NIEUWS

Algemene Impressie VAD show

Patrick van den Bergh | 22 oktober 2008

De maand oktober staat bij velen in de agenda vanwege de jaarlijkse Hifi en Home Cinema beurs die in het Koningshof te Veldhoven wordt gehouden. Ook dit jaar reisden weer vele muziekliefhebbers, surroundfreaks en audiofielen af naar de VAD show voor hun jaarlijkse dosis aan noviteiten, muzikaal genot en audiovisueel plezier. Zo ook deze verslaglegger die ook dit jaar weer erg benieuwd was naar alles wat de verenigde audio distributeurs dit jaar in petto hadden aan, onder andere, nieuwe Home Theater apparatuur. Wandelend door de gangen van het Koningshof, op zoek naar het audiovisuele walhalla, kwam ik er echter achter dat het aanbod aan visuele middelen dit jaar wat magertjes bleek te zijn. Tenminste, wanneer ik het vergelijk met voorgaande jaren waarin de plasma schermen en diverse projectoren toch rijkelijk vertegenwoordigd waren. Werd er de voorgaande edities nogal wat geklaagd door menig stereoliefhebber dat het gehalte Home Cinema op de VAD show aan de hoge kant was, dit jaar kwam deze doelgroep toch ruimschoots aan haar trekken nu de nadruk weer meer richting het audiogenot lag. Wat dat betreft moet de huidige VAD show toch echt een punt van herkenning vormen, een déjà vu naar vervlogen dagen waarin surround sound nog niet tot de huiskamer was doorgedrongen en deze audiobeurs dus nog niet bevuilde met onaudiofiele geluiden. Surround codecs zoals Dolby Digital en DTS zijn immers gecomprimeerde bestanden en daarmee per definitie niet klankecht in het woordenboek van de gemiddelde audiofiel. Dat het tij echter ook binnen dit kader gekeerd is, wordt vooralsnog nog niet bewezen dankzij de afwezigheid van het huidige aanbod aan hoge resolutie surroundgeluid in de vorm van bijvoorbeeld Dolby TrueHD. Een persoonlijk gemis zullen we het maar noemen, want als ik zo rondkijk door de gangen en diverse kamers die het Koningshof rijk is, lijkt geen enkele bezoeker zich er om te bekommeren.

Een punt van herkenning, dit is het gevoel wat ik krijg wanneer ik door de gangen wandel. Iedereen die de VAD show al meerdere malen heeft bezocht zal dit misschien wel herkennen? De Glazen Foyer is weer uitgerust met allerlei apparatuur en kabels welke door importeur Joenit worden verdeeld. En ook de luisterruimte van Joenit biedt weer herkenningspunten in de vorm van de Canadese Totem luidsprekers aangestuurd door Rega apparatuur welke vrolijk haar muzikale klanken op de welwillende bezoekers los laat. Of wat dacht u van Musical Reality dat de activiteiten van Eurogram voortzet? Steevast in zaal 116, een van de eerste grote luisterruimtes waar elke bezoeker langs loopt wanneer hij of zij de VAD show betreedt. Uiteraard ook een uitgesproken kans om de verse bezoeker al direct te voorzien van een muzikale demonstratie met dikwijls imposante producten van Von Schweikert luidsprekers aangestuurd door KR Audio Electronics apparatuur. 


Maar niet alleen qua demonstraties of stand-inrichtingen was er veel herkenbaars te zien. Ook kom je als regelmatige beursganger bekende gezichten tegen. Je hoeft de mensen niet altijd persoonlijk te kennen om ze een latere editie van deze show te herkennen. Het audiofiele volkje dat Nederland rijk is, lijkt klein maar vooral ook conservatief. Wellicht vraagt u zich af wat ik hiermee bedoel, het antwoord is echter vrij simpel. Soms lijken audiofielen wel eens op oude zeurkousen, niets voldoet aan de hoge eisen of verwachtingen en mocht het toch overtuigend klinken dan is er nog altijd wel een punt van kritiek te vinden in de muziekkeuze van desbetreffende exposant. Oude gewoontes die wellicht wel bij een hobby als deze horen maar helaas wordt de potentie van een bepaald product nog wel eens gemist wanneer men op een beurs als deze al direct een absoluut waardeoordeel probeert te vellen? 

Naast bekende gezichten valt mij echter ook op dat dit jaar het aantal gezinnen en partners beduidend hoger ligt dan voorgaande jaren. Het bewijs dat de VAD show niet enkel bestemd is voor stoffige buizenliefhebbers of fetisjistische kabelfreaks! Audio en video voor het hele gezin of als volwaardige home entertainment, een welkome uitbreiding van de afzetmarkt voor alle aanwezige dealers lijkt mij, en direct een goede stimulans voor de voortzetting van hoogwaardige weergavekwaliteit en apparatuur die daarvoor nodig is. Dat audio en video op een esthetische manier in huiselijke sferen geïntegreerd kan worden, bewijzen ook steeds meer exposanten door hun demoruimtes als ware huiskamers in te richten. HNNY was hiervan altijd al een goed voorbeeld met hun altijd groots opgezette stand, maar ook nieuwkomers als bijvoorbeeld Wilson Benesch luidsprekers maken op degelijke wijze gebruik van dit concept.

De VAD show 2008 kenmerkt zich voor mij als een show vol oud en nieuw. Oude, vertrouwde gezelligheid in een muzikale setting waarin liefhebbers en nieuwelingen elkaar ontmoeten en ervaringen delen onder het genot van een drankje en wellicht hapje. Vertrouwde producten die zich nogmaals bewijzen als degelijke apparatuur voor het weergeven van hoogwaardige audio en nieuwe producten die laten zien dat de grenzen van de audiovisuele toepassing nog lang niet in zicht zijn. Met vertrouwen kijk ik alweer uit naar de volgende editie waarvan ik nu al zeker weet dat deze positieve lijn voortgezet zal worden. Al mag er van mij best een onsje meer video en Home Theater genot in zitten komend jaar…uiteindelijk blijf ik immers ook maar een oude zeurkous wat dat betreft.


EDITORS' CHOICE