NIEUWS

Sandisk persconferentie tijdens CES 2008

Theo Wubbolts | 08 januari 2008
Bij Sandisk, altijd goed voor nieuwtjes, kwam niemand minder dan Eli Harari – CEO en oprichter – het podium op tijdens de persconferentie.
Foto: Theo Wubbolts

Sandisk heeft in Japan samen met Toshiba een fabriek ter grootte van dertig voetbalvelden. Het is een vijftig procent joint venture met de grootste halfgeleiderfabrikant ter wereld.
Foto: Theo Wubbolts

Harari noemt de drie basiseigenschappen van het geheugenkaartje, de core-business van Sandisk. Geheugenkaartjes zijn eenvoudig – je stopt het in de computer en het werkt, zonder driver en in elke pc of laptop, tot zelfs in de ruimtevaart – betrouwbaar – klanten schrijven naar Sandisk dat ze blij zijn dat de foto’s er nog op stonden toen het geheugenkaartje van Sandisk mee gewassen was in de machine – en als laatste belangrijke eigenschap betaalbaar.

Harari illustreert aan de hand van enkele voorbeelden wat er zoal is veranderd het laatste decennium. Neem het fotorolletje, 36 foto’s met een ontwikkeling achter de rug van zo’n honderd jaar. Het is een tijdrovend proces om de resultaten te kunnen zien, terwijl het geheugenkaartje al gauw duizend foto’s kan bevatten welke direct toegankelijk zijn. Of het cassettebandje voor muziek. Op negentig minuten passen hooguit dertig songs, terwijl een ‘Sansa’ muziekspelertje van Sandisk enkele duizenden songs kan opslaan. En tot slot de wellicht nog bekende 3,5” floppy-tje met 1,44MB. Een ‘Microcruzer’ heeft al gauw de capaciteit van vijf duizend van die floppy’s!

Harari vervolgde in zijn succesverhaal over Sandisk – de lezer moet weten dat het bedrijf in de beginjaren van het bestaan maar geen winst kon maken, maar door vasthoudendheid er in is geslaagd dit te veranderen – met een aantal nieuwtjes. Zo is er de ‘Cruzer Titanium Plus’ een geheugenstick met 4GB welke automatisch online een back-up maakt van elk bestand dat naar de harde schijf wordt gekopieerd. Is de stick even niet voorhanden of kwijtgeraakt dan kan de gebruiker met een password beveiligd account op de site terecht. In de VS kost dit mooie stickie zestig dollar.

Amerikanen houden van grote getallen: een Micro SD-kaartje van 12GB bevat 50 miljard transistortjes. Dat is een vijf met tien nullen. Als je de huismier neemt en achter elkaar laat lopen ga je twee keer de aarde rond! Geen eenvoudige klus, neem daarom maar zo’n mini-geheugenkaartje dat zelfs in je mobieltje past.

Groot nieuws is dat de ‘VideoHD’ kaartjes op de markt komen. Met twee uur High Definition kwaliteit in video lijkt het DV-bandje en de harde schijf wellicht op heel korte termijn tot het verleden gaan behoren. Aansluitend toonde Harari de ‘Sansa Clip’ en de ‘Sansa View’ met elk een verdubbeling van de capaciteit.


EDITORS' CHOICE