TIP

Tip! Stofvrij draaiplateau

Redactie HiFi.nl | 19 juni 2008

Hedendaagse platenspelers worden meestal zonder stofkap geleverd (uitzonderingen daargelaten). De eigenaar heeft dan twee opties; ofwel een -vaak kostbare- Acryl stofstulp bestellen of de platenspeler simpelweg met grote regelmaat afstoffen.

Dat laatste is waar de meeste platofielen voor kiezen (begrijpelijk, aangezien sommige van die naleverbare stolpen evenveel kosten als een niet onaardig aftast-element) maar daarbij wordt het draaiplateau wel eens vergeten. Plateau`s met een hard oppervlak kunnen door scherpe stofdeeltjes de onderkant van een LP beschadigen tijdens het opstarten of bij het verwisselen van een plaat met een draaiend plateau. Een platenklem voorkomt het `slippen` van een schijf tijdens het opstarten maar drukt een LP tegelijkertijd harder tegen het plateau -en eventuele stofdeeltjes.

Viltmatten absorberen vuildeeltjes tot op zekere hoogte maar geven stof ook weer af aan statisch geladen vinyl. Zo`n mat kan worden uitgeklopt of met behulp van een kleefroller worden gereinigd maar te rigoreuze behandeligen veranderen viltmatten niet zelden in vormeloze angora-nachtmerries. De DNM Ringmat is wellicht de meest stof-veilige mat maar ook daar kan stof in de kurkringen gaan zitten. Het stofvrij houden van het plateau-oppervlak of de mat is dus van belang voor het behoud van het gekoesterde vinyl. Een onbruikbare (krom/krassen) maar schone LP kan als beschermer op het plateau worden gelegd wanneer de analoge luistersessie ten einde is. Een gekleurde schijf oogt vaak het beste maar het gaat uiteindelijk om het stofvrij houden van het plateau-oppervlak. Happy Covering!


EDITORS' CHOICE