HI-VISIT

HiVisit Terrason op DAE 2024: Voor ieder wat wils

Importeur Terrason Audio bezit een indrukwekkend portfolio, waaronder sommige van de beste audiomerken ter wereld. Alles meenemen naar Veldhoven was wellicht net te uitdagend, maar er wel een boeiende selectie gemaakt die bezoekers liet kennismaken met een geweldig geluidservaring. In plaats van 'zomaar' iets te demonstreren, bood Terrason de gelegenheid een fascinerende tweestrijd te beleven tussen actieve en passieve speakers van het Britse PMC. Maar dat was natuurlijk niet het enige dat ze meebrachten.

Niet spelend, maar wel te bewonderen waren de nieuwste Radia-modellen van Arcam. Strategisch opgesteld in de foyer, net aan ingang van DAE en meteen ook aan de kamer van Terrason Audio. Zo kon je meteen het nieuwe Radia-design, ontworpen door het HUEMEN-bureau, bewonderen. 

Qua looks is het design een frisse wind, onder de motorkap zit bij modellen als de A35 en A45 echter wel de vertrouwde én gewaardeerde klasse G-versterkingstechnologie. Op DAE stonden de nieuwste Radia-modellen niet te spelen – je moet nu eenmaal keuzes maken – maar recente luistersessies op de Ascot Hi-Fi Show in het V.K. en bij de Belgische distributeur Transtel waren heel beloftevol. Het grote kleurenscherm, HDMI-ARC, phono-ingang (MM/MC), streaming en Dirac… het is een hele waslijst waardoor deze versterkers echt wel het etiket ‘alleskunners’ mogen dragen.

En dan de eigenlijke ruimte van Terrason. Om te beginnen was er veel lof voor de muziekkeuze, onder meer van de voltallige redactie die in de ruimte ernaast naarstig aan het werk was. Iedereen van ons heeft al waanzinnige grote porties audiofiele klassiekers achter de kiezen, fijn was dat uit de PMC-speakers bij Terrason Audio ook wel eens muziek rolde dat, ja, gewoon fun was. Rage Against The Machine? Altijd welkom. Ter afwisseling, uiteraard.

Als het ging om luidsprekers waren het inderdaad de weergevers van PMC waar het hier om draaide. Het Britse PMC zit van oudsher flink ingebed in de studiowereld, wat misschien wel verklaart waarom het meer dan traditionele luidsprekerbouwers open staat tegenover actieve ontwerpen. Passieve luidsprekers biedt het merk natuurlijk ook aan. Die beide gezichten van PMC kwamen op DAE echt aan bod. Terrason wisselde daarom de slanke Twenty5.24i Active-speakers af met de dynamische IB2 SE-standmounts. Deze laatste is trouwens wel heel sterk geïnspireerd op de drieweg PCM-monitors die in heel wat bekende studio’s staan.

Bij elk speakerpaar hoort natuurlijk een ander muzieksysteem. In het geval van de actieve PCM’s koos Terrason voor een MU2-streamer van Grimm Audio, prijkend op een torentje in de achtergrond. Aangezien dit toestel van Nederlandse fabricaat een ronduit excellente DAC aan boord heeft, volstond een analoge kabel richting de Twenty5.24i Active’s. De MU2 is door heel wat reviewers omschreven als een van de beste toestellen in z’n klasse, en dat viel hier ook echt te horen.

Om de passieve IB2 SE-weergevers te laten zingen was uiteraard wat meer apparatuur nodig. Daarvoor haalde Terrason een relatief nieuwe toevoeging aan hun merkenaanbod voor boven: Esoteric. Een van de grote namen uit de Japanse hifi, en net zoals bij de fraaie demo vorig jaar op het Brusselse Noir & Blanc-show in staat om een overweldigende performance neer te zetten.

De ster van de set was de Grandioso T1-draaitafel. Een machtige verschijning, maar veel van de knapste aspecten zie je niet. Zoals het contactloos aandrijfmechanisme dat de draaischijf via magnetisme doet roteren. Leuk voor de spindellager, die veel minder gewicht moet torsen, maar belangrijker is dat de rotatie heeft stabiel is. Wie het nog nauwkeuriger wil, kan de Grandiose T1 verbinden met de Grandioso G1X Master Clock zodat de motorsturing altijd perfect op de juiste snelheid blijft.

Vinylplezier werd afgewisseld met streaming via de N-05XD streamer/DAC en schijfjes draaien met een K-03XD SE. De F-02 geïntegreerde versterker (die gebaseerd is op de Grandiose M1X) leverde het vermogen die nodig was om die PCM’s optimaal aan te sturen. Een voeding en klok mochten niet ontbreken, in de vorm van Esoterics PS-01F en G-05. Een droomset, dat mag je wel stellen.

Leuk weetje (en onzichtbaar voor de mensen in de zaal): de IB2 SE is een van de weinig luidsprekers op de markt die je kunt tri-wiren. Het bezit dus drie paar luidsprekerterminals, en als je voldoende versterkers in huis hebt kun je dus de 10-inch woofer (‘Piston’ genaamd bij PMC), 75-mm midranger en 27-mm softdome-tweeter afzonderlijk aansturen. Deze grote jongens stonden op hun eigen massieve stands met vier poten en klonken spectaculair. Een mooi laag verspreiden doen deze (en eigenlijk de meeste PMC’s) met veel overtuiging, wat te maken heeft met de gekende voorliefde van de Britten voor transmissielijnen – wat zij Advanced Transmission Line of ATL noemen. In een hoek kon je een blik werpen op de binnenkant van een speaker voorzien van ATL, wel leuk.

Overigens was de grote PMC-show vooraan in de kamer zo boeiend dat je bijna over de display aan de zijkant kon kijken. Begrijpelijk, want het was soms wel heel druk in de kamer. Raakte je toch door de mensenmassa, dan vond je hier de fijn afgewerkte toestellen van Ruark Audio. Voor wie ze niet kent: bij hen vind je muzieksystemen en DAB-radio’s met een prachtig design met een vleugje vintage. De bescheiden R1 MK4 met z’n houten latjes voor de speaker vonden we zo toch een highlight van de kamer – letterlijk wel een kleine.






EDITORS' CHOICE