ARTIKEL

Umac HD


Redactie HiFi.nl | 07 juli 2011

High Multimedia Group ontwikkelde daarom software en bijbehorende technieken die het mogelijk maken om een stereo/monofile te remasteren naar ‘Real Surround’. Deze technologie noemden ze Umac HD. Het nieuwe geluid doopten ze logischerwijs ‘Real Surround 5.1’. Net zoals de hardware die in theorie échte surround kan weergeven. Het grote verschil tussen de luisterkwaliteit van Umac HD en alle al bestaande surroundsystemen en -encoders zit hem vooral in de geluidsbeleving. Dat heeft veel te maken met de manier waarop de hersenen er de geluidssignalen en vooral de ruimtelijke plaatsing van verwerken. De technische uitleg hiervan is te diepgaand en tot de definitieve toewijzing van het patent te delicaat.

High Multimedia Group kan het alvast wel zo uitleggen: het ontwikkelde procédé maakt de ideale plaats voor beluistering, ofwel `sweet spot`, opmerkelijk breder. Met als gevolg dat de muziek een veel groter luisterveld heeft, waardoor het surround gevoel ten volle kan worden beleefd. Dat compenseert ook meteen de (al te vaak foute) plaatsing van de meeste surround apparatuur in huiskamers. Bovendien is ook het gevoel van een breder links - rechts spectrum nadrukkelijk aanwezig in de surround files van Umac; een belangrijk verschil met de huidige mixes in surround. Deze zijn namelijk ofwel een `veredelde stereo` met een stereobeeld vooraan en achteraan voor ruimtelijke reflecties om de illusie van de ruimte te versterken, ofwel is het een full-surround mix waarbij het geluid van alle kanten komt, of verschillende instrumenten van een specifieke plaats in een volledige cirkel rondom. En dan kan je er pas van genieten als de boxen op een zeer specifieke plaats staan.

‘Real Surround 5.1.’ zit daar ergens tussenin met een vooral breder luisterbeeld: links is centraal tussen de twee linker speakers (de front en backspeaker) en rechts is bijgevolg auditief gepositioneerd in het midden tussen de rechter front en rechter backspeaker. Gevolg: meer betrokkenheid van de luisteraar bij full surround files. Zonder dat je boxen zeer nauwgezet moet plaatsen.

Marktverwachtingen

De potentiële markt die door de Umac HD software vrijkomt is enorm: alle films ooit gemaakt, alle documentaires, televisieseries, sportwedstrijden en alle muziek ooit opgenomen kan worden omgezet naar ‘Real Surround 5.1’. Elke obscure opname, zelfs in mono, kan een ‘Real Surround 5.1’ beleving worden. Hoe zouden de eerste opnames klinken van Alan Lomax, Negro Prison & Blues Songs? De ‘Real Surround 5.1’ content is uiteraard ook klaar om gestreamd te worden of op andere manieren te worden gedistribueerd. Het is daarbij belangrijk te weten dat via Umac HD een volledige 5.1 mix aangemaakt wordt. Er komt dus geen upmixing of encodering te pas, zoals  bijvoorbeeld wel bij Dolby Surround het geval is.

Op deze website kun je er meer over lezen. Er is bovendien ook een test beschikbaar, om te bepalen of je surround set goed ingesteld is - en klaar is voor de optimale prestatie in geluidsweergave.

EDITORS' CHOICE