TIP

Tip! Buizendempers


Redactie HiFi.nl | 12 juni 2008

Buizen zijn in feite zeer betrouwbare actieve componenten die minder gevoelig zijn voor EM-pulsen of statische ontladingen dan transistoren en IC`s, maar ze zijn wel gevoelig voor trillingen.

Zó gevoelig zelfs, dat ze sterk microfonisch zijn (overigens zijn ook transistoren en zelfs geleiders microfonisch). Mechanische resonanties en akoestische terugkoppeling zullen daarom de prestaties van onze vacuum vrienden negatief beïnvloeden. Er zijn tegenwoordig veel verschillende typen buizendempers verkrijgbaar, van Ensemble`s Kevlar sokken en Duende Criatura`s speciale Telflon/titanium ringen tot typen met aluminium koellichamen (onder andere EAT).

Buizen die erg heet worden kan men het beste van dempers voorzien die de buis niet geheel omsluiten als een warme jas. Bij groot uitgevallen dempers zal er rekening moeten worden gehouden met de onderlinge afstand tussen de buizen (in sommige voortrappen zijn de kleine dubbeltriode`s vrij dicht op elkaar gepakt), in welk geval een keramische of Teflon ring-demper de beste optie zal zijn. Met goed gekozen buizendempers zullen de buizen vrijer van ongewenste mechanische en akoestische invloeden hun thermionisch werk kunnen doen.

Met behulp van koelende dempers kan een meer stabiele werktemperatuur worden gecreeerd en zelfs de levensduur worden verlengt, wat met het oor op kostbare of zeldzame buizen toch een flinke bonus is. Happy Tubedamping!

EDITORS' CHOICE