TIP

Naaldtip Reinigen


Redactie HiFi.nl | 08 november 2007

De analoge aftastvreugde kan ruw worden verstoord wanneer vuil- of stofdeeltjes hebben besloten om zich aan de naaldtip van het aftastelement te gaan hechten. Momenteel zijn er aardig wat goede naaldreinigers verkrijgbaar, waarvan de meeste werken op vloeistof-basis.

Ai, denkt een aantal vinylridders bij het horen van het woord "vloeistof", want dat is immers slecht voor de ophanging van het cantilever? Ja en Nee. Wanneer men de vloeistof eerst op een speciaal, kortharig naaldborsteltje aanbrengt kan het risico van overdosering (en dus door het cantilever `opgezogen` vloeistof) worden vermeden. De langharige, integrale Nylon borseltjes (geleverd bij de flesjes van het type: nagellak) zijn in feite ongeschikt voor correcte vloeistofapplicatie aan de miniscule naaldtip en zorgen daarnaast voor een matige reiniging.

Speciale kortharige applicatieborstels (zoals de AC 014 die men via High Fidelity Discs kan bestellen) zorgen naast een betere dosering ook voor een meer intensieve reiniging omdat een compact veld van kleine haartjes langs de naaldtip wordt gehaald in plaats van enkele lange en kletsnatte Nylon draden.

LAST levert bij hun System 4 een eigen kortharige borstel maar men kan zoals gezegd ook een losse borstel aanschaffen bij een kwalitatief goede maar minimaal uitgeruste reiniger zoals de Audio Technica vloeistof (overigens leveren verschillende elementfabrikanten goede naaldborsteltjes bij hun elementen; denk aan Benz Micro en Dynavector). Het is van groot belang dat men de borstel enkel van achteren naar voren onder de naald door haalt (zonder zijwaardse bewegingen!) en daarbij de naaldtip zo licht mogelijk raakt. Als extra beveiliging kan de toonarm daarom het beste uit zijn klem blijven (met de lift omhoog) zodat hij nog omhoog kan bewegen.

Voor analoogliefhebbers die liever niet met een vloeistof aan de slag willen bestaan er ook `droge` reinigers in de vorm van speciale gel/polymeer-kussens die zich in een quasi vloeistof staat bevinden. De naaldtip wordt dan op de gel of het kussen gezet waarbij enkel de tip zelf (en gedeeltelijk de onderzijde van het cantilever) contact maakt. Bij het opnemen van de arm blijft het vuil in de gel of het kussen achter.

De Onzow Zero Dust is van het type polymeer kussen wat onder de kraan (eventueel met een beetje zeep) kan worden afgespoeld en de Extreme Phono Solid State Stylus Cleaner maakt gebruik van een speciale gel die bij een vuil oppervlak simpelweg met een cocktailprikker kan worden doorgeroerd zodat het vuil naar de bodem zakt.

Alle hier genoemde reinigers zijn via High Fidelity Discs verkrijgbaar. Voor elke methode geldt: pas het met de nodige zorg toe want een aftastelement is en blijft het meest fragiele audiocomponent. Happy cleaning!

EDITORS' CHOICE