HiVisit A Tube High Fidelity: Ondernemen en passie

René van Es | 11 juni 2023

Heeft de kip gewonnen of het ei? Waar open je de deuren van een audiowinkel? Doe je dat in een drukke winkelstraat met veel passanten en een hoge huur, of in een pand op een bedrijventerrein waar de oppervlakte groot mag zijn, de kosten een heel stuk lager en de bezoekers heel gericht langskomen? A Tube High Fidelity heeft gekozen voor de laatste optie en beschikt na de verhuizing van de Almerense Argonweg naar de Televisieweg over maar liefst 800m2 bedrijfsruimte.

Een bedrijfsruimte waar vader en oprichter Frank, zoon Stanly en Marcel zes dagen in de week de deuren openen voor hun klanten. De auto kan ik op het eigen terrein parkeren op deze kille maandagochtend waarop de zon nauwelijks tevoorschijn wil komen. Snel naar binnen waar Stanly mij begroet en waar de kachel brandt. Bovendien zijn er genoeg buizenversterkers aanwezig om ons aan te warmen. 

Welkom bij A Tube High Fidelity 

Stanly neemt de honneurs waar vandaag. Al snel vinden we gezamenlijke aanknopingspunten in de aanwezige apparatuur als Stanly een korte rondleiding geeft in het pand. Een luisterruimte op de begane grond met daarin apparatuur en luidsprekers van merken als Cambridge, van Klipsch de Reference Premiere serie, Focal, kleinere JBL modellen, Advance Paris elektronica en Melody buizenversterkers.

Even verderop in de gang een shop voor de betere lp’s, beter in de zin van mooie muziek en mooie opnames, maar ook voor cd’s met audiofiele uitgaven. Daarnaast de kantine waar behalve heerlijke koffie ook diverse artikelen als accessoires, vinyl benodigdheden en een assortiment aan bekabeling wordt aangeboden.

De trap naar boven leidt naar de volgende ruimte waar het segment gelijk hoger komt te liggen. Daar staan Klipsch Cornwall, Forte en Heresy, Sonus faber Olympica Nova en Sonetto. Met streamers en versterkers van Hifirose, Soulnote, Melody en Cayin. Nog dieper: Klipsch Jubilee, veel McIntosh, Avik streamers, Western Electric WE91E versterker met 300B tubes, JBL hoorns zoals de S4700 en futuristisch ogende Borrensen luidsprekers. Haast zou ik de bioscoop met Dolby Atmos 5.1.4 vergeten, opgebouwd rond Yamaha en Klipsch.

De echte reden voor het bezoek

Maar eigenlijk komen we daar niet voor, vandaag gaat het om wie Frank, Stanly en Marcel zijn en wat hen motiveert om een best gespecialiseerde audiowinkel te drijven. Rasverteller Stanly neemt mij mee terug in de tijd. Zijn vader Frank heeft het audiovirus al van jongs af aan in het bloed zitten. Als tienjarig jochie was hij niet weg te slaan bij de destijds in huis aanwezige draaitafel. Geen dag zonder muziek is zijn motto. Mede daarom heeft Frank door de jaren heen flink wat audio ‘getest’, tot hij een jaar of acht geleden gefascineerd raakte door aantrekkelijk glimmende en spelende buizen. De stap naar de buis werd na één luistersessie gezet en een heuse Tube Amp is besteld. Helaas, niets dan ellende met die versterker én net zo veel met de service.

"Mijn vader dacht: dat kan en dat moet beter!" Daarom vervolgde hij zijn weg in de audio, testte veel buizen, luisterde naar en onderzocht veel audio apparatuur, om in 2018 de deuren van A Tube High Fidelity te openen en klanten zo goed mogelijk te helpen. Service voorop is het motto! Nu, vijf jaar later uit zich dat onder andere in de vele testimoniums en reviews van de winkel. Louter positief waarin de service alom wordt geprezen.

Frank is dan al een kwart eeuw zelfstandig ondernemer, een bedrijf runnen is hem daarom niet vreemd. Dus heeft Frank een aantal voorwaarden voor zichzelf en voor de medewerkers geschapen. Zo moet het leuk zijn om bij A Tube High Fidelity te werken, voor iedereen, niet alleen voor zichzelf. Open en eerlijk met elkaar zaken doen is het motto. Het bedrijf mag daarbij best een eigen gezicht en eigen sound uitstralen.

