Verslag: Cost is No Object Show 2023 bij Alpha High End in Brasschaat

Edouard Hendrix | 14 maart 2023

Naar goede jaarlijkse traditie organiseerde Alpha High End in Brasschaat de Cost is No Object Show. Een muzikale hoogmis die audioliefhebbers uit alle windstreken aantrekt. Niet verwonderlijk als je weet welke verrukkelijke sets er telkens te beleven vallen.   

De allereerste Cost is No Object Show van Alpha High End dateert van 1997. Het begin van een jarenlange traditie. Aanvankelijk werd de CNO-show in de Antwerpse vestiging van Alpha High End gehouden. Sedert de opening van de vestiging van Alpha High End in Brasschaat verhuisde de show naar daar.

Accuphase & Clarisys

“Bij elke CNO-show zetten we een top-set in de spotlights”, legt Chris Steurs van Alpha High End Brasschaat uit. “Dit jaar kiezen we voor Clarisys Audio en Accuphase."

"Accuphase is voor ons sinds jaar en dag een rots in de branding. Een degelijk en bijzonder stabiel merk dat voortdurend evolueert en nooit teleurstelt. Clarisys hebben we recentelijk aan ons assortiment toegevoegd. In high-end kringen is er heel wat te doen rond de opmerkelijke speakers van Clarisys Audio. Naar verluidt overwegen een aantal fabrikanten van high end apparatuur om ze te gebruiken als referentieluidsprekers. Dat is toch veelbetekenend. De CNO-show is dan ook het ideale moment om uit te pakken met een merk met een straf verhaal”, lacht Chris.

Een straf verhaal

Het verhaal van Clarisys is niet alleen straf, het is ook een succesverhaal. Het begint bij Florian Wiegand, een jonge Zwitser die tijdens een bezoek aan vrienden in de USA kennis maakt met de planar ribbon speakers van het destijds legendarische Amerikaanse merk Apogee Acoustics. “Die speakers klonken beter dan alles wat ik ooit eerder had beluisterd”, steekt Florian Wiegand van wal die voor de gelegenheid vanuit Zwitserland naar Brasschaat afgezakt is. Niet alleen om tekst en uitleg te geven bij de bijzondere speakers van Clarisys Audio, maar vooral om ze te laten beluisteren.

“Zo is mijn passie voor Apogee ontstaan”, gaat hij verder. “Terug in Zwitserland kocht ik een stel tweedehands Apogee speakers die helaas absoluut niet klonken zoals in New York. Ze waren blijkbaar slecht gereviseerd”.

Van Apogee Acoustics tot Clarisys Audio

Apogee Acoustics heeft inmiddels in 1999 de boeken neergelegd. “Daar sta je dan”, zegt Florian die op dat moment bij Fujitsu Siemens Computers werkt als energy power consumption tester. “Hoe kun je speakers herstellen die niet meer gefabriceerd worden?”

Gedreven door een enorme toewijding aan planar ribbon speakers, een enorm doorzettingsvermogen en een avontuurlijke zoektocht slaagt hij er in om tal van oude Apogee speakers te herstellen. Gaandeweg komt hij in het bezit van elk model dat Apogee Acoustics tussen 1981 en 1999 ooit maakte.

Do it yourself

Apogee kende voor Florian dan ook geen geheimen meer. “Als je Apogee speakers wilde herstellen, moest je de onderdelen zelf maken. Ze waren niet te koop ”, legt hij uit. “Daarom zijn we begonnen met het fabriceren van onderdelen voor DIY zodat eigenaars van Apogee speakers hun speakers zelf konden herstellen. Wij maakten niet alleen de ribbons maar ook de base panels.

Zo’n 7 of 8 jaar later vroegen we of ons af of we met al onze ervaring en opgedane kennis niet zelf een speaker zouden kunnen bouwen. Maar dan wel met een verbeterd ontwerp”.

Samenwerkingsproject

Er wordt gezegd dat toeval niet bestaat. Maar hoe verklaar je dan dat Florian Wiegand tijdens een bezoek aan Azië ontdekt dat er in Vietnam en Singapore ook een aantal even gepassioneerde liefhebbers van Apogee aan de slag zijn die exact hetzelfde doen als hij? Zonder ooit van elkaars bestaan geweten te hebben.

