TIP

Tip! Naaldtip laten controleren

Redactie HiFi.nl | 08 mei 2008

De rasechte plaatofielen zijn natuurlijk erg zuinig op hun afspeelapparatuur. Behalve een correct afgeregelde toonarm zullen ze ook de naaldtip van het aftastelement reinigen (zie eerdere weektips).

Zelfs bij de meest perfect afgeregelde elementen zal de naaldtip aan slijtage onderhevig zijn en ook is het mogelijk dat er -ondanks het reinigen- hard geworden vuil-residu op of rond de diamant zit. Het eerste zal uiteindelijk voor extra groefslijtage zorgen en het tweede kan vervorming veroorzaken.

Een symmetrisch- of slechts licht gesleten tip kan op het gehoor nauwelijks worden waargenomen. Mede daarom is het verstandig om de naald of het element (in het geval van een Moving Coil aftaster) bij een specialist te laten controleren. Zo`n controle hoeft in principe niet vaker dan eens per jaar en wanneer er weinig vinyl wordt afgetast zal een controle om het jaar afdoende zijn. Behalve een goede (Stereo) microscoop is ervaring onmisbaar voor een accurate diagnose. Een analoog-expert kan behalve eventuele tip-slijtage ook vaststellen of de ophanging en uitlijning van het cantilever nog voldoen. Gezien vinylverzamelingen vaak onvervangbare schijven bevatten is het goed om zeker van de analoge zaak te zijn.

Happy Checking!


EDITORS' CHOICE