NIEUWS

Linksys brengt overzicht in netwerk

Theo Wubbolts | 09 januari 2008
Bij Linksys is een groot aantal producten geïntroduceerd. In een aparte ruimte op het CES-terrein werden alle mogelijke set-ups getoond.

Als relatief onbekende met het domein van routers, andere slimme en voor mij minder duidelijke apparaatjes, laat ik mij door een Cisco-medewerker voorlichten over wat ik zelf eigenlijk al jaren wil. De meeste doosjes die van alles en nog wat beloven te zullen doen in het IT-gebeuren, gaan me qua werking meestal boven de pet. Hier in Vegas ben ik een stuk wijzer geworden, mede dankzij de volstrekt inzichtelijke opzet. Wat breng deze Amerikaanse gigant op het gebied van netwerken – om het maar even in gewoon taalgebruik te zeggen – dan waar ik thuis ook wat aan heb?
Foto: Theo Wubbolts

Linksys EasyLink Advisor is een computerprogramma dat op een eenvoudige manier op je computerscherm een overzicht geeft van het volledige netwerk. Wat je nodig hebt is een draadloze router. Dat is zo’n buitenaards ogend kastje met een of twee sprietjes. De nieuwe Linksys WRT160N is een zeer fraai exemplaar met een hoge ‘woman’s acceptance’ factor, oftewel “Ja, Jaap, deze mag in de woonkamer staan.” Hier begint het gebruik van het thuisnetwerk, inclusief het doorsturen van beeld en geluid en internet. Leuk wordt het als je zoon en dochter op hun kamer met de laptop mee kunnen doen. Zij maken hun huiswerk natuurlijk het liefst in hun prive-domein met alle verder afleiding(en) daar omheen. Voor de allerkleinsten kan de toegang tot bepaalde content op het internet worden ontzegd of beperkt. Ook als digi-analfabeet kom je er uit.
Foto: Theo Wubbolts

Mocht het onverhoopt niet werken, het is theoretisch mogelijk en ik denk dat u dat herkent en ook aan den lijve zult hebben ondervonden, is er een functionaliteit ingebouwd - de Linksys helpdesk – die via Internet in je systeem kan kijken en de mogelijke probleempjes kan corrigeren. Nee, niets zal gebeuren wat jij niet wil, want je houdt zelf de controle over het systeem. Beschikbaar in Nederland begin tweede kwartaal. De prijs van de router is nog niet bekend, maar de EasyLink Advisor, in het Nederlands, wordt gratis meegeleverd.


EDITORS' CHOICE