“Hoe dan ook, we leerden elkaar kennen en besloten om samen te werken”, vertelt Florian. “Met als resultaat dat Clarisys Audio vandaag een samenwerkingsproject is van drie evenredig verdeelde entiteiten. Een team in Zwitserland, Singapore en Vietnam. Ik ben dus mede-eigenaar en co-designer. We worden gedreven door pure passie. Dat kun je zien, voelen en horen aan onze speakers. De fabriek van Clarisys Audio staat in Hanoi (Vietnam). Daar worden alle onderdelen en de volledige bekabeling gemaakt”, zegt hij met gepaste trots.

Beter gebouwd, gemakkelijk aan te sturen

Het ontwerp van de Apogee speakers werd grondig verbeterd. De Clarisys speakers zijn uitgerust met dubbelzijdige base panels, een stijf aluminium subframe, een frame in hardhout en aparte crossovers. Een rigide constructie waarin de base panels de enige bewegende onderdelen zijn. Met een nieuw dempingsysteem dat de levensduur van de speakers aanzienlijk verhoogt en krachtige neodymium magneten die voor meer dynamiek zorgen, diepere bassen en efficiënte hoge tonen.

Een van de grootste troeven van Clarisys speakers is hun impedantie waardoor ze bijzonder gemakkelijk aan te sturen zijn. Zelfs de grote Clarisys Auditorium kan het zonder buitensporig zware versterkers. Dat heeft hij te danken aan zijn base panelen van 9 Ohm, een midrange van 4 Ohm en een treble van 3,3 Ohm.

The cost is no object

“Wij hebben geen speakers ontworpen in functie van het budget”, legt Florian uit. “We hebben gekozen voor onderdelen van topkwaliteit en dan pas de kostprijs berekend. Hierdoor zijn Clarisys speakers niet goedkoper dan andere magnetostatische speakers, maar kwalitatief zijn ze beslist beter.”

“Sammy en Chris waren de eersten die in ons product geloofden”, aldus Florian. “Daarvoor zijn we hen enorm dankbaar. Daarom is Alpha High End het enige verkooppunt van Clarisys Audio in België.”

Clarysis Audio Auditorium

De eerste Clarisys speaker die we beluisteren is de Clarisys Auditorium die opgesteld staat in de grote luisterruimte van Alpha High End. Een flink uit de kluiten gewassen 3-weg systeem met passieve externe crossover die ondanks zijn slanke lijn toch 230 kg per stuk in de weegschaal legt. De Auditorium beschikt volgens Florian Wiegand over unieke eigenschappen waarmee hij zich onderscheidt van alle planar speakers op de markt. Zoals onder andere het dubbelzijdige baspaneel en de breedste ribbon midrange die ooit in een luidspreker is ingebouwd. De enige bewegende delen in deze machtige speaker zijn de panelen.

De Auditorium kan probleemloos grootschalige en complexe muziek weergeven, van donderende techno tot verfijnd live gitaarspel. Dat verfijnd live gitaarspel komt van Paul Hattink. Een graag geziene gast bij Alpha High End, distributeur van Accuphase en al bijna 50 jaar actief in de muziekwereld. Naar goede gewoonte speelt Paul live de ontbrekende gitaarpartij in van een muziekstuk dat weergegeven wordt door de Accuphase versterkers. Een efficiënte manier om aan te tonen hoe dicht Accuphase apparatuur een live-ervaring benadert.

Accuphase Klasse-A amps

De Clarysis speakers worden aangestuurd door de fine fleur van Accuphase klasse-A versterkers. Waaronder de Accuphase C-3900 pre amp en twee Accuphase Mono Class A power amps. De Accuphase C-3900 pre amp wordt door velen beschouwd als de beste pre amp te wereld. Een meesterwerk van puur dual-mono design in één chassis dat ontworpen werd om de 50e verjaardag van Accuphase te vieren. Het absolute vlaggenschipmodel waarin de rijke ervaring die het Japanse merk de voorbije 50 jaar opgedaan heeft samengevat is. Naar eigen zeggen een compromisloze harmonie van technologie en gevoeligheid, met ultieme prestaties en een geluidskwaliteit die een nieuw tijdperk voor de voorversterker inluiden.

