REVIEW

Geen recensie

Marc Brekelmans | 07 maart 2011

En ik ben achteraf blij dat ik geen nee gezegd heb. Want wat een bijzondere dingen doen de Grand Reference kabels met de set die ik al jaren door-en-door dacht te kennen. Voor alle duidelijkheid: dit artikel beoogt geen recensie te zijn. Kabelrecensies zijn sowieso erg lastig omdat de geboekte resultaten erg afhankelijk zijn van de overige componenten in de installatie. En als je een kabelserie in huis krijgt die tot de absolute top gerekend mag worden, terwijl je zelf een installatie bezit met minder hoogdravende aspiraties, dan kun je je afvragen wat de waarde van een dergelijke recensie zou zijn. Ik beperk mijn - uiterst subjectieve - bevindingen dus graag tot het volgende: 

De ingespeelde set kabels heb ik meteen en volledig - netsnoeren, interlinks en luidsprekerkabels - in mijn eigen set geïntegreerd. In deze situatie brengen de Kharma kabels een vloeiendheid en gemak in het geluidsbeeld die ik nog nooit eerder in mijn set heb mogen beleven. Minuscule details worden plotseling goed hoorbaar. Het meest indrukwekkende aan deze opstelling met uitsluitend Kharma bekabeling is dat, hoewel de detaillering veel verder gaat dan ik gewend ben, dit nooit resulteert in verharding of het `drukker` worden van het geluid. De betere definitie en plaatsing van stemmen en instrumenten is nooit kunstmatig. Instrumenten worden niet alleen in de breedte beter uit elkaar gehaald, maar vaak lijken instrumenten ook in de diepte gestaffeld te staan: soms elkaar zelfs in de breedte overlappend, maar door de dieptewerking toch duidelijk als twee entiteiten te onderscheiden.

Kharma KPC-SR-1a Power Cable

Het waren vooral de indrukwekkende luidsprekerkabels en de netsnoeren die een grote invloed hadden op bovengenoemde kwaliteiten. Ik had de beschikking gekregen over twee types: de Kharma KPC-SR-1a (Kharma Power Cable Signature Reference) met eenzelfde dempende laag als de KLC GR-1a luidsprekerkabels, en een setje KPC-R-2b (Kharma Power Cable Reference), waarvan de laatste door de geringere massa en slankere vormgeving ook uitstekend geschikt is voor situaties waarin ruimte beperkt is. 

Deze (te) korte kennismaking met het Kharma kabelgamma is me meer dan uitstekend bevallen en ik ga bij Kharma zeker een set kabels uit de meer bij mijn eigen set aansluitende Matrix of Reference serie voor een echte recensie aanvragen. Kharma bewijst maar weer eens dat ons kleine kikkerlandje een reputatie hoog te houden heeft op het gebied van hifi-bekabeling en dat Kharma daarin tot de absolute top gerekend mag worden. Ik verheug me nu al de wat de meer bescheidener geprijsde modellen uit het Kharma assortiment aan de tand te mogen voelen.


EDITORS' CHOICE