HI-VISITSpectrum

HiVisit Spectrum by Goethals: Horen, Zien & Service

Al meer dan 60 jaar komen klanten aankloppen bij Spectrum by Goethals in Brugge voor alles wat te maken heeft met beeld en geluid. De florissante zaak die vanwege haar roemrijke verleden ook nog altijd gekend is als Audiovisie Goethals, werd onlangs in een modern nieuw jasje gestoken. Spectrum is een absoluut buitenbeentje. Je zult gauw merken waarom.

Spectrum by Goethals

Zaakvoerder Christophe Declerck is een business man pur sang. Ondanks zijn jonge leeftijd verdiende hij eerder al ruimschoots zijn sporen in totaal andere sectoren dan hifi. Op zijn 35 vond hij de tijd rijp om iets anders te doen. Hij stortte zich op een passie die hij sinds zijn studententijd koesterde.

“Ik heb altijd een enorme feeling gehad voor hifi en elektronica”, legt hij uit. Christophe was constant op zoek naar goed geluid en goed beeld, binnen de best mogelijke prijskwaliteitsverhouding. Toen hij in 2018 Audiovisie Goethals in Brugge overnam, ging de bal pas goed aan het rollen.

Horen, zien & service

Christophe Declerck die uit een ondernemersfamilie stamt, geloofde meteen in de mogelijkheden van de zaak die hij in handen kreeg, ondanks de tegenwerkingen die hij ondervond. “Ik ben er van overtuigd dat pure onlinespelers en grote elektronicaketens een groot aandeel zullen blijven behouden in de hifimarkt waarbij low cost, low price en low service de norm zijn”, zegt Christophe.

“Tegelijk geloof ik er rotsvast in dat er ook een stijgende markt is voor klanten die hoge eisen stellen op het vlak van kwaliteit, advies en service. Klanten met drukke jobs die ’s avonds willen genieten van hun zorgvuldig samengestelde muziek- en beeldinstallaties en die daarvoor graag willen betalen, omdat ze niet de tijd en zin hebben om het allemaal zelf uit te zoeken. Vandaar ons motto: horen, zien & service”, lacht hij.

KEF en Hegel

Die klanten komen met merken zoals KEF en Hegel bij Spectrum ruimschoots aan hun trekken. “Iedereen die enigszins iets heeft met goed geluid is ooit wel eens in contact geweest met KEF”, lacht Joas van Elsäcker, Area Manager KEF Benelux bij GP Acoustics. “Logisch, als je ziet hoeveel nieuwe producten we de voorbije jaren gelanceerd hebben. Hier bij Spectrum is het hele assortiment van KEF en Hegel beschikbaar. Spectrum is één van onze zorgvuldig geselecteerde KEF Authorised Dealers in mooie steden. Een plek waar je alle producten kunt ontdekken en beleven, waar de nodige kennis in huis is, waar je warm ontvangen wordt en de service onberispelijk is. Precies zoals het hoort.”   

60 jaar KEF

Ook KEF bestaat 60 jaar. Helaas is het als gevolg van Covid-19 nog even wachten op grote feestelijkheden. Maar het gaat goed met de jarige. “Om de continuïteit te garanderen hebben we bij KEF besloten om ons te focussen op de bestaande productlijnen. Met modellen zoals de populaire LS50 Wireless II high performance speaker die een perfect alles-in-één muzieksysteem is, de LS50 Meta draadloze hifi-luidpspreker die ontworpen werd rond de 12de generatie Uni-Q driver met Metamaterial Absorption Technology en de compacte maar grootse KC62 subwoofer. Er komennog heel wat producten aan, maar die verwachten we pas in het eerste kwartaal 2022.”  

GP Acoustics is sinds 1991 eigenaar van het Britse KEF, maar hoe zit het met Hegel? “Omdat KEF geen versterkers bouwt, heeft GP Acoustics voor Hegel gekozen. Maar dan wel als distributeur voor de Benelux”, aldus Joas van Elsäcker. “De combinatie van KEF en Hegel is een goeie match."

"Zowel de kleine KEF LS50 Series als de grote Reference Series, de allernieuwste Q Series en de revolutionaire, platte T Series passen perfect bij een Hegel versterker. Zelfs het KEF vlaggenschip, de tot de verbeelding sprekende Blade voelt zich perfect in gezelschap van een Hegel."

Hegel

Het assortiment van Hegel is dan ook bijzonder uitgebreid als het om versterkers gaat. Van de intelligente H95 versterker met uitgebreide streaming faciliteiten, de P20 en P30 entry level voorversterkers, de massieve H30 mono eindversterkers tot de H590, de ultieme geïntegreerde versterker van Hegel die ‘The Commander genoemd’ genoemd wordt. Voor de liefhebbers van vinyl is er nog de V10 phono amp. Bij Hegel is er keuze genoeg. “Het mooie is dat je bij voorbeeld met een KEF LS50 en een Hegel H95 al een waanzinnig goed klinkend setje kunt samenstellen voor ongeveer 3.000 €”, zegt Joas van Elsäcker. “Van betaalbaar tot extreem duur, met KEF en Hegel lukt het altijd. “Bovendien is de klank, ongeacht de prijs, altijd meer dan correct”, voegt Christophe Declerck er aan toe.  

