In het voorjaar ontvingen we een uitnodiging van het Nederlandse Daudio om eens te komen luisteren naar een compleet door de fabrikant zelf samengesteld en ingeregeld geluidssysteem. We kennen Daudio en haar creaties inmiddels maar al te goed, dus het kost ons geen moeite om deze uitnodiging met beide handen aan te nemen. Bovendien heeft het de deur geopend naar een nieuwe HIFI.NL/BE ThuisTest, dus in de zomer verschijnen er ook van onze lezers enkele reviews van de M2 bij hen thuis.
Daudio
Wanneer we bij Daudio in Rijswijk aankomen begroeten we eigenaars en oprichters Jeroen en Hans. Daudio richt zich op de fabricage van zogenaamde open baffle systemen. Dit zijn luidsprekersystemen zonder fysieke achterzijde. Ondanks dat de houtprijzen door het plafond gaan is dit zeker niet het uitgangspunt geweest om op kastmateriaal te besparen, dit is vooral bedoeld vanwege de klankeigenschappen van een open baffle systeem. Jeroen is bij Daudio verantwoordelijk voor alle technische knowhow, Hans richt zich voornamelijk op het optische design en de presentatie van het bedrijf naar de buitenwereld.
Open baffle systemen hebben net als elektrostaten en magnetostaten een dipool ontwerp. Deze luidsprekerontwerpen hebben als voordeel dat deze transparanter klinken en vaak minder kleuring laten horen. Het ene systeem heeft voordelen ten opzichte van het andere en dit geldt ook voor de nadelen. Hans en Jeroen hebben al voor de oprichting van Daudio een voorliefde voor dipool systemen en zijn beiden op zoek naar het meest optimale ontwerp. Tijdens deze zoektocht hebben beide heren elkaar ontmoet en besluiten zich tijdens de XFI audioshow van 2012 samen te gaan oriënteren naar het beschikbare aanbod op dat moment.
Tijdens de show concluderen ze dat er maar een handjevol aan oplossingen wordt aangeboden en zijn erg gecharmeerd van het inmiddels gediscontinueerde Lyngdorf DP-1 luidsprekersysteem. Omdat er klaarblijkelijk een gat in de markt bestaat, zijn Hans en Jeroen op de terugweg van de XFI direct bij de Kamer van Koophandel langsgegaan en hebben Daudio als bedrijf ingeschreven. Het resultaat? Tijdens de XFI van 2013 zijn ze er ook weer bij, maar deze keer als fabrikant. De eerste W1 luidsprekers van Daudio werden direct zo goed ontvangen dat dit de drive gaf om nieuwe modellen te ontwikkelen die inmiddels door velen van u zullen zijn beluisterd tijdens een van de hifi-shows in de Benelux.
Filosofie
Daudio ontwikkelt haar highend systemen niet met een budgettair plafond, maar met het uitgangspunt de best mogelijke klank en muziekbeleving te leveren. Ondanks dat we inmiddels goed bekend zijn met haar indrukwekkend klinkende highend systemen, zijn we nog nooit bij Daudio ‘thuis’ geweest. Aangezien de fabrikant op vele shows niet zelden tot een van de participanten behoorde met de beste geluidskwaliteit en muziekbeleving, zijn we benieuwd naar de geluidskwaliteit in een speciaal hiervoor ingerichte woon- of luisterkamer.
Het Daudio M2 systeem dat wij vandaag gaan beluisteren is wel met een budget ontwikkeld en is gebaseerd op beproefde technologieën die eerder zijn ontwikkeld voor de highend luidsprekermodellen van Daudio. Dit 2.1 M2 luidsprekersysteem is een minimalistisch ontworpen tweeweg open baffle systeem in combinatie met een compacte sub. Vervolgens heeft de fabrikant de Daudio M2 gecombineerd met het muzieksysteem TDAI-1120 van Lyngdorf en voilà, Daudio presenteert ons haar M2-systeem. Geheel geconfigureerd en ingemeten zoals het bedrijf dit normaal gesproken ook bij de klant doet.
Accuraat genieten
Jeroen en Hans hebben een muzikale achtergrond en weten precies hoe de zelf bespeelde instrumenten behoren te klinken. Dit betekent dat bij het luisteren naar trompet ook de ingeblazen lucht moet worden gehoord, bij een saxofoon of klarinet het trillen van het rietje, de galm in de ketels van de drums en hierbij bovendien de specifieke klank en aanslag bij de bekkens. Jeroen is bovendien opgegroeid met piano en heeft veel tijd en moeite gestoken in het accuraat weergeven van dit lastige instrument.
