REVIEWSugden

Sugden Mystro geïntegreerde versterker en cd-speler

Werner Ero | 01 oktober 2009 | Fotografie Werner Ero | Sugden

De laatste maanden gebeurt er iets opmerkelijks. Merken die ik tot nu toe alleen van beurzen of hooguit van naam ken, lijken zich verenigt te hebben om zich stuk voor stuk aan mij voor te stellen in mijn eigen luisterruimte. Cassiopeia kabels, Block elektronica, Audio Epilog luidsprekers en nu dus een tweetal Sugden producten. Sugden is een eigenzinnig Engels merk dat al meer dan dertig jaar aan de weg timmert en daarbij een solide kwaliteitsimago heeft weten te koppelen aan een sobere, herkenbare vormgeving. De hier te bespreken Mystro serie is de nieuwe instapserie die voor een aanzienlijk lagere prijs, veel van de kwaliteiten van de grotere broers zou moeten leveren.

Sugden elektronica, sinds kort ook vergezeld van hun eerste type luidspreker (LS21), worden al meer dan dertig jaar volledig handmatig vervaardigd in West Yorkshire, Engeland. Het is opmerkelijk dat de grote doorbraak van het merk meteen al plaatsvindt met de introductie van haar allereerste product, de A21 geïntegreerde versterker.

Maar het wordt al een stuk begrijpelijker wanneer blijkt dat deze door bedrijfsoprichter James E. Sugden ontworpen versterker, `s werelds allereerste commerciële klasse-A versterker is. Naast nadelen als een relatief laag uitgangsvermogen en de grote warmteontwikkeling, hebben klasse-A ontwerpen ook veel (klankmatige) voordelen, waarvan het ontbreken van cross-over vervorming, zeker één van de meest belangrijke is.

Bijzonder is dat het model A21 ook vandaag de dag nog steeds de speerpunt van het Sugden programma vormt. Uiteraard is het ontwerp in de loop der tijd steeds verder geperfectioneerd, maar de basis bestaat nog steeds uit een geïntegreerde versterker met een doordacht klasse-A ontwerp.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE