Ik mag graag naar parades en optochten kijken. Misschien is dat een overblijfsel uit de periode dat ik in Leiden woonde, waar aan de vooravond van de 3 Oktober feesten een bonte stoet Leidenaars voorbij trekt aan Leidse toeschouwers. Zoals een echte Leidenaar dat eens noemde: “De ene gestoorde helft van Leiden kijkt naar de andere gestoorde helft”. De volgende dag volgt er altijd een optocht die te maken heeft met de tijd dat Leiden werd belegerd. Het grappige daarvan is of was dat de stoet meestal uit Belgen bestond die deze optochten beroepsmatig bemannen en bevrouwen. Ach, dat was jaren geleden, ik kom nog maar weinig in Leiden en zeker niet op 3 Oktober. Ik ben geen Leidenaar van geboorte en dat moet je eigenlijk wel zijn om het feest echt mee te vieren.
Optochten dus. Ik ben kort geleden naar Rotterdam geweest om de Zomer Parade te bekijken. Een mengeling van Antilliaanse levensvreugde en Braziliaans carnaval. Alles wat kan swingen, swingt door de straten en het is vreselijk gezellig in een groot deel van de stad. Komende zaterdag is er in Rotterdam weer feest in de vorm van de Heineken Fast Forward Dance Parade. Tussendoor kwam Amsterdam aan de beurt waar het minstens zo goed toeven was tijdens de Gay Pride. Een mens komt nog eens ergens op deze manier.
Juist in Rotterdam viel het mij dit jaar weer op. De gigantische herrie die van de voorbijtrekkende vrachtwagens komt. Hoe harder de muziek hoe leuker het schijnt te zijn. Sta je op twee meter van een set PA speakers die tot oorverdovende levels opgejaagd worden, dan vrees je voor je oren en kun je ’s-avonds thuis genieten van muziek wel vergeten. Als ik (en velen met mij) al last van de oren hebben door als toeschouwer aanwezig te zijn, hoe moet het dan de kleine kinderen vergaan die achter de vrachtwagen dansend de stad doortrekken. Opgezweept door nog meer luidsprekers die nog meer lawaai maken aan de achterkant van de vrachtwagens. Boven de herrie uit zou je de ouders en kinderen willen toeschreeuwen dat hun gehoor ernstig schade wordt gedaan. Dat een middag in deze hoeveelheid decibellen zich later zal openbaren als een ernstige gehoorafwijking. Hoge tonen “ontvangst” ben je lange tijd, zo niet altijd kwijt. Al jaren ben ik zuinig op mijn oren en bescherm ze tegen lawaaioverlast. De kinderen van 6 tot 9 jaar die hier lopen weten niet beter. De ouders naar ik hoop wel. En als de muziek dan toch hard moet blijven, geef de arme stakkers dan oorbeschermers of herriestoppers. Laat het feest het feest, maar maak je oren niet kapot. Hetzelfde geldt voor de Fast Forward Dance Parade, neem u zelf in acht en verder geniet volop van de muziek, de wagens en de toeschouwers. Dan is een bezoek erg leuk. Ook voor middelbaren zoals ik.
Gelukkig maar dat ik zuinig ben geweest met mijn gehoor. Ik heb daardoor extra goed kunnen waarnemen dat mijn nieuwe luidsprekers de nodige inspeeltijd nodig hadden. Ze klonken in aanvang als een echte één-toon-baskast-met-bonk. Daarom heb ik mijn tuner afgestemd op ID&T Radio en elke dag uren laten spelen. Op momenten dat ik niet thuis was, want ID&T is niet helemaal mijn favoriete zender (dance). Ook heb ik goed kunnen horen hoe mijn SA-CD speler opgewaardeerd werd door een bekend Nederlands bedrijf. Zonder de specificaties van de speler aan te tasten zijn de toch al goede eigenschappen alleen nog maar verbeterd. Ik ben nog bezig met het opdoen van luisterindrukken maar kom hier snel op terug. Tot die tijd moet u even wachten. Om een tipje op te lichten: er zit een nieuwe klok in, betere diodes in de voeding, betere uitgangscondensatoren en her en der een extra C-tje als energiebuffer. Zaken die gelijk te relateren zijn aan meer rust (te danken aan een stillere achtergrond), meer ruimte, betere en vooral diepere laagweergave en aan detailweergave. Pas als de één-toon-baskast-met-bonk helemaal op toeren is volgt meer nieuws.
Vergeet mijn waarschuwing niet. Want gaat een jonge generatie door met “genieten” op 100 decibel en meer, dan is audicien helaas het vak van de toekomst.
Met vriendelijke groet,
René van Es
Hoofdredacteur hifi.nl