REVIEW

The Disappearance of Alice Creed

Jan Luijsterburg | 24 mei 2011

De debuutfilm van J Blakeson is een ijzersterke thriller. Met een minimum aan middelen, drie personen en een kamer, genereert hij een maximaal effect, door perfect getimede verassingen. Die gaan niet in de koude kleren zitten. 

Het begint al meteen briljant. Twee mannen pikken een busje op een parkeerterrein. Nieuwe kentekenplaat er op. Snel even shoppen, in een bouwmarkt. Touw, boormachine, zaag, isolatiemateriaal. Dan aan de slag, zonder een woord te zeggen. Snel en efficiënt wordt een kamer gestript en geïsoleerd van de buitenwereld. Ze graven een kuil in een bos en gaan een bed kopen. Dat wordt in elkaar gezet en van het nodige hang en sluitwerk voorzien. Voorspelt weinig goeds. Ook het busje wordt bewerkt. Ze verkleden zich, dumpen hun oude kleren en zijn klaar. Na vijf minuten valt het eerste woord. ‘Ok’. Twee minuten later ligt Alice naakt en wel op het bed, vastgeketend, met een zak over haar hoofd. 

Dan begint het spel. Alice is een meisje met rijke ouders, ontvoerd voor het losgeld. Maar een pittige tante, dat is meteen duidelijk. Geleidelijk leren we Vic en Danny kennen. Net uit de gevangenis willen ze meteen een grote slag slaan. Vic gedraagt zich dominant, maar de relatie blijkt ingewikkelder. En is Alice wel zo’n onbekende? Ik wil niet te veel verklappen, maar de intrige zit briljant in elkaar. De verrassingen volgen elkaar in een hoog, perfect tempo op. 

Een bloedspannende Britse film die zich nergens verlaagt tot gemakkelijke gruweleffecten. J Blakeson is een naam waar we nog veel van gaan horen. Dat geldt zeker ook voor Gemma Arterton, die het titelpersonage volkomen tot leven brengt. 

De film ziet er op blu-ray uitstekend uit en klinkt ook prima. Extra’s zijn er niet.

Aanvullende informatie:
VK, 2009
Speelduur: 96 minuten
Regie en scenario: J Blakeson
Productie: Adrian Sturges
Camera: Philipp Blaubach
Montage: Mark Eckersley
Art direction: Ricky Eyres
Muziek: Marc Canham
Met: Gemma Arterton, Martin Compston, Eddie Marsan
Beeld: 2,35:1, 1080p
Geluid: DTS 5.1 Master
Uitgave: DFW
Website


EDITORS' CHOICE