TIP

Platenspelervoeding


Redactie HiFi.nl | 06 maart 2008

Platenspelers zijn opnieuw een `hot item` en er komen jaarlijks aardig wat nieuwe modellen op de markt, meestal in de lagere- of middenklasse. Het loopwerk van een platenspeler is mede afhankelijk van de juiste aansturing van zijn motor en met name de van Synchroon-motoren (AC) voorziende loopwerken zijn vaak overgeleverd aan de grillen van het lichtnet. Sinds begin jaren `80 zijn er steeds meer actieve (en buffer-) voedingen op de markt gekomen die ofwel specifiek voor één loopwerk zijn ontworpen of praktisch universeel zijn.

De Pro-Ject Speed Box SE, de Heed Orbit 2 (door Jan de Jeu besproken en verkrijgbaar via High Fideliy Discs) en de Origin Live Motor Kit vallen onder de laatste categorie waarbij de Origin Live kit uit een DC-voeding en een bijbehorende motor bestaat. De term `Kit` geeft het al aan; men zal de AC-synchroonmotor (of de aanwezige DC motor, in het geval van een Pink Triangle of Michell) moeten verwijderen en vervangen door de O.L. motor. Dat lijkt ons geen klusje voor een leek en men zal rekening moeten houden met het vervallen van de garantie van de platenspeler. Pro-Ject levert naast hun standaard (16 Volt/AC) Speed Box II twee universele voedingen, genaamd Speed Box SE en Speed Box SEII, die naast een toerental-fijnregeling zelfs een display hebben.

De Heed Orbit 2 is toegespitst op platenspelers die van de (voornamelijk in Europa toegepaste) Philips/Airpax synchroonmotor zijn voorzien. Een handige optie voor eigenaren van Rega P-Series platenspelers (behalve de P7, P9 en P25; die worden standaard met de TTPSU geleverd, welke overigens ook voor de P5 en P3/24 los leverbaar is), oudere Thorens modellen als de TD 150/160 en de Linn LP 12-Basik. Voor de Schotse Sondek LP 12 zijn door de jaren heen heel wat voedingen ontworpen zoals Linn`s eigen Valhalla en Lingo, de reeds genoemde Heed Orbit, de Pink Triangle Pink Link (nu verkrijgbaar als de Funk Firm Pink Link2), de Naim Armageddon en modellen van Manticore, Norton en Avondale. De drie laatstgenoemde voedingen zijn helaas uit productie.

De Norton, Avondale en Naim voedingen bestaan uit zware ringkerntrafo`s met een fasenetwerk, de Pink Triangle was een Accu-gebufferde kit met DC motor en de overige voedingen zijn actieve AC-voedingen. Veel keus voor Linn liefhebbers dus en zeker de moeite waard. Ook Clearaudio, VPI, Roksan,... enfin, teveel merken om op te noemen maken tegenwoordig speciale voedingen. De ruime keus in loopwerkvoedingen is goed nieuws voor vinyl-liefhebbers want voor praktisch elk loopwerk zal men wel een voeding kunnen vinden. De kosten van zo`n voeding moeten wel in verhouding staan tot de waarde van het loopwerk in kwestie maar de klankmatige verbetering die voortkomt uit een goed gekozen voeding die een correct opgebouwde platenspeler aanstuurt is iets wat elke analoogliefhebber ten minste eens gehoord moet hebben. Happy Spinning!

EDITORS' CHOICE