Introductie Devialet D-Premier


Marc Brekelmans | 17 november 2010 | Fotografie Marc Brekelmans | Devialet

Als de eerste kus. Zo omschrijven de mensen van Devialet de eerste ontmoeting met hun  D-Premier versterker. Een bijzonder moment... een moment dat voor eeuwig in je geheugen gegrift staat. Maar gezien de - helaas totaal verdwenen - herinneringen aan mijn eerste kus hoop ik voor de mensen van Devialet dat deze herinnering me langer bij zal blijven.

De omstandigheden tijdens de officiële introductie van de D-Premier door D&D Audio waren in ieder geval dusdanig dat deze herinnering waarschijnlijk langer zal beklijven. 


De imposante SS Rotterdam

De bijzondere locatie voor de presentatie zal daar in ieder geval aan bijdragen. Importeur Hennie Dolleman van D&D Audio had namelijk gekozen voor een zaaltje aan boord van het legendarische vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn: de SS Rotterdam. Het imposante schip is ruim 225 meter lang, 28 meter breed en dik 40 meter hoog. Bij het nemen van de laatste bocht in de weg richting SS Rotterdam sta je plotsklaps oog-in-oog met het schip dat in 1959 haar eerste reis naar New York begon en dat sinds 2008 mag genieten van een welverdiend pensioen in de stad die het schip haar naam gaf. Volledig gerestaureerd en in oude luister hersteld doet de Rotterdam nu dienst als hotel, theater, zalencomplex en drijvend museum. 


Mathias Moronvalle, Manuel De La Fuente en Hennie Dolleman (vlnr) tijdens de presentatie van de Devialet D-Premier

Maar hoe mooi en indrukwekkend de SS Rotterdam ook mag zijn, we kwamen natuurlijk voor een andere schoonheid. In een kleine zaal op het Upper Deck stonden namelijk twee Devialet D-Premier versterkers te pronken, geflankeerd door een paartje Avalon Indra luidsprekers en aangesloten op een loopwerk van Spectral (allen ter beschikking gesteld door Chattelin Audio uit Den Haag). Speciaal voor de introductie waren Mathias Moronvalle (Technical Manager) en Manuel De La Fuente (Sales & Business Development) uit Frankrijk over gekomen. 


De Devialet D-Premier is een plaatje

Voordat we naar de D-Premier mogen luisteren vertelt Mathias uitgebreid over de techniek achter de versterker. Mijn technische kennis is zeer beperkt, maar desondanks weet Mathias de technische innovaties van Devialet helder, en voor mij zelfs begrijpelijk, uiteen te zetten. Het hart van de D-Premier wordt gevormd door een unieke vinding, welke door Devialet een ADH® Core wordt genoemd. In het kort - en sterk versimpeld - komt dit er op neer dat een klasse-A versterker de output van een klasse-D versterker regelt. Daarmee worden de klankmatige - positieve - eigenschappen van klasse-A versterking gecombineerd met de efficiëntie, de kracht en de controle van klasse-D. Met als meest opvallende resultaten de bijzonder lage vervormingswaarden, een uitstekende signaal/ruis verhouding, een vermogen van 2 x 240 watt en een extreem lage uitgangsweerstand. 


Onder de motorkap van de D-Premier zien we een zeer net opgebouwde versterker

Leuk, hoor ik je denken, maar de strijd om de best mogelijke meetresultaten hebben de Japanners een paar decennia geleden al uitgevochten. Om er vervolgens achter te komen dat uitstekende meetresultaten geen garantie bieden voor een goede klankkwaliteit. 
Gelukkig zijn ze daar bij Devialet niet ingetrapt. De haast perfecte meetwaarden dienen uitsluitend de weergavekwaliteit en niet de marketingafdeling. Dat de presentatie toch grotendeels in beslag wordt genomen door de technische aspecten is omdat deze achtergrond nodig is om te beseffen hoe bijzonder de technische ontwikkelingen bij Devialet zijn. In de praktijk zorgen de uitstekende specificaties er voor dat nagenoeg alle luidsprekers aangestuurd kunnen worden - extreem lage impedanties zijn geen enkel probleem voor de Devialet D-Premier - en dat details in de muziek niet gemaskeerd worden door enige vorm van ruis in de versterker. Maar zoals gezegd, de Devialet D-Premier is geen speeltje van een verwende techneut: het is een veelzijdige, flexibele, krachtige en bijzonder fraai klinkende high-end versterker. Detail, (micro)dynamiek, snelheid en weergave van ambiance blijken dan ook van zeer hoog niveau tijdens de demonstratie op de SS Rotterdam.

Bijzondere flexibiliteit

Het woord is al gevallen: flexibiliteit. Tijdens de demonstratie door Mathias Moronvalle wordt pas duidelijk hoe flexibel de D-Premier is. Nagenoeg alle soorten bronnen kunnen aangesloten worden, zowel digitaal als analoog. Zelfs in een phonoversterker met RIAA-correctie is voorzien. De D-Premier is helemaal naar je eigen wensen te configureren. Een zestal RCA-connectoren is via de software toe te wijzen als analoge- of digitale ingang of zelfs als 2e phono-ingang (weliswaar zonder RIAA correctie). Een HDMI ingang en een HDMI uitgang maken het mogelijk om het audio-signaal uit het HDMI-signaal te halen voor versterking via de D-Premier, en het videosignaal onbewerkt door te lussen naar de televisie of projector. Via een ingang voor een SD-card zijn wijzigingen in de software eenvoudig door te voeren.


De zes softwarematig te configureren ingangen zijn duidelijk zichtbaar (rechts)

Tijdens de demonstratie hadden we zelfs een primeur: voor het eerst waren twee Devialet D-Premier versterkers gekoppeld als mono-versterkers van ieder 400 watt. Hierbij dient een D-Premier als ‘master’ - voor volumeregeling e.d. - en de ander als ‘slave’. Helaas kwam de demonstratie van deze configuratie nog wat te vroeg. Het afronden van het programmeren van de SD-card vond pas de vrijdagmiddag voorafgaand aan de demonstratie op maandag plaats. Daardoor had de demonstratie met de enkele D-Premier duidelijk mijn voorkeur, maar veelbelovend klonk de mono-opstelling zeker.
 Aan het eind van de middag lichtte Mathias nog een tipje van de sluier betreffende toekomstige ontwikkelingen op. Devialet is namelijk druk bezig met de implementatie van een geïntegreerde streaming toepassing, waardoor er straks rechtstreeks vanuit iTunes hoge resolutie bestanden afgespeeld kunnen worden. De daarvoor benodigde antenne zit al in de kast van de D-Premier verwerkt.


Links naast het venster is duidelijk een vergulde F te zien die als antenne fungeert

Het mag duidelijk zijn dat ik aardig gecharmeerd ben geraakt van de Devialet D-Premier, en dan heb ik het nog niet gehad over het fraaie design, de uitstekende afwerking en bouwkwaliteit of de werkelijk prachtige afstandsbediening. Als ik toch spijkers op laag water wil zoeken dan zou een aflezing van het volume op de afstandsbediening een praktische wens zijn. Bij horizontale plaatsing is het display op de versterker namelijk niet vanuit de luisterpositie te zien. En ja, dat is het enige kritiekpuntje dat ik kan bedenken!

Binnenkort verschijnt er op HiFi.nl een uitgebreide test van de Devialet D-Premier van de hand van Rene Smit en Rene van Es waarin uitgebreid ingegaan zal worden op de bijzondere techniek van de Devialet D-Premier.