TIP

HiFi.nl weektip: Geheugensteun


Kilian Bakker | 03 januari 2012

Wanneer een tuner, voorversterker of CD-speler onverhoopt aan geheugenverlies lijdt of de opstartprocedure onvolledig wordt doorlopen, kan het zijn dat de back-up voeding van de geheugen chip het laat afweten. Een dergelijke `nood voeding` bestaat meestal uit een accupak of een soort elco.

De levensduur van zo`n geheugensteun varieert van geval tot geval maar gemiddeld zal een decennium haalbaar zijn. Helaas wordt de aanwezigheid van zo`n accu slechts zelden door de fabrikant van het apparaat vermeld in de handleiding. Daardoor zal er door de gebruiker geen rekening worden gehouden met de beperkte levensduur van dat onderdeel en zal de verbazing des te groter zijn wanneer een gezond apparaat ineens vergeetachtig wordt.

De laatste generatie zal voornamelijk van een zogeheten `statisch geheugen` zijn voorzien, waarmee het op dat punt onderhoudsvrij is. Oudere programmeerbare apparatuur, met name uit de jaren `80 en `90, kan een geheugen-accu bevatten. Veelal zal dat een variant zijn van de Varta Mempac (voor specifieke informatie kan men het beste contact opnemen met de importeur of fabrikant).

Voorbeelden van befaamde electronica met dergelijke accu`s zijn de Quad FM4 en de Linn LK1 & Kairn maar de Mempacs zijn in veel meer ontwerpen toegepast. Het is raadzaam om dergelijke apparatuur ten minste eens per tien jaar van een nieuwe accu te laten voorzien om schade en bedieningsongemak te voorkomen (Quad Musikwiedergabe en Audio Service kunnen bijvoorbeeld de Quad tuner en andere apparatuur reviseren). Happy Charging!


EDITORS' CHOICE