REVIEW

Miles Davis – Bitches Brew Live (lp)

Eric de Boer | 15 maart 2011

Vier decennia geleden zette Miles Davis een nieuwe toon en standaard in de muziekwereld. Op het hoogtepunt van zijn ‘elektrische periode’ kwam namelijk het geweldig complexe album Bitches Brew op de markt. Een jazz-fusion plaat in de puurste vorm, die toen niet echt werd begrepen door de critici en tegenwoordig nog als blauwdruk geldt voor vele muzikanten. De combinatie van jazz, funk, rock en het gebruik van niet traditionele muziekinstrumenten maakt van dit album nog steeds een ongeëvenaarde klassieker. 

Dit jaar kwam het album Bitches Brew Live opnieuw uit met drie nog nooit eerder uitgebrachte tracks en een fenomenale bezetting. Het album is verdeeld opgenomen, allereerst tijdens het Newport Jazz Festival van juli 1969 en het tweede deel stamt uit augustus 1970. Hier speelde Miles Davis met een ietwat gewijzigde bezetting op een festival op The Isle Of Wight in Engeland, naast grote namen als Sly & The Family Stone, Led Zeppelin en Jimi Hendrix. 

Het eerste concertgedeelte bestond uit een bezetting van Miles zelf, samen met Chick Corea op de elektrische piano, Dave Holland op bas en Jack DeJohnette op drums. Naast de tracks Bitches Brew en It’s About Time/The Theme is hier de track Miles Runs The Voodoo Down hoorbaar. Eclectische, lyrische fusion-jazz met een Miles in topvorm. En een vrij goede opname. Een tijdje na dit optreden pas zouden deze tracks werden opgenomen voor het uiteindelijke studioalbum Bitches Brew. Het tweede deel van deze dubbel-LP beslaat het concert uit Engeland. Met een bezetting die er ook niet om liegt. Naast Corea, DeJohnette en Holland stonden ineens grote namen als Keith Jarrett (orgel) en Airto Moreira (percussie) de trompettist bij. Resulterend in een muzikaal feestje dat de bezoekers ongetwijfeld in extase moet hebben gebracht. Naast Directions, de onnavolgbare track Bitches Brew en natuurlijk weer een korte vertolking van de track Sanctuary (de versie uit Newport bedraagt gelukkig wel bijna vier minuten) zijn het vooral de nummers Spanish Key en It’s About That Time die blijven hangen. 

Music On Vinyl heeft het geluk om dit album opnieuw te mogen uitbrengen, hoewel het in deze versie nog maar kort verkrijgbaar is. Een geluk dus, dat Sony  Music hier terecht een commercieel belang heeft en in dit label een goede partner vindt. De dubbel-LP is in een nette sleeve verkrijgbaar, met een deel van de voorzijde als ets op de vierde plaatkant. Voor de liefhebber zit er nog een mooie dertien pagina tellend boekwerk bij met liner notes en mooie foto’s en de persing is geluidstechnisch dik in orde. Een goede aankoop voor fans, maar het origineel uit de studio blijft toch het mooiste.

Aanvullende informatie:
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 60 minuten
Website


EDITORS' CHOICE