Dat betekent veel buizenversterkers en veel hoornluidsprekers in huis halen en de crème de la crème daaruit selecteren. Alleen verkopen waar Frank, Stanly en Marcel zelf met plezier naar zouden luisteren. Zoals Stanly het uitdrukt: dat de gekozen apparatuur geen geluid op je af schiet maar op een easy listening manier de artiest, de band of het orkest op het podium zet. Geen drang naar de ultieme resolutie, juist het omarmen van een natuurlijke weergave waarin solisten niet terug te voeren zijn tot een puntje in het stereobeeld. Vaak datgene waarom buizenversterkers nog altijd gewaardeerd worden.

Bij A Tube High Fidelity gaat het veel meer om de muziek dan dat techniek een hoofdrol speelt. Bovenal is het uit den boze als een systeem “digitaal” klinkt, er moet/mag ruimte zijn voor warmte, romantiek en passie.

Buizen en transistor, hand in hand 

Toch is A Tube High Fidelity geen gefreakte buizenwinkel, ik tref er heel wat solid state apparatuur aan, van een vergelijkbare kwaliteit als de buizen. Het team heeft duidelijk in de afgelopen vijf jaar gezocht naar de parels in diverse prijsklassen. Advance Paris is een voordelige representant, waar McIntosh duidelijk boven zit. Veel Melody versterkers vanaf het kleinste model tot de top, Audio Research en Western Electric weer duidelijk met buizen. Rega platenspelers die aangevuld gaan worden met Transrotor in het hogere segment. Daarop mogen de Mofi lp’s gaan draaien, zeldzame opnames waar soms helaas een prijskaartje van 300 euro aanhangt. Of juist heel betaalbare platen van onbekende artiesten.

Wat te denken van Anette Askvik, haar gesigneerde lp’s zijn in Nederland alleen te koop in Almere, zo vertelt Stanly niet zonder enige trots. Met vinyl is A Tube High Fidelity evenmin roomser dan de Paus, streamen is niet meer weg te denken en wordt volledig omarmt. Moet apparatuur onderling worden verbonden of aan het lichtnet worden gekoppeld, Hijiri kabels voor het hogere segment en allround AudioQuest liggen klaar.

De dagelijkse werkzaamheden worden door het driemanschap uitgevoerd en dan mogen wij Jing niet vergeten, zij doet de administratie en is aanwezig op bijvoorbeeld open dagen. Is Frank de eenmanszaak begonnen en deed hij alles alleen, sinds drie jaar is Marcel in dienst. Marcel is een technicus die van muziek houdt, doch veel verder in de materie duikt en uit kan leggen waar de voordelen van de buis in zitten en waar een transistor sterk in is. Frank is net zo’n muziekliefhebber als is hij meer van het luisteren en genieten.

Marcel monteert op verzoek kabels af voor de klanten, op de juiste lengte, wat met name voor luidsprekerkabels voor de klant voordelig kan uitvallen. Marcel en Frank zijn sinds hun tienerjaren bezig met muziek. Stanly heeft een andere achtergrond, via een zaterdagbaantje wist hij zich heel snel op te werken tot leidinggevende in een filiaalbedrijf voor levensmiddelen. Met de gedeelde verantwoording voor een forse winkel motiveerde hij zijn 120 mensen om het filiaal tot de top in Nederland te brengen. Nadat A Tube High Fidelity vaste voet aan de grond had, stapte hij over naar het bedrijf van Pa. Inmiddels twee jaar later is bij Stanly het omgekeerde gebeurd dan van je hobby je werk maken. Bij Stanly is door werken in de audio, audio zijn hobby geworden.

Het drietal vult elkaar goed aan; allen bezig met verkoop, klantcontact en afleveren. Frank richt zich daarnaast op marketing en productkeuze, Marcel op techniek en Stanly op de dagelijkse gang van zaken in de winkel.

Nieuwe mogelijkheden 

Het is al genoemd, de upgrade van de Argonweg naar de Televisieweg, met eigen terrein, eigen parkeerplaatsen voor klanten en vooral eindelijk fatsoenlijke magazijnruimte en kantoorruimte. Daarmee is de basis van het bedrijf niet anders geworden. De voordelen liggen bij het op voorraad kunnen houden van producten, waarmee levertijden kort zijn of de aanschaf kan direct worden meegenomen, of verstuurt als het een aankoop is in de webshop. De presentatie van het assortiment is nu vele malen beter. Er zijn zithoekjes waar samen met de klant kan worden overlegd zonder steeds te worden afgeleid door zacht gloeiende buizen, VU meters en glimmende luidsprekers. Er is ruimte gekomen om net voor de opening van het nieuwe pand acht merken aan het assortiment toe te voegen, waar eerder nooit genoeg vloeroppervlak voor was.

