REVIEW

IsoMike Test2005B

Jan de Jeu | 24 mei 2006

Ray Kimber maakt niet alleen audiofi ele kabels. Zo houdt hij zich o.a. ook bezig met experimentele geluidsopnamen. Voor deze opnames maakt hij gebruik van IsoMike™ (Isolated Microphones) akoestische schermen - waarvan de grootste de vorm heeft van een gestileerd hart - die voorkomen dat de vier microfoons die gebruikt zijn bij het maken van de vierkanaal surround sacd ‘IsoMike™ Tests 2005B’ elkaar ‘zien’.

Iso MikeMet name de vorm van de schermen maakt dat de moeilijk te absorberen lage frequenties langs de hart- en eivormige schermen vloeien, verspreid worden en daarmee hun energie effectief uitstrooien. Het isoleren van de microfoons legt een laag van extreme details en verhoogde sensitiviteit bloot die hier goed te horen is doordat er gedurende de opnamen alles aan gedaan is om het ‘noise level’ - in het Austad auditorium van het Val A Browning Center for the Performing Arts van Weber State University - zo laag mogelijk te houden.

De akoestische signatuur van de zaal is op twee punten aangepast; op elk van de 2000 stoelen is een paneel geplaatst aan het balkon zijn gordijnen gedrapeerd teneinde een sterke achterwand refl ectie te dempen.

Het klankmatige resultaat wordt gekenmerkt door een sterk live gevoel, vooral veroorzaakt doordat de luisterruimte ingeruild wordt voor een concertzaal met de bijbehorende helderheid, presentie en dynamiek. Ook de variaties in microfoonopstelling die gebruikt zijn bij het opnemen van koormuziek, blazersensemble, koperkwintet, strijkkwartet, jazzensemble en drumkit zijn duidelijk waar te nemen. Een prachtopname die op een uitgewogen set subliem tot zijn recht komt.


EDITORS' CHOICE