De Top 10 van...


Patrick van den Bergh | 28 juli 2005

Toen HiFi.nl mij vroeg om een persoonlijke top 10 voor muziek en film samen te stellen, wist ik al dat dit een moeilijk te beantwoorden vraag zou gaan zijn. De top 10 voor zowel muziek als film zoals ze hier nu staan, is eigenlijk een momentopname. Stel mij morgen de vraag opnieuw en het kan dus gerust zijn dat er een andere lijst tevoorschijn komt.

 

Bob Marley and the Wailers - Exodus

Opgenomen na de mislukte aanslag op zijn leven in 1976. Desondanks zit het album vol liefde, hoop en revolutie. Een klassieker, niet alleen in zijn eigen genre maar ver daarbuiten.

klank: plat en gecomprimeerd maar nog steeds genietbaar
genre: reggae
formaat: CD

 

 

Slayer - Reign in Blood

Een krappe 28 minuten klokt dit metal-album waarmee Slayer in 1986 een ‘Statement’ neerzet die tot op heden zijn weerga nog niet kent. Maar het zijn een heftige 28 minuten, u bent gewaarschuwd!

klank: eigenlijk gewoon slecht (zoals zoveel metal albums)
genre: trash metal
formaat: CD

 

 

Ben Allison & Medicine Wheel - Buzz

Fenomenaal jazzalbum waarin traditionele en moderne invloeden tot coherente composities gesmolten worden. Veelal poliritmisch, dynamische instrumentale nummers waarvan de titelsong ‘Buzz’,welke het drukke leven van de stad New York symboliseert, een meer dan uitstekend voorbeeld is!

klank: goed, speels
genre: jazz
formaat: CD

 

 

Pink Floyd - Dark side of the moon

Behoeft natuurlijk weinig woorden, gewoon genieten van de in muziek omgezette hersenspinsels van de heren van Pink Floyd.

klank: naar behoren
genre: pop
formaat: CD

Klik hier om dit album op SACD te bestellen

 

Hugh Masekela - Hope

De bijna tot Andre Hazes geworden persoonlijkheid van de Afrikaanse jazz. Het nummer ‘Stimela (The coal train)’ is bij elke beursganger wel bekend maar dit album herbergt nog meer, mooiere pareltjes die, mijns inzien, zeker niet afgedaan mogen worden als “typisch, saaie audiofiele muziek”.

klank: behoorlijk goed, heerlijk dynamisch
genre: jazz, wereldmuziek
formaat: CD

 

 

Dream Theater - Images and Words

En toen was er Dream Theater! Absoluut fantastische “progressive metal” van een band die met dit album uit 1992 doorbrak naar het wat grotere publiek.

klank: ‘wall of sound’ maar verder een matige opname
genre: progressieve metal
formaat: CD

 

 

Dream Theater - Metropolis pt 2: Scenes from a memory

Het vervolg van het nummer ‘Metropolis part I – The Miracle and the Sleeper’ uitgewerkt tot een volledig conceptalbum. ‘Scenes from a Memory’ neemt je mee op een fabuleuze, muzikale reis langs een minder fabuleuze gebeurtenis. Van begin tot eind uiterst boeiend, en niet enkel vanwege het majestueuze drumwerk van Mike Portnoy.

klank: matig
genre: progressieve metal
formaat: CD

 

 

Johnny Cash - murder

“Here is my personal selection of my recordings of songs of robbers, liars and murderers. These songs are just for listening and singing. Don’t go out and do it” staat er op de hoes van de CD ‘Murder’. Een geweldige opening van een evenzo geweldige verzameling Cash liedjes die handelen over de donkere kant van de mens en maatschappij. Deze CD is een van drie welke de verzamelaar ‘Love, God and Murder’ telt.

klank: variërend van matig tot goed en van mono tot stereo
genre: Singer/songwriter, Country
formaat: CD

 

 

Mike Stern - These Themes

Supergitarist Mike Stern met het album dat in het verlengde ligt van ‘Voices’ maar ditmaal met een duidelijkere emfase richting de instrumentale nummers. Zoals haast altijd met Mike Stern ‘grooved’ het de pan uit!

klank: goed
genre: jazz-fusion
formaat: CD

 

 