Het geven van shows is nu ook beter te doen, elke laatste zaterdag van de maand is er een show waarbij steeds één of meerdere merken in de schijnwerpers staan. Zoals Melody met Klipsch of McIntosh met Sonus faber.

Bij Frank, Marcel en Stanly zitten de hoornluidsprekers in het bloed. Marcel heeft thuis Klipschorn, de twee andere heren werken met JBL S4700. Dat had net zo gemakkelijk andersom kunnen zijn. Klipsch zit diep in de wortels van A Tube High Fidelity. De kennis van Klipsch is groot en elk model uit de Heritage serie is speelklaar aanwezig. Inclusief de indrukwekkende Jubilee. Gelukkig is er een hefinstallatie om dergelijke luidsprekers van het magazijn op de begane grond naar de eerste verdieping te brengen.

Wat betreft de Heritage lijn van Klipsch is A Tube High Fidelity ervan overtuigd de grootste dealer te zijn met de meeste kennis. Gedrieën bewijzen ze graag dat een hoorn al jaren geen toeter is, maar een serieuze manier van weergeven die zachter aan het oor kan zijn dan een willekeurige metal dome tweeter. Schelheid is totaal niet nodig. Vanwege het gemak in de weergave en vanwege de natuurlijke spreiding, zonder veel last te hebben van reflecties door de gerichtheid van een hoorn, komt de weergave dicht bij live beleving met een hoge mate van realisme. Met hoorns maak je een open en groot stereobeeld geeft Stanly aan, waarin uitvoerenden niet op een kluitje staan, juist gebruik maken van een podium. Daarin spreekt hij absoluut de waarheid. Fysieke afmetingen van een hoorn kunnen een punt van bezwaar zijn, dat weten ze in Almere op te lossen met een merk als Horn Acoustic. Compacte oplossingen zonder afbreuk te doen aan het concept.

Losse onderwerpen 

Samen met Stanly praat ik verder over wat het A Tube High Fidelity team te bieden heeft aan haar klanten. Service die verder gaat dan de winkeldeur. Thuis afleveren, opstellen, aansluiten, uitleggen. Stereo apparatuur beslaat het grootste deel van de verkoop, maar home cinema wordt zeker niet vergeten en meegenomen in het leveringspakket. Ook over inruil wordt niet moeilijk gedaan, A Tube High Fidelity ruilt in voor een realistische, marktconforme prijs. Neemt het risico van verkoop over van de klant, werkt niet op basis van consignatie. Frank, Stanly en Marcel zien ook graag de klanten in hun winkel. De webshop is eerder de etalage voor de winkel, dan dat het een belangrijke bron van omzet is. De klant spreken, samen overleggen, samen een keuze maken en dan afleveren, dat is wat ze veel liever doen. Ook als het gaat om kabels, een hoofdtelefoon, om een platenwasser, een set Western Electric 300B buizen of een andere accessoire. Met het specialisme dat over de jaren is opgebouwd kunnen de drie mannen diep ingaan op de materie. Helpen de klant te ontzorgen.

Het klinkt zo logisch, in de praktijk komt het minder vaak voor dan over de hele branche te wensen is. Hoorns, buizen versus transistor, analoog of streamen, of beide, A Tube High Fidelity praat er graag over, geeft de demo en neemt de klant mee in de wondere wereld van muziek. Voor het weergeven van muziek is “iets” nodig, dat “iets” staat klaar in Almere. Van bescheiden en compact, tot groot, groter, grootst.

Tot slot, de mannen van A Tube High Fidelity nemen graag de tijd om met klanten te praten, daarom is het handig om altijd even een afspraak te maken. Zelfs al mag u altijd binnen komen lopen. Dat gaat ook op voor shows, iedereen is welkom gedurende de show uren. Wilt u echter als klant net dat streepje extra aandacht en wat langer in gesprek gaan, laat dan weten dat u komt en rond welk tijdstip. Een tijdslot is vaak te reserveren. De klantgerichtheid waar Stanly het steeds over heeft willen ze graag aan u bewijzen op de Televisieweg.

A Tube High FidelityTelevisieweg 60, Almere | atube-highfidelity.nl


EDITORS' CHOICE