One stop shop

Zoveel is duidelijk, elke klant kan bij Spectrum terecht, zowel met een kleine als met een grote beurs. Maar, er is meer. Spectrum is ook een erkend Telenet Center. “Dat is historisch gegroeid”, aldus Christophe Declerck.  “Van in het Goethals-tijdperk was de zaak verdeeld in twee secties. Voor Telenet moest je aan de linkerkant zijn, voor hifi aan de rechterkant. We hebben dat bewust zo gehouden, maar in tegenstelling tot vroeger benutten we de kans om onze Telenet-klanten bij het hifi-gedeelte te betrekken, en omgekeerd. De klant moet van A tot Z bediend kunnen worden in dezelfde winkel. Mensen die verhuizen, hun Telenetaansluiting in orde willen brengen kunnen meteen van de gelegenheid gebruik maken om een streamer, een tv en dergelijke aan te schaffen. Ze kunnen hier zelfs een energieleverancier kiezen want we zijn ook Luminus-dealer. Dit is als het ware een one stop shop.” 

Een beleving van A tot Z

En alsof dat nog niet genoeg is kun je als bouwer of verbouwer al van in de planningsfase bij Spectrum terecht om het aspect beeld en geluid in het project op te nemen. “Na de bouwfase zijn de centen meestal op en blijft er geen budget over voor beeld en geluid”, stelt Christophe Declerck. “Dan wordt het behelpen met slordig loshangende kabels en apparatuur die niet past in het nieuwe of vernieuwde interieur. Het is toch veel beter om beeld en geluid mee te voorzien in het lastenboek, met kwalitatieve apparatuur en alles netjes ingebouwd. Daarom werken we samen met architecten en interieurstylisten. Zij kunnen perfect inspelen op de wensen van de klant."

"Custom install is een groeiend segment, dat steeds betaalbaarder wordt. Klanten kiezen voor gemak. Achter-grondmuziek in de keuken en de badkamer mag uit het plafond komen, maar voor een echte muziekbeleving moet er een fraaie set in de woonkamer staan. En dat kunnen we met KEF en Hegel moeiteloos realiseren.”

Ook bij jou thuis

“In het pas vernieuwde hifi-gedeelte van onze winkel kun je zien hoe het bij jou thuis kan. Hier slingert niets rond, de tv netjes aan de muur, de speakerkabels komen uit de muur, zelfs de plafondluidsprekers vallen nauwelijks op. En binnenkort kun we je ook tonen hoe je alles kunt bedienen met je smartphone, inclusief de verwarming, de gordijnen en de verlichting. Als dat niet leuk is?”, glundert Christophe. “Als alles goed verloopt, is de rest van de winkel klaar tegen maart 2022.”

Service of no service

Het thema ‘service’ is de rode draad in het Spectrum-verhaal. “Daarmee kunnen we ons onderscheiden van de grote ketens. Maar dan moet die service wel perfect in orde zijn”, aldus Christophe Declerck. “Het probleem daarbij is dat bepaalde klanten niet graag betalen voor een goede service. Ze willen in de winkel dezelfde prijs betalen als op het internet, de service van de winkel willen ze er gratis bovenop. Eerlijk gezegd, onze service is uitstekend maar niet gratis. Ofwel betaal je in de winkel de onlineprijs en leggen we alles in de koffer van je auto.

Ofwel komen we alles bij je leveren, installeren en afstellen tot het perfect is. Maar dan betaal je de winkelprijs. We zitten eigenlijk in een overgangsfase. Ik kan je verzekeren dat het in de nabije toekomst de normaalste zaak ter wereld wordt dat je als consument zult kunnen kiezen voor service of no service. Maar dan moet je als winkelier wel correct en transparant zijn.

You ain’t seen nothing yet

Christophe is pas 38 en heeft al heel wat gerealiseerd. Bij Spectrum werken ongeveer 25 mensen. “Inclusief de medewerkers in de Telenet Centers in Tielt en Kortrijk”, merkt hij op. Dat waren we bijna vergeten te vermelden. “Ik ben omringd door zeer ervaren en bekwame mensen”, zegt Christophe. “Daarom kan ik eerder strategisch bezig zijn.” Een zakenman waarvan we beslist het laatste nog niet gezien hebben. We houden je op de hoogte.

www.myspectrum.be | nl.kef.com | www.hegel.com


EDITORS' CHOICE