Pink Floyd - The Wall

De heren Gilmour, Waters, Mason en Wright nemen je mee op een hallucinerende tocht door het leven van rockzanger Pink wiens leven langzaam maar zeker meer omsloten wordt door de muur die hij opbouwt. Een geweldig album!

klank: gewoon goed, niets speciaals
genre: pop
formaat: CD

Heftig gedraaid

Rachelle Ferrell - First Instrument

Waanzinnig wat deze dame allemaal met haar stem kan doen. Vocale kunst in een ‘jazzie’ jasje.

klank: behoorlijk goed.
genre: jazz
formaat: CD

 

 

Mahler Symphony 1-10 uitgevoerd door het Radio Sinfonie Orchester Frankfurt olv Eliahu Inbal

Sinds kort ontdekt maar nu al haast verslaafd. Symfonie No.2 ‘Auferstheungssinfonie’ is werkelijk een dikke 80 minuten lang adembenemend genieten. Uitgevoerd door het Radio Sinfonie Orchester Frankfurt onder leiding van Eliahu Inbal, deze uitvoering gold decennia lang als een van de referenties. Uitgebracht op het bekende Denon-label maar nu, voor een mooie prijs verkrijgbaar bij een bekende kruidenier.

klank: erg goed
genre: klassiek, laat-romantiek
formaat: CD

 

 

The Montreux Jam Session ’77 met oa Oscar Peterson, Dizzy Gillespie en Count Bassie

Een 6-tal jamsessies opgenomen tijdens het Montreux Jazz Festival op 13 en 14 Juli 1977. Absoluut genieten om te horen hoe de grootmeesters van “weleer” helemaal uit hun dak gaan.

klank: redelijk
genre: jazz
formaat: CD

 

 

Warne Marsh, Lee Konitz Quintet - Live at the Montmartre Club

Lee Konitz met zijn altsax en Warne Marsh op de tenorsax die samen, ondersteund door Dave Cliff, Peter Ind en Alan Levitt op respectievelijk gitaar, bas en drums, de sterren van de hemel spelen in hun speelse duetten in de Kopenhaagse Montmartre Club.

klank: redelijk goed, de analoge master is goed hoorbaar op bepaalde momenten
genre: jazz
formaat: CD (UDCD707, MFSL)

 

 

Matt Wilson’s Arts & Crafts - Wake Up! (To what’s happening)

Matt Wilson’s band zet op intrigerende wijze een meesterlijk stukje jazz neer dat je niet meer los laat, eenmaal overgeleverd aan de zinnenprikkelende klanken.

klank: goed
genre: jazz
formaat: CD

 

 

Spyro Gyra - The best of – The first ten years

Wat moet er nog gezegd worden over de superband Spyro Gyra? Al zo’n 28 jaar staat deze band bekend om zijn jazz-fusion van de bovenste plank. Dit album bevat een aantal van hun oudere werken zoals “Incognito”. Na al die jaren nog uiterst genietbaar en het schijfje verdwijnt dan ook regelmatig in m’n loopwerk.

klank: gevarieerd, van matig tot redelijk
genre: jazz-fusion
formaat: CD

 

 

Izaline Calister - Mariposa

Aanstekelijke latin-jazz met tumbabo invloeden vanuit Curaçao. Waarom Izaline Calister weinig bekendheid geniet in Nederland is mij een absoluut raadsel want aan haar stem en verschijning zal het zeker niet liggen. Wellicht komt het omdat de teksten volledig in Papiamento is?

klank: redelijk tot goed
genre: latin-jazz, tumbabo
formaat: CD

 

 

Marcus Miller - Silver Rain

Niet zo fantastisch als ‘M2’ maar het blijft fascinerend hoe deze virtuoos zijn basgitaar bespeeld.

klank: goed
genre: jazz-fusion
formaat: CD

 

 

Count Basie and his Orchestra - April in Paris

Prachtig en vol liefde, net zoals de stad Parijs zelf.

klank: redelijk
genre: jazz
formaat: CD

 


Richard Bona - Reverence

Een andere basvirtuoos doch met geheel eigen stijl. Let vooral ook op de prachtige, warme stem van vocalen van Richard Bona.

