REVIEW

Naim CD Sampler 5

Jeroen de Jong | 25 januari 2007

Voor veel van de bezoekers van HiFi.nl zal de naam Naim bekend zijn van de audio-apparatuur, maar er is ook een aan Naim gelieerd platenlabel, dat geluidskwaliteit en respect voor artistieke integriteit (eveneens) hoog in het vaandel heeft staan.

Naim CD Sampler 5Hun laatste sampler bevat tien, overwegend rustige stukken, waarin diverse stromingen aan orde komen. Main stream jazz, modern jazz, maar ook volksmuziek en pop. Het is mede daarom een beetje lastig om de sampler als één geheel te zien. Niettemin laat het plaatje inderdaad goed horen wat Naim niet alleen geluidstechnisch, maar ook muzikaal nastreeft.

Alle tien de stukken getuigen van vakmanschap van de muzikanten en een heel goede opnamekwaliteit. Wie springen eruit?

De gitarist Antonio Forcione opent met het frisse Tarantella, een van origine folkloristische, Italiaanse dans. En dat is goed te horen, want Forcione blijft met de melodie in de gitaar en de viool qua karakter dicht bij het origineel.

Wanneer de fluit ten tonele verschijnt, doet het stuk wel een beetje denken aan de muziek die Flairck aan het begin van de jaren `80 op de plaat heeft gezet (bijvoorbeeld de platen Variaties op een dame en Gevecht met de engel).

Pianist Fred Simon smaakt naar meer met de fraaie ballad December together van de CD Remember the River. Een klassiek georienteerde melodie door sopraansaxofonist Paul McCandless, sober begeleid door piano en bas. Prachtig.

Charlie Haden is met twee stukken van de plaat Nightfall ruim op de sampler vertegenwoordigd. Maar ondanks dat ik een redelijk groot fan ben van het spel van Haden, doen de twee stukken mij niet meteen naar de platenwinkel rennen. Wel sfeervol, maar ik heb het al: dat gevoel. Het met behulp van de strijkstok piepend imiteren van walvissen in Song for the Whales wekt eigenlijk zelfs wat irritatie, puur effectbejag, hup, ander nummer.

Een stuk dat verrast, is het van Sting bekende nummer Shape of my Heart. Dominic Miller en Neil Stacey maken er een fraai gitaarduet van. Het stuk is fantastisch opgenomen, de gitaren zitten voorin je luidsprekers en dat doet goed. De CD New Dawn ga ik zeker luisteren.

De rest van de stukken is aardig, maar ervan uitgaande dat de muzikanten graag het mooiste stuk van hun CD op de sampler willen hebben, houdt mijn nieuwsgierigheid dus op bij de CD`s Remember the River en New Dawn. Dat is overigens geen slechte score voor een sampler en mijn interesse voor het label Naim is zeer zeker gewekt.


Aanvullende informatie:
www.thenaimlabel.co.uk


EDITORS' CHOICE