TIP

Mythen en Misverstanden 25: Laden en Lossen

Redactie HiFi.nl | 18 maart 2010

Gedurende de koude wintermaanden met lage luchtvochtigheid kan tijdens het tevoorschijn halen van een LP uit de hoes (veelal van PVC beschermhoes voorzien) de schijf statisch worden geladen. Wanneer het vinyl op de speler wordt gelegd om het eens fijn te aaien met een platenborstel blijkt het effect daarvan niet zelden de zaak te verergeren.

De werking van zo`n platenborstel berust in zekere zin op hetzelfde principe als het aloude spanningszoeker-schroevendraaiertje met neonlampje; degene die er mee werkt wordt geacht de feitelijke afvoer van de electriciteit/lading te zijn. De platenborstelende persoon kan volkomen onbewust een veel grotere statische lading met zich meedragen dan de zojuist tevoorschijn gehaalde zwarte schijf. In dat geval is het jammer dat de platenborstel geen diodewerking vertoont in plaats van de lading op te lopen van de trotse eigenaar.

Diezelfde lading kan storende bijgeluiden en zelfs schade veroorzaken. De borstel vergroot dan het probleem dat hij zou moeten wegnemen. Een mogelijke oplossing is het aanbrengen van een (soepel) aardedraadje aan het aluminium huis van de borstel in kwestie. Speciale geleidende plateaumatten kunnen uitkomst bieden, mits het plateaulager is geaard. Men zou zichzelf nog kunnen ontladen door een (substantieel) metalen voorwerp aan te raken alvorens de audioapparatuur te bestasten.

Overigens zijn hoogwaardige carbon-fibre borstels wel degelijk effectief in hun reinigende/ontstoffende werking; men moet ze echter geen absolute antistatische krachten toedichten. Speciale wasvloeistoffen kunnen qua statische neutralisering nog effectiever zijn. Het komt er op neer dat statische lading van LP`s beter kan worden voorkomen dan worden genezen.


EDITORS' CHOICE