Digitale bronnen zoals PC`s, netwerkspelers en iPod-docks worden in toenemende mate ingezet als HiFi-bronnen. Ze nemen soms zelfs de plaats van traditionele CD- of DVD-loopwerken in maar in de meeste gevallen zullen ze -terecht- als uitbreiding van de bestaande weergaveketen worden gezien.
Menig A/V systeem zal een (voor-) versterker met ingebouwde D/A omzetter hebben en de meeste moderne DAC`s hebben meerdere digitale ingangen waardoor het verbreden van de digitale bronbasis vaak weinig ergonomische problemen met zich zal meebrengen. Die meervoudige digitale verbindingen van de A/V versterker of de externe DAC worden echter niet altijd optimaal benut.
Een hoogwaardige digitale bron kan men het beste via een coaxiale 75 Ohms S/P-DIF verbinding (een BNC connector is optimaal) of via een gebalanceerde 110 Ohms AES-EBU verbinding (helaas niet altijd aanwezig) aansluiten. De optische (Toslink) ingangen van een D/A omzetter bieden bij relatief `vuile` digitale bronnen het voordeel van een effectieve galvanische isolatie. Daardoor zal -bijvoorbeeld- een PC met zijn minder schone voeding niet in staat zijn om roet in het digitale eten van de hoofdbron te gooien.
USB wordt zelfs in de audiowereld een vrij universeel toegepaste datapoort en menig digitaal audioapparaat zal daarom van een USB ingang en/of uitgang zijn voorzien. Alhoewel USB praktische voordelen heeft, is het in standaard uitvoering minder geschikt voor audiogebruik. Echter, wanneer de USB ingang van een DAC met `SpAct` werkt (een PLL tijdsgeoptimaliseerd systeem) is het wel mogelijk om via USB goede tot zeer goede resultaten te verkrijgen. De verschillende digitale poorten die men op huidige D/A omzetters aantreft maken het mogelijk om per digitale bron of digitaal loopwerk een optimale aansluiting te kiezen. Happy Connecting!