TIP

Tip! Open Electrostaten Stofzuigen

Redactie HiFi.nl | 24 juli 2008

Huh? Dat is wat veel audiofielen zullen denken bij het lezen van de titel van deze weektip. De nadruk ligt echter op dat eerste woord: open. Er zijn door de jaren (decennia) heen heel wat verschillende constructies bedacht voor electrostatische luidsprekers maar veel ESL`s zijn door roosters en/of doek tegen stof en direct zonlicht beschermd (denk aan Acoustat, Quad en SoundLab). Quad`s zijn zelfs van speciale stofvensters voorzien waardoor ze tot de minst stofgevoelige ESL`s behoren.


(Audio Static)

Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de `naakte` (open) electrostaten van merken als Martin Logan, Audio Static, Final, PĂĽtz en InnerSound. Gezien grote full-range electrostaten van nature de neiging hebben om zich als reusachtige stof/vliegenvangers te gedragen, zal men naakte exemplaren van tijd tot tijd moeten (laten) reinigen. Hybride electrostaten trekken met hun minder grote membranen verhoudingsgewijs minder stof aan. Ter illustratie: een Martin Logan CLS (full-range) zal men twee keer zo vaak moeten reinigen als een Sequel (hybride). Jongere Martin Logan`s (inclusief de latere CLS IIz) zijn echter van een automatisch stand-by circuit voorzien, wat voor minder vervuiling en een langere levensduur zorgt. Toch zullen ook die modellen van tijd tot tijd van het meest lastige vuil moeten worden ontdaan.

Nadat de electrostaten ten minste een dag van het lichtnet zijn losgekoppeld (zodat de lading ver genoeg is gedaald om stof los te kunnen laten) kan men de statoren en Mylar membranen met een zaklamp (geen hete gloeilamp!) inspecteren. Haren van tapijt, katten of honden en eventuele kleine insecten zijn het meest schadelijk omdat ze voor kleine ontladingen (en dus schade aan het membraan) kunnen zorgen. Gebruik nooit metalen hulpstukken; enkel de kunststof tuit van de stofzuigerslang. Begin met een lage zuigkracht (eventueel met geopende luchtsleuf op de tuit) en omklem met duim en wijsvinger de opening van de tuit zodat hij zich niet vastzuigt of de lak van de statoren beschadigd. Een lichte beweging van het membraan tijdens het stofzuigen kan geen kwaad maar laat de tuit zich niet vastzuigen (dan staat de zuigkracht te hoog). Bij Audio Statics moet men extra voorzichtig te werk gaan omdat die van draad-statoren (de vertikale zwarte `balijnen`) zijn voorzien. Bij die electrostaten moet men zelfs contact tussen de geleidehand en de statordraden zien te vermijden (de horizontale aluminium steunstrippen mag men wel aanraken).

Het is een klus waar men de tijd voor moeten nemen; begin bovenaan en beweeg de tuit langzaam in rechte banen totdat een bepaald vlak is bestreken (net als bij grasmaaien). Hoe vaak zal dit moeten gebeuren? Dat hangt van de ruimte, eventuele huisdieren en de electrostaat in kwestie af (de fabrikant/leverancier zal u hierover kunnen informeren). In geval van twijfel; laat ze nakijken en reinigen door een expert. Happy Cleaning!


EDITORS' CHOICE