Music Maestro

De muziek in de set komt van de Accuphase DP-100. Een hoogwaardig loopwerk voor cd’s en sacd’s die in Japan terecht nog lang niet als afgeschreven beschouwd worden. Als DAC wordt de Accuphase DC-1000 ingezet. Een digitale processor die een uitgelezen partner is voor het Accuphase cd- en sacd-loopwerk.  

Linn Klimax Organik 

Omdat Accuphase nog altijd geen streamers in het assortiment heeft, wordt dat aspect overgelaten aan de Linn Klimax DSM Organik streamer die zich met verve van zijn taak kwijt. Een streamer waarin het Schotse Linn alle know-how bundelt. Met als kloppend hart de door Linn zelf ontwikkelde Linn Organik DAC. Met slechts één doel: streaming audio laten klinken als echte muziek.

Plaatjes draaien en zo

Ook vinylliefhebbers komen volledig aan hun trekken met de SME 12A platenspeler met Van den Hul cel. Voor de gelegenheid gekoppeld met de Accuphase C-47 phono preamp. De bijzondere set wordt aangevuld met een Accuphase T-1200 tuner, een SoTm netwerk switch en AudioQuest Niagara 7000 Power Grid Control. Voor bekabeling wordt geput uit de Swiss Cable Diamond series. 

Het wow-gevoel

Bij Alpha High End waren ze zeer tevreden over de opkomst. “Ik heb al aardig wat CNO-shows meegedraaid, maar zelden was het zo druk als nu”, lacht Chris Steurs. “Ondanks het mooie weer zijn er veel mensen op de CNO afgekomen. Er heerste een algemeen ‘wow-gevoel’, zelfs bij mensen die niet zo vertrouwd zijn met paneelluidsprekers omdat ze vrezen dat die niet het nodige laag kunnen leveren. Sommigen gingen vanwege de indrukwekkende laagweergave zelfs op zoek naar subwoofers die er uiteraard niet te vinden waren. Dit weekend hebben we aangetoond dat met de speakers van Clarisys Audio hun bezorgdheid onterecht is.”

The show goes on

Ook wij hebben genoten van deze bijzonder geslaagde Cost is No Object Show. In april is het alweer feest bij Alpha High End. Dan draait alles rond de speakers van Manger en Perlisten en elektronica van Canor Audio. We kijken er alvast naar uit, en zullen opnieuw een redacteur sturen voor de verslaglegging.

De sets van de CNO-show

Set 1:
Clarisys Auditorium Planar luidsprekers (120.000 euro/paar)
Accuphase C3900 voorversterker (32.500 euro)
Accuphase Mono  Class A eindversterkers (46.000 euro/paar)
Accuphase DP 100 Sacd /cd-loopwerk (25.200 euro)
Accuphase DC 1000 DAC (25.200 euro)
Accuphase C47 phono preamp (9.950 euro)
Accuphase T1200 tuner analog/digital (6.150 euro)
SME 12 A platenspeler plus Van den Hul cel
Linn Klimax Organik streamer (42.000 euro)
Bekabeling Swiss Cable Diamond reeks
Audioquest Niagara 7000 power grid control (9.000 euro)
SoTm netwerk switch

Set 2:
Clarisys Studio plus Planar luidsprekers (34.000 euro/paar)
Pass labs XP22 voorversterker (11.900 euro)
Pass labs XA 60.8 mono eindblokken (18.500 euro/paar)
Aurender N10 streaming transport (8.390 euro)
Lampizator Baltic 4 Dac (6.800 euro)
SME Synergy platenspeler met Pre (21.900 euro)
Isotek Titan Power grid control (5.495 euro)
Canor CD 1.1 Cd speler (5.500 euro)
Swiss Cable Reference range

Set 3:
Clarisys Minuet Planar luidsprekers (26.000 euro/paar)
AVM   Ovation A 6.2 Master Edition (9.990 euro)
AVM Ovation SA 6.3 eindversterker (9.990 euro)
AVM Ovation  CD/streamer/DAC (7.990 euro)
JL Audio Fathom F113 v2 (6.500 euro/stuk)
Tellurium cabling


EDITORS' CHOICE