NIEUWS

Home Cinema tijdens de VAD

Patrick van den Bergh | 19 oktober 2008

Op het vlak van Home Cinema waren er dit jaar op de VAD show eigenlijk weinig echte demonstraties. Dit is in voorgaande edities wel eens anders geweest, vaak gepaard gaande met grote verontwaardiging van verstoken tweekanaals liefhebbers. Omdat audio en beeldweergave binnen Home Cinema samen vallen, en veel meerkanaals liefhebbers ook rustig kunnen genieten van een potje mooie muziek in een goede weergave, viel er desondanks voor menig Home Cinema liefhebber toch ook dit jaar weer genoeg te beleven op de VAD show 2008. De interesse voor een nieuwe luidspreker voor de surround opstelling kan immers ook gewekt worden vanuit een overtuigende stereo presentatie nietwaar?

Bij B&W Group Nederland was het even zoeken naar de luidsprekers die in de surroundopstelling werden gebruikt en eenmaal gespot bleken deze niet aangesloten te zijn. Dat de gebruikte luidsprekers niet te zien waren was natuurlijk te danken aan het feit dat B&W ditmaal een surround demonstratie verzorgde waarin de nieuwe custom theatre serie, de CT700, luidsprekers gebruikt werden. De CT700 serie luidsprekers zijn in-wall luidsprekers welke volledig aan het oog ontrokken kunnen worden door installatie in de muur. Dergelijke oplossingen geven Home Theater niet alleen een esthetisch karakter maar zorgen er tevens voor dat alle aandacht gevestigd kan worden op wat zich op het scherm afspeelt. Hoe minder de kijker afgeleid wordt, des te groter de beleving wordt!

In een volwaardige 5.2 opstelling, gebruik makende van twee 12” subwoofers dus in tegenstelling tot de meer gebruikelijke of standaard 5.1 opstelling met een enkele subwoofer, presenteert de CT700 serie zich als een luidsprekerserie die uiterst geschikt is voor een spectaculaire bioscoopbeleving. Was ik tijdens voorgaande edities vaak wat minder te spreken over de sound welke B&W gedurende de VAD show neerzette - vreemd overigens daar ik zelf toch een tijd lang tevreden gebruik heb gemaakt van een Nautilus 805 luidspreker - zo is de indruk dit jaar voor de volledig tegengesteld. Met diverse film en muziekfragmenten in surround wordt er op een stevig volume een wall of sound gecreëerd door de CT700 luidsprekers waarin macrodynamiek zich op gemakkelijke wijze overdonderend presenteert aan het aanwezige publiek. Van stille naar luide passages in een oogwenk gedurende de nieuwste Indiana Jones film terwijl de score rotsvast en volkomen los van de op het beeldscherm aanwezige actie in het geluidsbeeld blijft staan. Aanstekelijke drumsolo’s van Phil Collins op een volume waar zelfs een drumstel moeite zou hebben om erboven uit te komen. Toegeven, voor de demonstratieruimte was het volume wat aan de harde kant maar de CT700 luidsprekers  gaven geen enkele krimp! Muziek moet je voelen en Home Theater moet op referentieniveau gedraaid kunnen worden, de CT700 serie luidsprekers maakt het met gemak mogelijk zonder dat er daarvoor direct kolossen van luidsprekersystemen in de kamer geplaatst hoeven te worden. Een indrukwekkende presentatie al bleef het beeldaspect grotendeels achterwege vanwege de te kleine Pioneer plasmascherm. Bij groots geluid hoort groot beeld en laat ik dan maar direct eerlijk zijn ook, hoewel ik mij terdege besef dat de volgende opmerking ietwat cru kan zijn. Een groot formaat plat scherm heeft niets van doen met een echte bioscoopbeleving!

Niet alleen op projectorgebied had Dimex een primeur te pakken, ook op het gebied van luidsprekers viel Dimex de eer ten beurt om een nieuwe telg binnen hun programma aanbod te presenteren aan de showbezoekers. Bij de Home Theater demonstratie werd gebruik gemaakt van de luidsprekers van het Amerikaanse Defenitive Technology. De voorste linie luidsprekers waren vertegenwoordigd in de vorm van twee vloerstaanders uit de Mythos serie en een center, de achterste linie was vertegenwoordigd in de vorm van 4 bipolaire luidsprekers voor het creëren van een surroundveld. De vloerstaanders kenmerken zich door de smalle footprint, en het gebruik van passieve radiatoren en een ingebouwde subwoofer voor de laagweergave. De ingebouwde, actieve subwoofers waren overigens niet actief gedurende de demonstraties, dit omdat de grootte van de ruimte zich niet echt leende voor het volle, krachtige laag dat deze luidsprekers kunnen produceren. Aangestuurd met Cambridge Audio apparatuur verzorgden deze Amerikaanse luidsprekers een geluidsbeeld dat ik van hen gewend ben. Een heldere, dynamische weergave vol ruimtelijkheid en een grootse afbeelding welke de luidsprekers uiterst geschikt maakt voor een volwaardige surroundopstelling. Zelfs in deze, toch wel moeilijke demonstratieruimte en opstelling lieten de Definitive Technology luidsprekers hun potentie duidelijk horen aan de aanwezige bezoekers.

Van geheel andere orde of beter gezegd karakter, want van een absoluut waardeoordeel vellen is geen sprake, was de surroundopstelling met Amphion luidsprekers aangestuurd met, wederom, Cambridge Audio apparatuur in de tweede demonstratieruimte van Dimex. Uiterst fris en vol luchtigheid lieten de Amphion luidsprekers horen hoe gemakkelijk een lekker klinkende surroundopstelling in een typische woonkamer setting te realiseren valt. Muzikaal aanstekelijk wat duidelijk te merken viel aan de vele, mee-tappende voetjes van de showbezoekers.

Bij Marantz Benelux was de onlangs geïntroduceerde AV8003 en MM8003 voor- en eindversterker combinatie te bewonderen. Fraai vormgegeven surroundapparatuur welke geheel klaar gestoomd is voor de weergave van hoge resolutie audiocodecs zoals Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio. Een volwaardige surroundprocessor welke gebalanceerd aangesloten kan worden met de bijbehorende 8 kanaals eindversterker. Ik had al voor de VAD show de eer om deze combinatie in mijn eigen Home Theater ruimte aan de tand te mogen voelen, een uitgebreid verslag zal dan ook snel te lezen zijn op HiF.nl.


EDITORS' CHOICE