TIP

Tip! Nieuwe platenspelermat

Redactie HiFi.nl | 31 juli 2008

Oudere platenspelers (Thorens, Lenco, Dual, Garrard, etc.) hebben op hun draaiplateau vaak een rubberen of vilten fabrieksmat liggen, die na enkele decennia ofwel te veel stof heeft verzameld of uitgedroogd is. Het is dan verstandig om zo`n mat te vervangen want men zal de gekoesterde vinylcollectie geen plezier doen met een dergelijke ondergrond.

De originele matten zijn in veel gevallen niet meer leverbaar maar de rechtgeaarde audiofiel zal dat juist als een goede impuls zien om een nieuwe -en wellicht betere- mat te proberen. Er zijn tegenwoordig meer vervangingsmatten leverbaar dan ooit tevoren en niet zelden zijn ze uit exotische (en fraaie) materialen vervaardigd. Via High Fidelity Discs zijn bijvoorbeeld de Boston Audio Design Mat (uit puur Carbon Graphite vervaardigd), de Millenium Mat (uit Carbon en vilt), de Extreme Phono `Donut Mat` en `The Speed Mat` verkrijgbaar. De Britse DNM Ringmat is momenteel de meest fameuze mat (uit kurk en speciaal papier) maar hij heeft sinds kort concurrentie van een mede-Brit: de Funk Achromat ("Achro" staat voor kleurloos), vervaardigd uit een speciale geschuimde kunststofplaat (vol luchtbellen; net als een Bros-reep).


Pink Triangle draaitafel met Funk Firm Achromat

Al die matten zijn uit verschillende materialen vervaardigd en zullen daarom elk hun eigen effect op een bepaald platenspelerloopwerk hebben. Het doel is vrijwel altijd hetzelfde: een zo neutraal (non-reactief) mogelijke ondergrond creëren voor de LP, zodat er tijdens het aftasten van de groef zo min mogelijk reflecties en resonanties ontstaan. Een goede mat kan daarom -afhankelijk van de platenspeler in kwestie- voor een niet geringe klankverbetering zorgen.

In geval van twijfel zou men aan een dealer om advies kunnen vragen. Nog beter is het zelf vergelijken van twee matten, zodat men auditief kan vaststellen of er sprake is van een klankmatige verbetering. Vergeet dan niet rekening te houden met dikteverschillen tussen de matten want dat heeft invloed op de verticale aftasthoek en dus op de prestaties van het element.
Happy Matting! 

 

Kijk voor een overzicht van platenspelermatten ook eens op High Fidelity Discs


EDITORS' CHOICE