Wanneer we vragen wat de systemen van Daudio nu zo uniek maakt, staan beide heren te trappelen van ongeduld om ‘het geheim van Daudio’ met u en ons te delen. In de eerste plaats wordt de geluidskwaliteit voor een groot deel bereikt door de relatief smalle baffles. De meeste open baffle luidsprekers zijn log en groot om een akoestische kortsluiting te voorkomen, bij Daudio houden ze de baffle smal en behalen zo een beter resultaat. Vooral het afstraalgedrag en de spreiding staan op een significant hoger niveau. Door de actieve filtering kan het fysieke filter minimalistisch worden gehouden waarmee het fasegedrag in de weergave niet wordt verstoord.
Daudio past bovendien midlaag drivers met een stijve en lichte polypropyleen conus toe, die geen kleuring aan het geluid toevoegen. Zelfs bij hogere volumes blijft het conusmateriaal vormvast waarmee vervorming in de weergave wordt voorkomen en klinkt de luidspreker bij een hoger volume net zo neutraal en verfijnd als bij lage volumes. Volgens Jeroen is het bovendien heel belangrijk dat de tweeter de boventonen accuraat weergeeft. Wordt dit goed gedaan, dan luistert u bijvoorbeeld niet naar ‘een gitaar’, maar ook naar de aanslag, de specifieke klank van de klankkast en het type snaar.
Jeroen geeft een paar anekdotes waarbij een dirigent die eens bij Daudio in de luisterruimte naar een orkestopname luisterde plots aangeeft dat hij alle muzikanten op de juiste plek ervaart en gevoelsmatig voor het orkest staat zonder erbij te hoeven werken. Omdat de Daudio luidsprekers zo verschrikkelijk precies zijn en vrijwel alles laten horen, zijn behalve de perfectie van opnames ook de imperfecties te horen. Hij vertelt dat er eens een producer op bezoek kwam en er tijdens het beluisteren van een van zijn eigen opnames aan wordt herinnerd dat hij destijds per ongeluk een microfoon verkeerd had geplaatst en maakt zich er vervolgens de hele luistersessie druk over.
De kracht van het Daudio M2 Systeem
De full range highend luidsprekersystemen van Daudio klinken waanzinnig, maar afgezien van de wat hogere prijs, hebben deze 3-weg open baffle speakers 1 meter afstand van de muur nodig om voldoende laag te ontwikkelen. Dit heeft voor veel muziekliefhebbers het nadeel dat de speakers net wat ver de ruimte inkomen waardoor het leven in de meeste woonkamers ingewikkeld wordt. Om de muziekliefhebber toch optimaal van een open baffle systeem te laten genieten heeft de fabrikant met het M2 systeem twee stand mount luidsprekers inclusief een actief gefilterde en gemakkelijk te plaatsen subwoofer ontwikkeld. Mede door het gebruik van een sub zijn de open baffle speakers dichter naar de muur te plaatsen.
Nu zult u wellicht denken, laat ik eens een setje bestellen. De aanschaf van een Daudio M2 systeem wijkt af van een traditionele hifi-aankoop in een speciaalzaak. Daudio maakt elke set luidsprekers op bestelling en worden van instapmodel tot haar meest hoogwaardige luidsprekersystemen geleverd als een totaaloplossing. Dit betekent dat Daudio de door u opgedane ervaring in een Daudio luisterruimte of show precies zoals u het zult herinneren ook bij u thuisbrengt. Daudio hanteert hierbij het 3-stappenplan. Stap één luidsprekers en drivers, stap twee de elektronica en stap drie de akoestiek in de ruimte.
Ondanks dat Daudio gebruik maakt van slimme roomcorrectie voor het laag, is dit feitelijk een one-size-for-all oplossing. Vanuit purisme stelt Daudio zichzelf ten doel om een perfect gebalanceerde set in de ruimte neer te zetten. Om dit te realiseren analyseert Daudio eerst de ruimte en wordt er, indien noodzakelijk en in overleg, akoestisch dempingsmateriaal geplaatst. Vervolgens wordt het systeem volledig ingeregeld en handmatig gefinetuned door Daudio zelf. Een klusje dat op zichzelf al snel een dagdeel in beslag neemt. Het eindresultaat is daarentegen verbluffend.
Eindeloos luisterplezier
Inmiddels is de set lekker opgewarmd en beginnen we de luistersessie met Swing Piece van Manu Katché. Bij de eerste aanzet van de saxofoon horen we de positie en de adem die over het rietje wordt geblazen. De akoestiek van de opnameruimte, het slagwerk waarbij de vellen hoorbaar zijn, de klank van de ketels en ook de grootte van de bekkens inclusief de plek waar en de kracht waarmee deze worden aangeslagen. Bij Liberty van Anette Askvik beluisteren we de zang vanuit een centrale positie midden achter de luidsprekers en met gesloten ogen komt ze geheel los van de overige muzikale informatie. De snelheid en definitie in de midrange, de realistische klank van de cello en ruimtelijkheid waarmee alle muzikale details worden weergegeven is opmerkelijk.
