REVIEW

The sea

Jan Luijsterburg | 11 maart 2004

"Als duistere familiegeheimen boven komen drijven...", luidt de wervende tekst op de voorkant van deze DVD. Dat thema doet onvermijdelijk denken aan Festen van Thomas Vinterberg, zoals ook de Nederlandse film Familie niet om die vergelijking heen kwam.

The SeaEen IJslandse variant, dit keer. En waar IJslander de neiging schijnen te hebben alle ongenoegens binnen te houden, koken de emoties in dit verhaal volledig over. 
 
Pater familias Thordur heeft een visverwerkend bedrijf. Hoewel hij zich formeel wat teruggetrokken heeft bemoeit hij zich nog intensief met de bedrijfsvoering, waarbij hij zijn zoon Morton flink voor de voeten loopt. Iedereen ziet in dat hij het bedrijf het best kan verkopen, maar daar is Thordur veel te trots voor. Hij ziet de leiding liever in handen van zijn
andere zoon, August. Die studeert zogenaamd in Parijs, maar schrijft in de praktijk liever liedjes. Hij komt samen met zijn Franse vriendin Françoise naar de door vader belegde familiebijeenkomst. Françoise weet niet wat haar overkomt, daar in de schilderachtige omgeving van de IJslandse oostkust.

In een groteske apotheose die minder met het bedrijf te maken heeft dan met onverwerkte trauma`s uit een door ieder verzwegen verleden, vliegt de tot dan zeer onderhoudende film totaal uit de bocht. Maat houden blijkt niet de sterkst ontwikkelde eigenschap van Baltasar Kormákur, de jonge regisseur die eerder de komedie 101 Reykjavik maakte. 

Dat is wel jammer, want door de overmaat aan emotioneel en fysiek vuurwerk verliest de film aan geloofwaardigheid. Terwijl hij best behoorlijke kwaliteiten heeft. Naast de mooie plaatjes en het overtuigende spel van met name de vader (Gunnar Eyjólfsson) zijn er veel kluchtige momenten, vooral rond de opstandige grootmoeder die alles zegt wat in haar opkomt. Maar het eind is het vooral `too much` en `over the top`. Misschien is het een uiting van het door onderdrukking explosief geraakte IJslandse temperament, want het publiek in IJsland kwam massaal naar de schaarse bioscopen die het land rijk is. Harry Potter werd verslagen in de bezoekerscijfers.

Beeld en geluid van de DVD zijn van uitstekende kwaliteit. Noemenswaardige extra`s ontbreken. 
 
Aanvullende Informatie
IJsland, 2002
Regie en scenario: Baltasar Korm√°kur
Productie: Jean-François Fonlupt, Baltasar Kormákur
Camera: Jean-Louis Vialard
Montage: Valdís Oskarsdóttir
Art direction: Tonie Zetterström
Muziek: J√≥n √Āsgeirsson
Met: Gunnar Eyj√≥lfsson, Hilmir Sn√¶r Gu√źnason, H√©l√®ne de Fougerolles,
Kristbjörg Kjeld, Sven Nordin
Speelduur: 105 minuten
Beeld: 1:2,35 (cinemascoop) in 16:9 frame, anamorf
Geluid: Dolby digital 5.1 en 2.0. 
Taal: IJslands
Ondertiteling: Nederlands en Frans.
Uitgave en distributie: A-film www.a-film.nl
Website film: www.thesea.is


EDITORS' CHOICE