REVIEWSony

Design en features

Sony’s X-serie binnen het Bravia LCD assortiment is wat de ES-serie binnen hun audiolijn is, de toplijn vol met technische knowhow van Sony. Kosten noch moeite zijn gespaard gebleven om de X-serie dan ook qua uiterlijk iets speciaals mee te geven ten opzichte van de overige Bravia toestellen. Toegegeven, hoewel een beeldweergever op de eerste plaats gekocht dient te worden aan de hand van de beeldkwaliteit is het toch ook het voorkomen geweest welke een flinke boost heeft gegeven aan de populariteitswinst van dergelijke platte schermen. Het design moet u aanspreken, over smaak valt immers niet te twisten, maar persoonlijk vind ik dat Sony de KDL-40X2000 meer dan genoeg eigen karakter heeft meegegeven in het design. Strak en eigentijds, gemakkelijk te integreren in uiteenlopende interieurs.

Sony KDL-40X2000

De KDL-40X2000 heeft een beelddiagonaal van ongeveer een meter maar is, ondanks deze toch wel bescheiden beelddiagonaal, een stuk breder dan menig 42” plat scherm. Het forse formaat van het scherm wordt veroorzaakt door de twee luidsprekers aan weerszijde van het paneel en de glazen omlijsting. In deze omlijsting zit het Bravia en Sony logo verwerkt, waarbij het Sony logo oplicht wanneer het scherm wordt aangezet waardoor het als het ware trots zwevend onder het scherm hangt. Mocht het oplichtende logo u storen tijdens het film kijken? Dan kunt u het ook vrij eenvoudig weer dimmen via het menu. Het framewerk rondom het paneel wordt standaard in grijs geleverd. Verschillende kleuren frames zijn echter optioneel verkrijgbaar waardoor het uiterlijk van het scherm ook naar uw voorkeur aan te passen is. Hier hangt uiteraard wel een prijskaartje aan. Het scherm wordt standaard met een tafelvoet geleverd. Ophangen aan de muur kan met behulp van de optioneel verkrijgbare muurbeugel. Ook biedt Sony een optionele vloervoet welke weer in een compleet AV-rack zit verwerkt.

Sony KDL-40X2000

Het paneel, met WCG-CCFL verlichting, kent een resolutie van 1920*1080 pixels en verdient daarmee het ‘Full-HD’ predicaat. Hoewel het goudkleurige ‘Full-HD’ predicaat geen officieel erkend logo is, onderscheidt het zich hiermee wel duidelijk van alle ‘HD-ready’, welke wel een officieel uitgeroepen standaard is, toestellen die in resolutie beperkt zijn tot veelal 1024*768 pixels. Uitgerust met een verbeterde versie van de Bravia Engine en Live Colour Creation welke een verbeterde kleurenweergave ten opzichte van andere LCD schermen moet garanderen. Met een tweetal HDMI inputs, drie Scart aansluitingen, twee component ingangen waarvan een aan de zijkant van het toestel geplaatst is, een S-video en een composietingang biedt het toestel verschillende mogelijkheden voor het aansluiten van allerlei randapparatuur. Over component worden resoluties tot 1080i geaccepteerd, HDMI is compatibel met 1080p maar helaas niet op 24fps. Een PC of mediacenter kan worden aangesloten met een 15 pins D-sub connector. Via de CAM module kunnen digitale televisie-uitzendingen ontvangen worden maar uiteraard is het ook mogelijk om een analoog televisiesignaal, of een externe DVB-module aan te sluiten, via de antenne-ingang. Audio kan zowel digitaal, via een optische link, alsook analoog worden uitgevoerd om zo het televisietoestel te kunnen aansluiten op de eventueel aanwezige geluidsinstallatie.


EDITORS' CHOICE