Thuiswerken is vandaag de dag niet meer weg te denken. In veel gevallen is er een gezonde balans gevonden, wat betekent dat volop mensen thuis een volwaardige werkplek hebben gebouwd. Er zijn zelfs werkgevers die er een bijdrage aan leveren. Er is nagedacht over een fatsoenlijk bureau, soms zelfs een bureau waar je achter kan staan. Een grote monitor en een ergonomisch toetsenbord. En een setje speakers bij de werkplek, wellicht?
Het idee is helemaal niet zo gek. Vroeger, toen je de telefoonlijn bezet hield als je het internet op wilde, toen had iedereen een setje speakers naast z’n monitor staan. Tegenwoordig zit het overal ingebouwd. Wat helaas ten koste gaat van de kwaliteit. Argon heeft voor de mensen die hun muziek toch graag in een bepaalde kwaliteit willen kunnen beleven een nieuw model monitorspeakers op de markt gebracht: de Studie 3. De terugkeer van de bekende melkpakjes, zou je op het formaat bijna kunnen stellen. Maar nee, ze zijn wel wat forser dan dat, en hebben behoorlijk wat in huis.
Een luidsprekerzakmes
De Argon Studie 3 is een actief luispreker systeem. Het heeft alleen input nodig en je kan gaan luisteren. Er zijn meerdere manieren om een input signaal aan te sluiten. Je kan kiezen voor analoog, een RCA-aansluiting. Maar USB-C, Optisch Digital, en Bluetooth zijn ook een optie. Daarnaast is er ook een aansluiting voor een subwoofer te vinden. Iets wat we eigenlijk niet direct hadden verwacht.
De Argon Studie 3 is een 2-weg systeem. In de bovenkant zit een 0.75 inch softdome tweeter, met een Neodymium Magnet. Voor de middentonen zit daaronder een 3.5 inch unit geplaatst. In totaal levert het 2x 40 watt. Even dit geheel in perspectief brengen, want het staat op zeer korte luisterafstand. Over het algemeen rond de 50-80 cm van luidspreker tot oor. Het is officieel geen nearfield monitor…maar stiekem toch wel. Op de achterkant van de masterspeaker vinden we een aansluiting om de andere speaker aan te sluiten. Door de systeemkabel krijgt de speaker dan stroom en signaal. Ook kan je kiezen of de speaker het linker of rechter kanaal is. Een makkelijk te bereiken source knop, voor als de afstandsbediening niet in de buurt is, en twee switches voor de afstelling van “BASS” en “Treble” maken het geheel af. Vanaf hier is het plug & play.
Een SISO-proces
Het zal geen verrassing zijn dat we de speakers op de computer aansluiten. In ons geval een Lenovo laptop, door middel van USB-C. Zorg voor het aansluiten op een computer, dat er een goede en juiste USB-C kabel wordt gebruikt. In ons geval hadden we twee kabels die niet werkten. Uiteindelijk hebben we met een andere kabel de Argon Studie 3, met succes, aan kunnen sluiten. Dat was precies het moment dat de pret begon...
Afhankelijk van de monitor, waar de speakers naast worden geplaatst, zal je de speakers moeten richten en indraaien. In onze opstelling komen ze naast een 34 inch ultrawide. Dat betekent dat de Argon Studie 3 meer ingedraaid moeten worden om precies in de sweetspot te zitten. We beginnen met iets doorsnee, een wat ouder THX introfilmpje op Youtube. De gecomprimeerde kwaliteit op Youtube valt mee, het is beter dan we hadden verwacht. En zo ook de weergave van kwaliteit. Na een paar soort gelijke video’s, zetten we de switch voor treble op 0db. De switch voor bass zetten we op +2db. Dit is persoonlijk, maar omdat het zo dicht op het gehoor speelt is er heel veel detail te horen. En dat wordt goed overgebracht door een gedegen niveau van weergave in lage tonen.
We starten Spotify en beginnen met muziek. Dit is de manier waarop de meeste mensen muziek zullen luisteren op de Argon Studie 3, via Spotify op de PC. We luisteren wat moderne Top 40-muziek. Al snel worden we zeer teleurgesteld, pure ellende. De audiokwaliteit is vaak ver te zoeken. Dat is precies wat de Argon Studio 3 laat horen. “Speel je slechte kwaliteit muziek, dan laat ik je horen hoe slecht dat werkelijk is.” Klopt als een bus. We pakken er nog meer slechte kwaliteit muziek en filmpjes op YouTube bij, maar het systeem is duidelijk; “Shit In, Shit Out”.
Andersom werkt het ook. Als we muziek van goede kwaliteit afspelen, dan laat de Argon Studie 3 perfect horen hoe goed het echt is. Daarvoor kiezen we een paar nummers die dat ook goed laten horen, zoals In the Air Tonight van Phil Collins, Glue van Bicep en Una Mattina van Lavinia Meijer.
Verborgen hifi-kwaliteit
We waren al enigszins voorbereid op de eerlijkheid van de Argon Studie 3. Als je er kwaliteit instopt, dan komt het er ook uit. Dat horen we direct bij Phil Collins. De opvoerende spanning, de zang en natuurlijk de drums. Het geheel klinkt als een hifi cadeautje, met een strik er omheen. Het is dan eigenlijk ook gewoon een near field monitor. Je kan alleen maar dichtbij luisteren. Dit heeft het effect dat je de details hoort, zoals met een koptelefoon. Maar de vrijheid ervaart van een speaker. De Argon Studie 3 speelt snel en direct. Het gevoel van detail is in grote overvloed aanwezig. Een nog veel sneller en technischer nummer is Glue. Hier geeft Argon een nog betere ervaring mee. Het zijn de details, samen met de snelle weergave van lage tonen, die er een feestje van maken.
Wat we nog even proberen, zijn de stands die erbij geleverd werden. Dit verandert de hoek en geeft iets meer lucht. Hierdoor worden de lage tonen wat egaler en komt er meer balans in de muziek weergave. Maar dit is wel afhankelijk van je eigen voorkeur. Zeker als je van elektronische muziek houdt, dan wil je dit waarschijnlijk niet. Maar als wij luisteren naar Lavinia Meijer en de muziek komt los van het bureau, is de ervaring een stuk groter. En laten we er even bij stil staan dat dit een kleine speaker is voor bij de PC. De ervaring is authentiek, met duidelijke kenmerken die een hifi-stempel verdienen.
Oordeel
We kunnen wel stellen dat de Argon Studie 3 een heuse hifi-aanwinst is voor bij je pc. Ideaal voor iemand die veel achter de computer werkt, of op kantoor – als je daar toch goed geluid wil voor je muziek. Daar zit tevens ook de beperking. De Argon Studie 3 is echt nearfield. Dus opstellen als je nieuwe stereoset, dat behoort niet tot de mogelijkheden. Ook omdat de kabel om de speakers met elkaar te verbinden maar twee meter is. Het is echt gericht voor kwalitatieve hoge geluidsweergave op je bureau.
In dat daglicht is een aanschafprijs van 429 euro wellicht wat fors. Niet iedereen zit erop te wachten om 400+ euro uit te geven in die categorie, zeker niet als je laptop nog geen 800 euro heeft gekost. Argon Audio richt zich hiermee op een zeer specifieke doelgroep. En voor dat geld hadden we eigenlijk wel een USB-C kabel erbij verwacht. Plus: niet elke (eigen) USB-C kabel werkt.
Argon Audio Studie 3
429 euro per set | www.argonaudio.com
Beoordeling 4.5 / 5