TIP

Tip! Statische lading van CDs verwijderen

Redactie HiFi.nl | 26 september 2008

LP`s kunnen in meerdere of mindere mate electrostatisch geladen zijn maar dat geldt in feite ook voor de kleine zilverlingen. CD`s hebben een transparante, kunststof drager (voor de aluminiumlaag) en die drager kan zonder pardon statisch worden geladen.

Alhoewel de negatieve effecten van statische lading minder direct merkbaar zijn bij CD`s, DVD`s en SACD`s dan bij vinyl, kan een electrostatische lading wel degelijk wat roet in het digitale eten gooien (met name lichtgewicht, kunststof laser pick-ups ondervinden daar last van). Behalve anti-statische CD reinigingsvloeistoffen zou men de Milty Zerostat 3 (verkrijgbaar bij High Fidelity Discs; zie foto) kunnen inzetten om statische ladingen te neutraliseren.

Dit pistoolvormige apparaat dient op een afstand van circa 30 centimeter op het te behandelen object te worden gericht. Bij het activeren wordt dankzij een ingebouwd piëzo-element een stroom van positieve ionen losgelaten die de negatieve lading neutraliseert. Het piezo element kan circa 50.000 keer worden ingezet en wordt geleverd met een ionen-indicator waarmee de correcte werking kan worden vastgesteld.

CD`s en LP`s zullen zich blijven opladen (voornamelijk aan kunststof `jewel-case` verpakkingen of PVC beschermhoezen) maar gelukkig kan men die lading met behulp van de Zerostat snel en effectief verwijderen voor een luistersessie. Statische oplading door de verpakking kan worden vermeden door de zilveren schijfjes in een anti-statische hoes op te bergen, zoals de Nagaoka TS-561/3 (zie foto). Happy Neutralising!


EDITORS' CHOICE