klank: klankmatig goed doch wat afgevlakt
genre: jazz-fusion
formaat: CD

Top 10 film

The Godfather trilogy
Francis Ford Coppola

Familie, eer en ‘cosa nostra’...een fantastische trilogie van Francis Ford Coppola.

beeld/geluid: matig/matig
genre: misdaad
formaat: DVD

 

 

 

Star Wars sextet
George Lucas

George Lucas schreef geschiedenis met deze, haast tot mythe verheven, saga over de strijd tussen het goed en kwaad in het universum.

beeld/geluid: variërend van matig tot goed/redelijk tot goed
genre: Science Fiction
formaat: DVD (muv van Episode III welke tot heden nog niet op DVD is verschenen)

 

 

 

Lord of the Rings Trilogy, Extended Edition
Peter Jackson

Horrorgrootmeester Peter Jackson bewees met de trilogie zijn ware kunsten voor het grote publiek. Bij de aankondiging van het verfilmen van deze trilogie ontstonden vele twijfels of het verhaal van Tolkien überhaupt wel verfilmd kon worden, laat staan door een regisseur die zich voorheen enkel bezig hield met horror films als ‘Bad Taste’. De woorden ‘Veni, vidi, vici’ lijken mij hier wel op zijn plaats.

beeld/geluid: referentiemateriaal/referentiemateriaal (Regio 1)
genre: Fantasy-Action-Adventure
formaat: DVD

 

 

 

Alien
Ridley Scott

Claustrofobisch spannend, regisseur Ridley Scott zet, samen met de erotisch biomechanische vormgeving van kunstenaar H.R Giger een nieuwe trend in het Science Fiction genre.

beeld/geluid: redelijk goed/redelijk (betreft de Regio 1 Quadrilogy uitgave)
genre: Horror-Science Fiction
formaat: DVD

 

 

 

Mulholland Dr.
David Lynch

...eigenlijk had ik haast elke film van deze visuele kunstenaar kunnen vermelden maar beperk mij, voor de gevarieerdheid van deze lijst, tot een van zijn meest uitdagende werken. ‘Mulholland Dr.’ Is een absolute mindtrick…of kan ik beter zeggen:”mindf*ck”?

beeld/geluid: redelijk goed/goed
genre: mysterie
formaat: DVD

 

 

 

Scarface
Brian de Palma

De remake van de uit 1932 daterende misdaadfilm. Al Pacino in een meesterlijke rol als Tony Montana, de Cubaanse ‘politieke’ vluchteling die de ‘American Dream’ gaat waarmaken.

beeld/geluid: matig tot slecht/matig
genre: misdaad
formaat: DVD

 

 

 

Monty Python and the Holy Grail
Terry Gilliams/Terry Jones/Steve Martino

Hilarische zoektocht van Koning Arthur en consorten naar de heilige graal. Helaas voor de koning zijn het niet alleen de Fransen die hun zoektocht belemmeren. Tijdloze humor!

beeld/geluid: matig/matig
genre: absurdistische komedie
formaat: DVD

 

 

 

Back to the Future
Robert Zemeckis

“History repeats itself!”. Hoe waar deze statement is bewijst de trilogie ‘Back to the Future’ dat men beter als een geheel verhaal kan beschouwen. Het heen en weer gereis in tijd levert de meest doldwaze avonturen op voor Marty McFly en de altijd overstuurde Doc. Brown.

beeld/geluid: redelijk/redelijk
genre: Adventure, komedie
formaat: DVD

 

 

 

Le Fabuleux destin d’Amelie Poulain
Jean-Pierre Jeunet

Een hartverwarmende speelfilm over een meisje dat niets dan goeds wil brengen aan de mensheid. Regisseur Jean-Pierre Jeunet bewijst wederom zijn cinematografische kunsten in deze, nu al, klassieker.

beeld/geluid: goed/goed
genre: drama
formaat: DVD

 

 

 

Cape Fear
Martin Scorsese

Alweer een remake, ditmaal van een film uit 1962 waarin Gregory Peck en Robert Mitchum elkaars rivalen spelen. De, door Martin Scorsese geregisseerde remake uit 1991 laat Robert De Niro in een van zijn meest fenomenale, en tegelijkertijd meest angstaanjagende rol zien. Licht erotisch maar uiterst bloedstollend.

beeld/geluid: redelijk/redelijk
genre: thriller
formaat: DVD