TIP

Tip! Upside Down


Redactie HiFi.nl | 15 januari 2009

De meeste audiofiele eigenaren van zogenoemde mini-monitor weergevers zullen hun mini`s op speciale, degelijke standaards met een hoogte van circa 60 centimeter plaatsen. De oude term `boekenplank-luidspreker` wordt echter nog veel in praktijk gebracht, alsmede het monteren aan de achterwand via muurbeugels.

Nu bestaan er gelukkig heel wat luidsprekers die specifiek zijn ontworpen voor een opstelling vlak bij een wand maar bij een opstelling in -bijvoorbeeld- een wandkast is het mogelijk dat de mini`s wat te hoog komen te staan (bijvoorbeeld ruim een meter boven de vloer terwijl 55-70 centimeter voor die luidspreker optimaal zou zijn). In bepaalde situaties kan het dan bevorderlijk zijn om compacte weergevers die normaliter de hoogfrequent-unit boven de mid/laagfrequent-unit hebben gepositioneerd, op de kop te plaatsen. De Britse fabrikanten Castle en Mission maken reeds vele jaren luidsprekers met de zogeheten `Inverted` topologie.

Bij die weergevers zijn alle factoren afgestemd op een dergelijke configuratie maar het is mogelijk dat een luidspreker met een conventionele configuratie baat heeft bij een geïnverteerde (op de kop) opstelling. Ook een liggende opstelling (op de zij) kan effectief zijn, iets wat onder andere in opnamestudio`s wordt toepast (men heeft dan de keuze uit: hoogfrequent-units aan de binnenzijde of aan de buitenzijde). De effectiviteit van het geïnverteerd opstellen van een compacte weergever hangt behalve de mate waarin het te ver boven de ideale luisterhoogte staat vooral af van het afstraalgedrag (en bereik) van de units.

Een optimale positionering is altijd beter maar wanneer de luidsprekers vrij hoog moeten staan kan inverteren soms zorgen voor een meer open en gearticuleerde stemmenweergave. Wanneer de luidsprekers met schroeven aan een muurbeugel zijn gemonteerd kan men het wellicht beter laten zoals het is (om eventuele risico`s te voorkomen). Bij boekenplank-opstellingen kan men het geïnverteerd opstellen gemakkelijker uitproberen. Tip in een tip: plaats vier bolletjes Blu-Tack  onder elke mini en richt de weergevers op de luisterplek (oftewel: met toe-in; zie een eerdere weektip). Happy Positioning!

EDITORS' CHOICE