Bij Lord I Need a Woman van Torsten Goods ervaren we een blije noot. De staande bas komt in deze opname heel mooi naar de voorgrond. Hierbij is het plukken en het typische resoneren van de snaren goed hoorbaar. Het laag klinkt super strak en gecontroleerd met een kurkdroge punch die zelfs bij highend sets vaak ontbreekt. Dit systeem voegt een heerlijke dosis rust toe aan de muziek. Bij de track How Sweet It Is wordt de zang wederom heel mooi neergezet waarbij de informatie uit de mond perfect uit het midden komt, maar de diepere klanken uit het middenrif juist weer breder worden neergezet.
Het nummer The Look Of Love van Trijntje Oosterhuis met het Metropool Orkest van het album Best of Burt Bacharach Live, wordt met een ongelofelijke accuraatheid neergezet. Hierbij hebben we met gesloten ogen het idee zelf voor het podium te staan. We zien Trijntje staan terwijl de strijkers ons omarmen, de begeleidende piano staat op een mooie afstand op de achtergrond en ook het applaus van het publiek komt overtuigend vanuit de rug over onze schouders.
Bij het nummer Thanks to you van Boz Scaggs, horen we een duidelijk gearticuleerde zang. Het laag in dit nummer loopt super diep door, zonder bij hogere volumes vast te lopen of hiermee het geluidsbeeld te verstoren. De ruimtelijke informatie en het typische zuchten van compressie in de achtergrond hadden we nog niet eerder zo duidelijk gehoord. We ervaren geen versmering van geluid en elk element krijgt de plek die het verdient. Hierbij lijkt de ruimte met gesloten ogen de helft groter dan de ruimte waarin ik zit.
Om het laag en de dynamische reserves te demonstreren zet Hans de track Poem of Chinese drum van het album Yim Hok-man: Poems of Thunder (percussion) op. Tjongejonge, de openheid en dynamiek die deze set laat horen is indrukwekkend. Hierbij wanen we ons in de opnameruimte. Klank van slagwerk is zo accuraat en natuurgetrouw, dat het bijna griezelig is. Let wel, we luisteren hier naar het M2 instapsysteem met een prijs van rond de vijfduizend euro, niet van vijftígduizend euro!
Oordeel
Dit nieuwe Daudio M2 muzieksysteem leent zich voor een uiteenlopende muzieksmaak. Of u nu houdt van Ghotic Metal, Progressive Rock, Klassiek, Jazz of Blues; uw albums zullen klinken alsof er een microvezeldoek overeen is gehaald, zo puur, zo schoon, zo muzikaal. De signatuur is anders dan die van een Focal, Bowers & Wilkins of DALI luidsprekersysteem en zal u even tijd kosten om het ‘kastgeluid’ te ontwennen. Het gebrek aan kastkleuring, hoe minimaal ook, zal een eye opener zijn voor elke muziekpurist. U hoort zoveel nieuwe muziekinformatie en zult u uzelf bij elk instrument blijven verbazen over de tonale correctheid. Geloof ons, deze set blijft u continu uitnodigen een nieuw album op te zetten.
Conclusie
Bij Daudio staat openheid en eerlijkheid in de muziekbeleving centraal. Niet alleen de tonale perfectie, maar tevens het accurate geluidsbeeld dat deze Daudio M2 neerzet is van een andere orde van grootte. Om dit systeem optimaal in uw woonkamer te laten presteren neemt Daudio die belangrijke éxtra stap en komt hiervoor bij u thuis om het systeem optimaal in te regelen. Hiermee biedt Daudio een prachtige totaaloplossing. Het TDAI-1120 muzieksysteem van Lyngdorf vinden wij hierbij een perfecte keuze. Hiermee zet Daudio de prestaties van dit instapsysteem op een niveau waarbij de prestaties van veel ultra-highend systemen zullen verbleken.
Geluisterd naar:
Daudio M2 Set (2500 euro per paar);
Lyngdorf TDAI-1120 instapmodel met Roomperfect (2099 euro);
Daudio M2 Actieve Sub met 2x8-inch woofer (995 euro);
Daudio Airtube Monitor luidsprekerkabel met massief verzilverd koper ader (295 euro per paar);
Speciaal voor de 2.1 set ook een versie met zilver/goud ader (995 euro per paar).
Zelf eens beleven?
Daudio heeft samen met HIFI.NL/.BE een leuke actie opgezet waarbij de fabrikant dit systeem bij twee lezers thuis wil demonstreren. In de zomer zullen er daarom enkele reviews van lezers gepubliceerd worden.
Wil je het Daudio M2 muzieksysteem ook graag eens horen? Maak dan eens een afspraak met Daudio om dit systeem op uw gemak in Rijswijk te gaan beluisteren. Meer informatie: www.daudio.nl