USB DAC, het onderwerp van deze test. Misschien brengt Furutech daarom het apparaat officieel uit onder de merknaam ADL, een afkorting die staat voor `Alpha Design Labs`.

Nummer Zes: de GT40 USB DAC van ADL. 

klik op de afbeelding om naar de recensie te gaan

5 - Kharma dB7

De dB7, niet op plaats zeven, wel op plaats vijf. Een recensie die dit jaar bovendien twee keer voorbij kwam (ook om het `opvolgartikel` rond de Kharma Elegance dB9 onder de aandacht te brengen - maar we tellen `m): de Kharma Elegance dB7. Een primeur in het voorjaar 2011, waarbij onze recensent voor het vraagstuk stond hoe in godsnaam onder woorden te brengen dat deze luidsprekers superieur waren aan de eerder door hem bejubelde voorganger.. Die conclusie vind je uiteraard in de recensie. 

Klik op de afbeelding om naar de recensie te gaan

4 - Harman Kardon BDS-400

Net naast het podium: deze 2.1 set van Harman Kardon. All-in-one oplossingen voor het afspelen van films en muziek zijn er genoeg, maar er is heel wat kaf onder het koren. Vooral de goedkope b-merken die in bouwmarkten en huishoudwinkels te koop zijn beloven een hoop, maar presteren vaak ver onder de maat. Toch kan zo’n compacte set, bestaande uit een speler, een subwoofer en twee satellieten, om een aantal redenen heel interessant zijn. Vandaar dat de recensent de kans om de nieuwe BDS-400 2.1 Blu-ray Disc Receiver van Harman Kardon te reviewen met beide handen aangreep.

klik op de afbeelding om naar de recensie te gaan

3- Rega DAC

De Engelse taal zit vol met prachtige woorden en uitdrukkingen. Understated is er een van. Het woord heeft geen Nederlands equivalent, maar betekent zoveel als bescheiden of gematigd. De Britten zijn in de regel ook veel bescheidener in de benaming van hun producten dan bijvoorbeeld Amerikanen of Japanners. Zo introduceert Rega haar eerste DAC en noemt deze ...DAC. Very British indeed. En met stip op plaats drie in de Top Tien. 

klik op de afbeelding om naar de recensie te gaan

En klik hier rechtsonder op de `lees verder` om bij Nummer Twee uit te komen!

2 - Apple TV

Apple komt de laatste tijd zelden op plaats twee, maar hier moet het merk van de eerder dit jaar overleden Steve Jobs er toch genoemen mee nemen. We plaatsten de recensie van de Apple TV al in het najaar van 2010, en het artikel werd in die periode goed bezocht. Een aantal weken geleden haalden we het verhaal nog eens naar boven, nu de Apple TV ook in Nederland verkrijgbaar is. De auteur zorgde voor de nodige updates, en het artikel was weer klaar om naar de voorpagina gehaald te worden. Gemeten over 2011 en het aantal lezers voor de jaarwisseling buiten beschouwing gelaten, komt deze recensie op plaats twee van ons overzicht binnen. 

klik op de afbeelding om naar de recensie te gaan

En klik hier rechtsonder op de `lees verder` om bij de lijstaanvoerder uit te komen!

1 - Marantz NA7004

"Niemand had het een paar jaar geleden verwacht, maar het is echt allang geen schande meer om als rechtgeaard audiofiel te verkondigen dat je thuis een netwerkspeler dan wel streamer hebt staan. Was het in ons land Logitech die voor het eerst met streamers op de VAD show stond, nu hebben veel meer merken streaming audio oplossingen in hun pakket opgenomen en wordt het langzaam duidelijk dat de cd een langzame maar gewisse dood staat te wachten." Zo opende de best gelezen recensie van 2011. Inmiddels zijn we een jaar verder (de recensie is van begin januari, met een vroege start heb je nou eenmaal een streepje voor), en heeft streaming een behoorlijke stap gezet. Maar het is deze netwerkspeler die over heel 2011 gemeten het meest door onze lezers bekeken werd. 

*DINGDINGDING!!* 

klik op de afbeelding om naar de recensie te gaan

Tot slot een aantal tips: artikelen die we niet onder productbesprekingen of recensies plaatsen, maar die het afgelopen kalenderjaar eveneens bijzonder goed gelezen werden. Je vindt ze hieronder:

In de categorie `Hoe Werkt`: Apple Airplay uitgelegd

In de categorie `Hi-Visit`: Chattelin Audio Systems

In de categorie `Nieuws`: Onkyo in Stereo

In de categorie `Achtergrondartikelen`: Mark Levinson - Klaar voor de Toekomst

In de categorie `Product introducties`: de KEF R-Serie

In de categorie `Luisterbezoeken (bij lezers)`: Marcel Donk

In de categorie `Music Emotion`: Bowers & Wilkins 800

In de categorie `Muziekbeleving`: Mart Smeets

In de categorie `Vintage`: de Philips CD100

In de categorie `(Show)Verslagen`: X-fi 2011

In de categorie `Software recensies`: Frank Sinatra

In de zojuist verzonnen categorie `Best gelezen recensie IN 2011, maar niet VAN 2011`: Cisco 8455 DVB

En tot slot, ook al is-ie van december 2010:
De Best Klinkende Albums Top 30 van onze lezers! (48.145 keer gelezen)