REVIEWNeat

Neat Motive One

Rene Smit | 06 april 2006 | Neat

Doe tie het of doet tie het Neat

Het Engelse merk Neat Acoustics is vooral bekend om haar high-end monitoren uit de Ultimatum serie. Met prijzen die beginnen bij 2395 euro per stuk zijn deze speakers gepositioneerd boven het “betaalbare segment”. Echter de prestaties van de speakers uit de serie zijn navenant. Importeur Hifinesse demonstreert op beurzen zijn eveneens in het assortiment opgenomen Nordost bekabelingproducten altijd in combinatie met Neat Acoustics.

De demo’s zijn doorgaans van hoge kwaliteit en worden steevast druk bezocht. Tot nu toe zijn de speakers in staat om duidelijk de verschillen te laten horen tussen de diverse luidsprekerkabels en interlinks. Dat duidt op neutraliteit en transparantie van de speakers. Om een grotere groep liefhebbers van geboden kwaliteit te laten genieten heeft Neat Acoustics de Motive serie ontwikkeld. De prijzen van speakers uit deze serie zijn een stuk aantrekkelijker, zo kost de kleinste Motive Three monitor 495 euro en de voor recensie geleverde vloerstaander One 950 euro per stuk. Logischerwijs zit hiertussen nog de vloerstaande Two met een prijs van 695 euro.

Neat Motive

Voor de liefhebbers van surround is voorzien in een Motive C centerspeaker. Om tot een lagere prijs te komen zijn uiteraard concessies gedaan. Vooral de kast en het gebruik van één in plaats van twee tweeters zorgen voor een aanzienlijke daling in de productiekosten. De speakers in de Motive serie hebben een beetje een “13 in een dozijn” uiterlijk behalve dan dat de twee vloerstaande types achteroverhangen. Hierdoor verschilt de afstand van woofer en tweeter tot de luisteraar, om zo looptijdverschillen te compenseren. Tot zo ver de algemene kenmerken, het wordt tijd om de Motive One wat specifieker te gaan bekijken.


Motive One

Wanneer de importeur de speakers bij me aflevert valt eerst op hoe klein de verpakking van de speakers is, na het verwijderen van het nodige schuimplastic staat er een bescheiden vloerstaander in de huiskamer. De afmetingen van de speaker zijn 925x160x200mm. In de geleverde natural oak fineer uitvoering oogt de speaker klein en zal in weinig interieurs opvallend aanwezig zijn. Naast natural oak zijn ook maple, cherry en rosenut fineer beschikbaar. De speaker weegt 14 kilo en is daarom prima te hanteren. De afwerking is netjes maar niet spectaculair in deze prijsklasse. Waar het echt nodig is wordt niet bezuinigd, zo vind ik aan de achterzijde een set stevige bi-wire aansluitingen, die er volgens de importeur niet voor niets zitten. De speaker presteert het best wanneer hij bi-wired of nog beter bi-amped aangesloten is.

Neat Motive

De One is een twee en een halfweg systeem met een basreflexpoort. De poort ademt niet naar voor of naar achter zoals meestal het geval is, maar via een slimme constructie naar beneden. Hier komt een ander doordacht element van de speaker naar voren. De plint, die middels de meegeleverde inbusboutjes en sleutel onder de speaker bevestigd wordt, zorgt niet alleen voor het karakteristieke achteroverhangen maar ook voor extra ruimte tussen de reflexpoort en de vloer. In de plint kunnen desgewenst ook nog zware spikes geschroefd worden. Door het plaatsen van de poort aan de onderzijde is de speaker minder afhankelijk van de positie in de ruimte, iets dat de speaker flexibeler maakt in het opstellen. De gebruikte tweeter is een nieuw ontwikkelde NMT, een inverted titanium dome. Voor het midden en laag worden twee 134mm units ingezet van geperst papier. De units worden afgedekt door een afneembaar frontdoek waarbij door NEAT geadviseerd wordt bij serieus luisteren de fronten te verwijderen. Het filter is eenvoudig van opzet en direct achter de aansluitterminals geplaatst om de signaalweg zo kort mogelijk te houden. De nominale impedantie ligt op 6 Ohm en de gevoeligheid op 90dB zodat de speaker makkelijk aan te sturen is. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 25Hz tot 30kHz. Gezien het formaat van de kast is vooral de 25Hz een opvallende waarde, speakers van andere merken houden het over het algemeen eerder voor gezien. Alles bij elkaar heeft de speaker alle elementen in huis om een hoogwaardige weergave te verzorgen in zowel stereo als meerkanaal opstellingen.


Aansluiten en opstellen

Na het uitpakken van de speakers en het aanbrengen van de al eerder genoemde plint en spikes, waarbij opvalt dat de fit and finish prima voor elkaar is, kan de boel aangesloten worden. Mijn Spendor speakers met Partington stands verdwijnen tijdelijk naar de zolderverdieping en de vrijgekomen ruimte wordt opgevuld door de Motive One’s. Om het maximale uit de speakers te halen wordt de boel direct bi-amped aangesloten. Het hoog wordt verzorgd door de vM MA240 versterker aangesloten middels vM SC3R silver wire luidsprekerkabel. De laagunits krijgen hun signaal van een vM PA535 eindversterker die aangesloten is met Supra Ply3.4 luidsprekerkabel. Bronnen zijn een Cambridge 540D DVD-speler en een Clearaudio Champion draaitafel. Alle interlinks zijn van Sharkwire. SSC-L03 puur zilver tussen de voor- en eindversterker, draaitafel en digitale bron. De overige componenten zijn voor zien van SSC-BMD1 verzilverde interlinks.

Neat Motive

Tevens zijn er continu twee stuks Siltech SQ88 G5 Classic Mk II interlinks aangesloten om te kunnen vergelijken. Voor de weergave van surround is ook nog een Marantz SR4300 receiver in de keten opgenomen, welke via de pre-outs de center en frontkanalen aanstuurt en met de ingebouwde versterkers de achterkanalen. Mocht het nodig zijn dan is ter aanvulling van het allerlaagste laag nog een Klipsch KSW10 subwoofer paraat. De vM MA240 en Cambridge 540D staan op Master Base en de subwoofer wordt van de vloer ontkoppeld door Vibrapod dempers. Alle apparatuur is geplaatst in een Alphason audiorack. De elektronica hangt aan het net met Supra Lorad netsnoeren en er is voorzien in een aparte stroomgroep met een AHP klankmodule in de meterkast. Tijdens de diverse luistersessies werd nog geschoven met de speakers om tot een optimaal resultaat te komen. Uiteindelijk bleken de speakers het best te presteren op ongeveer 80 centimeter van de achterwand en minimaal 70 centimeter van de zijwanden. De speakers werden niet ingedraaid.


EDITORS' CHOICE